Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Torrent prepara una setmana a la llengua valenciana amb un extens programa d’activitats

abril 18, 2024
Del 22 al 27 d’abril, jocs tradicionals, contacontes, conferències i premis literaris ompliran els carrers i espais culturals de la ciutat.

Torrent es prepara per a celebrar la Setmana de la Llengua. Del 22 al 27 d’abril, la Regidoria de Política Lingüística de l’Ajuntament de Torrent, que dirigix M. Ángeles Lerma, ha organitzat un ampli programa d’activitats per a tots els públics.

La Setmana de la Llengua començarà el dimarts 23 d’abril amb activitats dirigides a l’alumnat dels centres educatius de la localitat. Durant tot el matí, la Plaça Major acollirà ‘Jocs Tradicionals Valencians’, posant en valor els jocs de sempre. Eixa mateixa vesprada tindran lloc els ja tradicionals premis literaris ‘Ciutat de Torrent’ on es presentaran les tres obres guanyadores, de Vicent Palacios, Josep Usó i Marisol González. Un acte que tindrà lloc a la Casa de la Cultura a les 19.30 hores.

El dimecres 24 d’abril la biblioteca del EMAT acull un ‘Contacontes’ per als més xicotets a les 18.00 hores. ‘Pere l’explorador’, un contacontes baix el lema ‘Descobrint les terres valencianes’.

L’activitat continua el dijous 25 d’abril amb una proposta per al públic adult. L’acadèmic Miquel Àngel Lledó Cardona, de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), oferirà una conferència sobre “La llengua valenciana en el conjunt dels llengües romàniques’’ a les 19.30 hores a la Casa de la Cultura.

De cara el fi de setmana, el vicepresident de Lo Rat Penat, Òscar Rueda Pitarque s’endinsarà en la vida i obra del centenari poeta Anfós Ramon i Garcia, amb una conferència a la Casa de la Cultura a les 19.30 hores.

El plat fort de la setmana arribarà el dissabte 27 d’abril per als més xicotets, que durant tot el matí podran disfrutar de Jocs Tradicionals Valencians en la plaça de la Unió Musical on els jocs de sempre, com ara el ‘sambori, trompes, pispes, cordes o el mocador’, tornen a prendre protagonisme, esta vegada a gran escala.

Tal com ha assenyalat la Regidor de Política Lingüística, “L’objectiu d’estes activitats és promoure el coneixement i la pràctica dels jocs tradicionals valencians entre els xiquets i joves de la ciutat”, ha explicat Lerma. “Estos jocs són una part important de la nostra cultura i patrimoni, i és important que les noves generacions les coneguen i les disfruten”.

Així mateix, tindrà lloc la lectura pública de “Un poble ple de contes’’, un llibre que arreplega els contes i dibuixos realitzats pels alumnes d’Antonio Machado, El Drac, Federico Maicas, Les Terretes, Lope de Vega, Mare de Déu del Rosari, Miguel Hernández, Sant Pasqual, la Marxadella, Mont-Sión, Pléyade i Veles e Vents. Una lectura que se celebrarà el dissabte 27 d’abril a les 11.00 hores en la Plaça Unió Musical.

“La Setmana de la Llengua és una oportunitat perquè tots els torrentins disfruten de la llengua i cultura valenciana. Per a aconseguir-ho, hem preparat un programa d’activitats per a tots els públics, amb jocs tradicionals, contacontes, conferències i premis literaris”, afirma Lerma.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.