La processó dels Sants Patrons Abdó i Senén posa punt final al programa de festes, en què el 90 % eren grups locals i més del 80 % del pressupost s’ha quedat al poble, on s’ha generat un gran impacte econòmic
Centenars de veïns i veïnes de la ciutat eixiren ahir al carrer per a posar punt final a les festes patronals d’enguany. S’han viscut unes setmanes molt intenses plenes de música, de tradició i, sobretot, de germanor. Els torrentins i torrentines homenatjaren els patrons de la localitat, Abdó i Senén, i celebraren la tradicional missa major i la processó en honor seu.
Les comparses mores i cristianes de la ciutat no van faltar a esta cita tan important en el calendari fester, acompanyades pels capitans Vicent Simó, del bàndol moro, i Vicent Burguera, del bàndol cristià, i les alferes representades per Concha Gallardo i Patricia López.
Tot el teixit festiu de la ciutat participà en la processó en honor als sants: les falleres majors de Torrent, Carmen Sirvent i Paula Giménez; la reina de l’Encontre, Gemma Torrent, i la musa de la Música de la Unió Musical de Torrent, Ana María Castro, van estar presents junt amb l’alcalde, Jesús Ros, i gran part de la corporació municipal. Els càrrecs moros i cristians van encendre el castell de focs artificials que acomiadà estes festes tan esperades, fins a l’any vinent.
Festes participatives amb un pressupost responsable
Les festes patronals van omplir cada racó de la ciutat durant tota la setmana amb multitud d’espectacles per a tots els públics en les festes més camaleòniques, participatives i econòmiques de la història. Dels 195.000 € de pressupost, el 90 % repercutix directament en empreses d’espectacles i associacions locals, i hi deixa la major empremta econòmica de l’última dècada.
Gestionant de manera directa i responsable, ajustant al màxim el caixet dels artistes i fugint dels macroconcerts que absorbien la part més cridanera dels pressupostos pels intermediaris, tot el potencial econòmic es deriva directament sobre els col·lectius de la ciutat “permetent, amb les millors tècniques, que les condicions dels seus espectacles passen de la consideració amateur a la professional, i bon exemple d’això són el Festival Nacional de Folklore o el de Playbacks Fallers”, segons paraules del regidor de l’àrea.
Així, més del 30 % del pressupost final s’ha destinat a grups i associacions locals. El mateix percentatge s’ha destinat a companyies valencianes encarregades de diferents espectacles. A més a més, dins del pressupost global s’inclouen els 36.000 € del Rockejat, cinc vegades més barat que l’any 2014, o altres despeses abans no computades a la partida de festes, com ara el 7 % dedicat al disseny i la difusió. El regidor d’Activitats Lúdiques, Alfred Costa, ha volgut destacar “el caràcter popular, la responsabilitat i la participació de tota la ciutat en unes festes que hem volgut fer arribar a tots els barris en la programació d’actes més camaleònica que mai ha tingut Torrent”.