L’Antic Mercat acull una jornada amb agents socials i experts en participació ciutadana
Hui, Torrent ha sigut escenari d’una jornada sobre participació ciutadana, en la qual agents socials, polítics i institucionals han reflexionat i debatut sobre esta perspectiva de gestió de la ciutat. La sessió ha tingut lloc a la sala cívica de l’Antic Mercat, i ha sigut organitzada per l’Ajuntament de Torrent, a través de l’empresa municipal IDEA’T, en col·laboració amb l’European Association for Local Democracy (ALDA), i ha sigut també cofinançada pel Programa “Europa amb els ciutadans”, de la Unió Europea.
La jornada de participació ciutadana ha arrancat amb la presència de l’alcalde, Jesús Ros, en companyia de la regidora de Participació, Susi Ferrer, del regidor de Gestió de Recursos i Modernització, Andrés Campos, i del regidor de Festes, José Antonio Castillejo. El primer edil ha destacat en la seua intervenció que “Torrent és una ciutat que té molt a aprendre en matèria de participació, però que, sens dubte, també té molt a oferir”, i prova d’això és l’ampli teixit associatiu local. Igualment, Ros ha advertit del perill de la desafecció de la societat respecte de l’associacionisme i la classe política i de “la necessitat de tornar a fer partícips i protagonistes les ciutadanes i els ciutadans de les decisions que es prenen”. Jesús Ros ha insistit que els ajuntaments i les institucions tenen les eines per a fer realitat el que la gent necessita mitjançant processos participatius.
D’altra banda, el director de Recursos i Desenvolupament d’ALDA i expert en projectes europeus i processos democràtics, participació i joventut, Marco Boaria, ha resumit la raó de ser d’ALDA, creada fa 20 anys per a “treballar pel bon govern a escala local amb una perspectiva internacional”. Així, gràcies a ALDA, segons ha presentat Boaria, “des de la cooperació de la societat civil amb les autoritats locals i regionals se cerquen solucions a problemes locals amb el valor afegit del prisma europeista, i s’aporten solucions que és possible que ja s’hagen posat en marxa en altres països”. La primera part de la sessió, en la qual han participat representants d’un bon nombre d’associacions i organitzacions de la ciutat, ha conclòs amb una conferència a càrrec de la capacitadora i responsable de desenvolupament de projectes en ALDA i experta en integració social, sostenibilitat i projectes educatius, Sofia Corsi. La ponent ha introduït conceptes com la ciutadania activa i els nivells de participació.
Taula redona
La segona part de la jornada ha consistit en una taula redona d’experiències, moderada per l’experta en comunicació Dorothee Fischer, amb la participació del regidor de Gestió de Recursos de l’Ajuntament de Torrent, Andrés Campos; el director de la Fundació Horta Sud, Julio Huerta; l’expert en desenvolupament local Marc Caballero; i l’expert en projectes internacionals de mobilitat de joves Antonio Benaches. Tots han compartit i debatut sobre les seues experiències i metodologies en esta qüestió. Campos, per la seua part, ha relatat l’experiència de Torrent en esta matèria, com els pressupostos participatius o l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), que té en la participació d’agents socials un dels seus eixos fonamentals.