Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Torrent regenera el llit del barranc de l’Horteta
Torrent regenera el llit del barranc de l’Horteta
,

Torrent regenera el llit del barranc de l’Horteta

febrer 17, 2021

El projecte inclou actuacions de retirada de plantes invasores, rehabilitació de marges i la plantació de més de mil helòfits i arbusts

L’Ajuntament de Torrent ha iniciat aquesta setmana una nova fase de la restauració ambiental del barranc de l’Horteta, amb l’objectiu de donar continuïtat a les actuacions d’adequació morfològica i ambiental dutes a terme durant els últims mesos, centrades a eliminar diverses àrees de canyar –aproximadament 3.500 metres quadrats- per a evitar la proliferació d’aquesta perillosa espècie invasora. “La canya és considerada com una de les 100 espècies invasores més perilloses, per l’alteració dels ecosistemes que colonitza. I per això, retirar-la és crucial. No solament per a mantenir la biodiversitat i riquesa del barranc de l’Horteta, sinó també per a garantir la capacitat de desaigüe”, assenyala el regidor d’Habitatge i Sostenibilitat, Francisco José Arnau. 

Entre els efectes que provoca una alta densitat d’aquesta planta destaquen: la competència i reducció de les espècies autòctones; més evapotranspiració; i l’augment del risc d’inundació en episodis de pluja torrencial, ja que és fàcilment arrancada, al contrari que la vegetació autòctona, que sosté els marges i és flexible, adaptada als episodis de pluges mediterrànies. Aquesta espècie invasora és un dels principals perills per a la biodiversitat, ja que  provoca la desaparició de les plantes i animals propis de cada regió i modifica profundament els nostres ecosistemes. 

Així mateix, Arnau apunta que després de la retirada d’aquesta zona de canyar “s’inicia una segona fase que se centrarà en la plantació d’espècies de ribera autòctones”. Així, les plantacions les farà el personal tècnic de la Fundació Limne, que preveu introduir-hi 400 helòfits en primera línia (lliris grocs i joncs) per al reforç dels marges i, després, una granja arbustiva composta de prop de 680 salzes, baladres i fràngules. 

Darrere d’aquesta última espècie, considerada en perill d’extinció, hi ha diversos anys de treballs i assajos per part de la Direcció General de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental de la Generalitat Valenciana, a través del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei de Vida Silvestre, que van aconseguir reproduir la planta in vitro a través dels escassos exemplars que es tenien censats originalment, la qual cosa va permetre generar nous exemplars que s’han anat plantant en llocs que es trien com reserves per a aquesta singular espècie arbustiva. 

 

Torrent regenera el llit del barranc de l’Horteta

Artículos Relacionados

Posts not found

This site is registered on wpml.org as a development site.