Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

,

La cultura i la tradició ompliran Torrent amb el programa del Nou d’Octubre

octubre 2, 2019

Esport, demostracions de l’elaboració del xocolate, el II Ral·li Ciutat de Torrent, la trobada de Bolilleres, són algunes de les propostes de les qual podran gaudir els torrentins i torrentines

Amb l’arribada del mes d’octubre, la capital de l’Horta Sud es prepara per a celebrar la festa dels valencians i les valencianes: el Nou d’Octubre. Per este motiu, l’Ajuntament de Torrent ha preparat una agenda d’activitats culturals, festives i tradicionals en una nova Setmana Cultural, que estan dirigides a tots els públics, però, sobretot, que arribarà a diferents racons de tota la ciutat. Unes activitats “per a defendre lo nostre i posar en valor allò que ens indentifica com a poble”, tal i com a recordat l’aclade Jesús Ros.

Xocolate torrentí

El xocolate de bollo, característic de la ciutat de Torrent, estarà molt present en esta setmana cultural, ja que divendres dia 4 hi haurà demostracions de l’elaboració d’este tradicional dolç. Tres famílies xocolateres que encara treballen a Torrent: Xocolates Andreu, Xocolates Rafael Andreu i Marcilla ens mostraran tots els passos a seguir amb diferents demostracions repartides en dos torns; de matí a les 11 h en la plaça del Bisbe Benlloch hi participaran Xocolates Andreu; i de vesprada, a les 20.30 h, en la plaça de la Unió Musical, Xocolates Rafael Andreu i Marcilla.

En este sentit, la regidora de Cultura, Susi Ferrer, ha recordat que el consistori ja ha fet els tràmits perquè el xocolate de Torrent obtinga el segell de qualitat diferenciada que atorga la Unió Europea, “concretament el segell d’Especialitats Tradicionals Garantides (ETG) s’atorga als productes amb trets específics diferenciadors d’altres aliments de la seua mateixa categoria i es produïxen a partir de matèries primeres tradicionals, o bé presenten una composició, manera de producció o transformació tradicionals”.

Torre oberta

Com no podia ser d’altra manera, la Torre tornarà a obrir les portes amb les visites guiades nocturnes. Després de l’èxit del dia 4, a les 20.30 h i a les 21.30 h; i el dia 5, 20.30 i 21.30 h. A més a més, el dia 6, la Torre romandrà oberta des de les 10 fins a les 13 h; i de 18 a 20 h. La regidora de Cultura ha explicat que esta iniciativa de visitar la Torre la demanen molt els torrentins, torrentines i veïns d’altres localitats, que volen conéixer l’emblemàtic monument, així al llarg del 2019 ja ha rebut 5.160 persones; i des de 2015, són 18.873 les que han travessat les portes. Les inscripcions a les visites nocturnes cal fer-les al correu: visitestorrent@torrent.es o en el teléfon  96 111 11 11 Ext. 1837

Esport

El nostre esport autòcton està molt present en esta setmana cultural, ja que es celebrarà el 7é aniversari del la reobertura del trinquet municipal. Per això, el dia 6, els torrentins i torrentines podran gaudir de dos grans partides, on participaran pilotaris reconeguts. La primera constarà de un mà a mà entre Natalio II i Mario de Riba –roja; i la segona serà una partida professional que reunirà Jose Salvador, Salva i Monraval, els quals s’enfrontaran per a obtindre la victòria a Salva Palau, Nacho i Carlos. Estes competicions esportives començaran a partir de les 16 h.

Una altra proposta és el Ral·li Ciutat de Torrent que, per segon any consecutiu, omplirà els carrers de Torrent d’autèntiques joies automobilístiques. En esta segona edició hi participaran més de 30 vehicles, que iniciaran el trajecte des de la plaça del Bisbe Benlloch  a partir de les 9 h d’este dissabte dia 5, i tornaran al mateix punt a partir de les 17.30 h.

Trobada de Bolilleres

Els torrentins i torrentines tenen una cita amb la tradició  amb la Trobada de Bolilleres de la Comunitat Valenciana. Més de 250 persones es reuniran diumenge dia 6 al peu de la Torre per a donar a conéixer esta tècnica de randa tèxtil que consisteix a entreteixir fils que inicialment estan enrotllats en bobines, anomenats boixets. La trobada, organitzada per Corazones Abiertos, començarà a les 10 h i durarà tot el matí, fins a les 14 h.

Homenatge a la Senyera

Com cada any, la falla Sants Patrons farà una processó pels carrers del barri per a homenatjar la Senyera; en l’acte participaran totes les falles de Torrent amb la presència dels màxims representants de cada comissió, així com les falleres majors de Torrent i les corts d’honor. Diumenge 6 a les 19.30 h

Programació infantil

Els més menuts i menudes de Torrent també tenen cabuda en el programa del Nou d’Octubre. El plat principal arribarà el dia 5 amb un espectacle de titelles gegants de música i llum, de la mà de Big Dancer. La plaça de la Unió Musical serà l’escenari que acollirà, a les 20.30 h, esta gran exhibició, que forma part del programa Platea gràcies al conveni que té l’Ajuntament de Torrent amb el Ministeri de Cultura.

D’altra banda, per als xiquets i xiquetes hi haurà animacions infantils, com ara el Conte de Jaume I, dia 6 a les 18 h a la plaça Major; o Puff, el Drac Màgic, una altra animació que començarà a les 20 h, però en la plaça de la Unió Musical.

Una altra alternativa per al públic familiar és el teatre, ja que en la plaça del  Frare Antoni Panes s’interpretarà El pessic de l’amor, del dramaturg valencià Juli Disla; una interpretació del clàssic Romeu i Julieta que agradarà tant els adults com el públic infantil.

Processo cívica

Per últim, com a commemoració de l’entrada del rei Jaume I a la ciutat de València, Torrent celebrarà la tradicional processó cívica i homenatge a esta figura tant important per als valencians i valencianes. A les 19 h eixirà des de la casa consistorial la comitiva amb la Senyera, que serà portada pel capità cristià, Vicent Francés, qui anirà acompanyat de la capitana mora, Encarna Puig; de les falleres majors de Torrent, Alicia Pallardó i Sandra Peris; i la reina de l’Encontre, Maria Silla.

En acabar la processó, que arribarà fins a la plaça Major, serà el torn de fer el homenatge a Jaume I i el tradicional concert, enguany a càrrec del Cercle Catòlic; una vetllada musical amb un programa ple de partitures de música valenciana. I per a tancar el programa del Nou d’Octubre, un castell de focs artificials il·luminarà el cel torrentí i valencià.

El públic podrà seguir estos actes en directe, a través dels canals de Youtube i Facebook de l’Ajuntament de Torrent.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.