Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Genaro Palau, el pintor de Torrent, al descobert
Genaro Palau, el pintor de Torrent, al descobert
,

Genaro Palau, el pintor de Torrent, al descobert

desembre 20, 2018

L’EMAT acull fins al 31 de maig de 2019 la mostra de més de 140 obres del pintor torrentí, algunes de les quals s’exposen per primera vegada

L’exposició estrena l’Any Palau, dotze mesos per a reivindicar la figura de l’artista local

La sala d’exposicions de l’Espai Metropolita d’Art de Torrent (EMAT) va acollir ahir a la vesprada la inauguració de l’exposició “Genaro Palau, un pintor de Torrent”, una mostra que inclou obres de diferents etapes del pintor nascut en Torrent a mitjan segle XIX, cedides per institucions públiques, col·leccionistes particulars i la família de l’artista. L’exposició està formada per més de 140 peces, algunes de les quals s’exposen al públic per primera vegada.

Genaro Palau, el pintor de Torrent, al descobert

La regidora de Cultura, Susi Ferrer, va assenyalar que amb l’exposició de Genero Palau es complix al cent per cent el significat de l’expressió posar en valor “desde el moment en què en el gran contenidor cultural que és l’EMAT es treballa perquè una persona -gener Palau- siga més apreciada i es ressalten les seues qualitats, inclús amb un matís de reivindicació“.

Ferrer va destacar les aportacions d’institucions i particulars “per la seua contribució a la cultura de la ciutat”. Així, les obres procedixen de l’Arxiu Municipal de València, de la Col·lecció Banc Sabadell, de la Biblioteca Històrica Municipal de València, del Museu de Belles Arts de Xàtiva, de la Diputació de València, del Museu Marià MUMA, del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí, del Museu Taurí i de la Fundació Goerlich, a més de 22 particulars.

La inauguració de la mostra va congregar a desenes de persones per a poder veure de prop, algunes per primera vegada, les obres de Genaro Palau. Entre els assistents, van estar representants del Banc Sabadell, així com de Caixa Rural Torrent i Aigües de l’Horta, entitats col·laboradores. L’acte va comptar a més amb la presència de familiars de Genaro Palau, entre ells, el seu nét José María Goerlich Palau, que també ha cedit algunes peces. També van assistir representants del Consell Municipal de Cultura, exregidors i exalcaldes de la ciutat, així com bona part de la corporació municipal i representants de col·lectius i associacions de la ciutat. Els assistents van ser rebuts en l’entrada per l’artista local Gio Torres que va elaborar una pintura en directe mentres sonava un quartet de saxòfons que va animar la vetlada cultural.

L’alcalde Jesús Ros va destacar en la seua intervenció la gran acollida de la inauguració. “La presència de gran part de la societat de Torrent en esta inauguració demostra l’interés per la recuperació de tot el que tinga a veure amb la nostra historia”, va assegurar. El primer edil va traslladar “una salutació especial” a la família del pintor i, especialment, al seu nét José María Göerlich Palau, a qui va desitjar que Torrent passe a ser “com la seua casa”, en el moment en què “les torrentines i els torrentins ja consideren el pintor Genaro Palau com a patrimoni propi”. A més d’agrair el treball de les persones i institucions que han fet possible l’exposició, Jesús Ros va traslladar un agraïment especial a l’anterior regidor de Cultura, Alfred Costa, present en l’acte, i que va llançar la idea d’arreplegar la mostra del pintor local; i a l’actual regidora de Cultura, Susi Ferrer, per haver sabut arreplegar i concloure una proposta cultural i simbòlica tan important per a la ciutat de Torrent.

Un artista en constant evolució

A través d’una investigació rigorosa per mitjà de l’estudi de cròniques de l’època, exposicions, articles periodístics i la col·laboració de la pròpia família s’ha arribat a crear esta exposició que posa cara a una figura important, no sols per a la ciutat de Torrent, sinó per a la pintura de l’època. L’exposició és un recorregut per les diferents facetes creatives i innovadores de Palau, el seu naixement com a artista i la seua contínua evolució.

La comissària de l’exposició i professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, Esther Alba, va destacar de la mostra que es planteja com un doble viatge. D’una banda, “el personal, que parla de la seua formació, de la seua relació amb els seus companys artistes, amb les seues amistats i amb la seua família i les seues obres de joventut”. I d’altra banda, Alba va descriure l’exposició també com un viatge al Palau professor i paisatgista. “A través de les seues obres captem la seua inquietud, l’exploració de llocs allunyats, la pintura de paisatge pròxim, la seua faceta com a dissenyador, cartellista i decorador d’esdeveniments efímers, que ens transmeten ecos d’un artista carismàtic i “polifacètic”. En este sentit, la comissària va concloure que Genaro Palau és un artista polifacètic i en constant evolució, que mai es conforma i que mostra una evolució en les seues obres, com es pot observar en els seus últims treballs que tenen un estil art-déco.

Per la seua banda la coordinadora tècnica de l’exposició, Maite Abad, va explicar que es tracta d’una proposta que no sols constarà de la pròpia exposició, sinó que s’ha preparat un programa didàctic d’activitats dirigides als col·legis, associacions, col·lectius i públic en general perquè puguen conéixer la figura de Palau. Junt amb l’equip tècnic de l’exposició, va assistir també l’investigador Jorge Sánchez Antúnez, que està escrivint la biografia de l’artista, i el dissenyador Eugenio Simó, que ha donat forma a l’exposició.

La mostra pot visitar-se en horari de matí de dimarts a diumenge de 10 a 13.30 h, i vesprades de dimarts a divendres de 17 a 20.30 h. L’entrada és gratuïta i estarà oberta al públic fins al 31 de maig de 2019.

Genaro Palau Romero

La vinculació de Genaro Palau Romero (Torrent, 1866-València, 1933) amb Torrent es genera des del seu naixement. Encara que a partir de 1872, aproximadament, la seua família es trasllada a València, l’artista mai perdrà les seues arrels amb la seua localitat natal. Els seus inicis artístics comencen en l’Escola de Belles Arts Sant Carles, on coincidirà amb Joaquín Sorolla, Isidoro Garnelo Fillol, Salvador Abril, entre altres, encara que la seua relació més estreta va ser amb Marià Benlliure. A més, de com a dissenyador i cartellista taurí, Genaro Palau va destacar com a pintor de paisatges.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.