Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

,

El llibre 30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent repassa la presència de la llengua pròpia en les escoles de la ciutat

març 22, 2018

El volum recull testimonis sobre la posada en marxa i la consolidació de les línies en valencià als col·legis i instituts

La sala cívica de l’Antic Mercat s’omplí ahir de gom a gom per a la presentació del llibre 30 anys d’ensenyament en valencià a Torrent. El volum, coordinat per Joan Gómez, Fausto Moreno, Vicent Alabajos i Vicent Font, i editat per l’Ajuntament a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià que n’ha coordinat l’edició, recull experiències i testimonis sobre la posada en marxa de l’ensenyament en valencià a Torrent així com del moment actual de la presència de la llengua pròpia en els col·legis i instituts de la capital de l’Horta Sud. També hi han col·laborat, a banda de mestres i alumnes dels centres educatius, associacions com Cucurucú Teatre o La Gavella.

L’acte el va presentar el que fou regidor d’Educació de l’Ajuntament de Torrent des de l’any 1983 fins al 1991, Benjamín Falces. L’exregidor va recordar els inicis de l’ensenyament amb el valencià com a llengua vehicular en el context de la dictadura i les “estratègies dels mestres” per a sortejar la repressió. Falces reivindicà la importància del paper dels professors i dels col·legis: “L’escola no ho pot fer tot, però sense l’escola no es pot fer res”, va dir.

L’alcalde Jesús Ros, que va participar en la presentació en companyia de la regidora d’Educació i Dinamització Lingüística, Patricia Sáez, i bona part de l’equip de govern i la corporació municipal, va recordar que Torrent va ser i és “capdavanter en l’ensenyament i difusió en l’ús del valencià gràcies a persones com les que escriuen en el llibre i altres més”. Per la seua banda, Sáez va remarcar el compromís de les seues delegacions en l’extensió de l’ensenyament en llengua pròpia perquè “tots els qui ho vulguen puguen estudiar en valencià”.

A més a més, un nombrós grup de mestres va rebre el reconeixement i l’agraïment per la posada en marxa i la consolidació de les línies en valencià i l’ensenyament en llengua pròpia a la ciutat. El director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano; l’exdirector del col·legi Sant Pasqual i inspector d’Educació, Josep Blasco; Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana; i la regidora Patrícia Sáez van lliurar els reconeixements.

La nota musical la posaren els xiquets i xiquetes de l’Escola Coral de Torrent i del Cor del CEIP Les Terretes, que interpretaren la cançó de Paco Muñoz Serra de Mariola; les cançons de Raimon D’un temps, d’un paísAl vent; i Parla valencià, de Dani Miquel. Abans, el grup de ball L’U i Dos va actuar als voltants de la Torre per a rebre els assistents a l’acte.

La publicació del llibre coincidix amb els vint anys de la XI Trobada d’Escoles en Valencià que va tindre lloc a Torrent l’any 1998. Precisament el pròxim 19 de maig, vint anys després, la ciutat tornarà a acollir la Trobada de l’Horta Sud.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.