Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Xavier Molero Boltes, premiat a Boston per acostar la bioenginyeria al llaurador 
Xavier Molero Boltes, premiat a Boston per acostar la bioenginyeria al llaurador 
,

Xavier Molero Boltes, premiat a Boston per acostar la bioenginyeria al llaurador 

febrer 22, 2017

Xavier Molero Boltes és un torrentí de 24 anys, estudiant del màster en Enginyeria Industrial a la Universitat Politènica de València. Amb moltes ganes per innovar i contribuir a la millora de la vida quotidiana de les persones, es va embarcar amb 10 estudiants de cinc titulacions diferents de la UPV (Grau en Biotecnologia, en Enginyeria de Tecnologies Industrials, Enginyeria Electrònica, Enginyeria Informàtica i Enginyeria Biomèdica) en una aventura que els va portar més de cinc mesos de treball i va tindre la seua recompensa final al  iGEM 2016, el concurs de biologia sintètica organitzat pel Massachusetts Institute of Technology (MIT) per a estudiants de grau o doctorat. En este concurs van participar més de 300 universitats de tot el món, entre les quals n’hi havia de ben prestigioses com Harvard, Oxford o Yale.

Este grup d’estudiants de la UPV, del qual forma part Xavier, va exposar a Boston el seu projecte, el Hype-IT. “Consistix, mitjançant una proteïna, a aconseguir fer un tall en l’ADN de la planta per a inutilitzar una seqüència d’ADN. Per exemple, si hi ha una seqüència en l’ADN del taronger que li diu que faça poques taronges, si aconseguim fer un tall en eixa seqüència fem que deixe de funcionar eixa instrucció i el taronger podrà fer més taronges. Com que no estem introduint res nou, ja que sols fem una xicoteta modificació, no és un transgènic i és totalment legal per a poder vendre-ho a Europa.” explica Xavier.

Gràcies a este descobriment i aplicació el grup d’estudiants valencians es van endur al iGEM 2016 diferents premis “el concurs s’estructura en diverses parts i per tant, es donen diferents premis. Nosaltres aconseguírem una medalla d’or, el premi al millor programari (software) i al millor maquinari (hardware).”

Xavier Molero Boltes, premiat a Boston per acostar la bioenginyeria al llaurador 

Podem pensar que és un descobriment la utilització del qual sols està a l’abast de gent amb coneixements molt alts i de gran poder adquisitiu, però no és així, Xavier i el seu grup han treballat en un lot perquè es puga utilitzar de la manera més fàcil possible “el lot té quantre instruments: el programari, un manual d’instruccions en forma de base de dades per a saber quin gen cal tallar, un sistema de control per a fer una verificació prèvia, un vehicle viral que du a terme el treball i, finalment, l’equip de laboratori.”. Per tant, fer una aplicació fàcil i pròxima per a l’agricultor és com ens diu Xavier la principal finalitat “tot el projecte es centra en un objectiu: permetre acostar un poc més la bioenginyeria a l’agricultor i facilitar el seu treball. No el podrà utilitzar l’agricultor directament perquè no té les instal·lacions necessàries però una empresa com un banc de llavors o l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries sí que el podria utilitzar per a fer tot el procés de millora vegetal més ràpid”

El cost del producte està en relació amb la seua utilització pel  major nombre de gent possible  “ferramentes del tipus que oferim nosaltres al Hype-IT poden arribar a un preu de 50.000€, el nostre lot pot estar prop dels 1.000€ i el temps de fabricació depén del nombre de impressores 3d però en un hora pots tindre 4 lots”. Xavier ens explica quina fou la seua tasca concreta en el projecte que també va comptar amb l’ajuda de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP, centre mixt UPV-CSIC)  “vaig centrar gran part del meu treball en el desenvolupament de la caixa amb les ferramentes de laboratori per a fer la millora de la planta.”

Després de tots estos mesos de treball i de veure reconegut l’esforç a Boston, davant les universitats més prestigioses del món, el torrentí es mostra orgullós pel que pot suposar per als nostres cultius “haver fet un projecte que es pot materialitzar per a ajudar la gent, en concret els llauradors, és del que més orgullós em sent.”

El futur el mira amb esperança, il·lusió i optimisme, Xavier ens mostra els seus desitjos per al futur després d’este èxit que de segur és el primer de molts que queden per vindre “en primer lloc vull acabar el màster d’Enginyeria Industrial i descansar viatjant per a airejar la ment després de tantes hores de feina. També tinc pensat ser conseller per als nous estudiants que vulguen participar en el concurs”.

Artículos Relacionados

Posts not found

This site is registered on wpml.org as a development site.