El sistema Senticnel, present ja en el Vedat, s’amplia ara a la serra Perenxisa i als barrancs de Torrent i l’Horteta
L’Ajuntament de Torrent ha adjudicat el contracte d’ampliació del Senticnel, de subministrament i instal·lació d’un sistema automàtic de protecció d’incendis en les zones forestals del terme municipal de Torrent. En concret, les zones previstes en el plec són el Vedat, la serra Perenxisa i els barrancs de l’Horteta i Torrent.
El sistema comprén els equips instal·lats en el terreny, els equips de comunicacions i el programari de control, així com el manual i funcionament per a l’usuari final. El sistema serà capaç de dur a terme les següents prestacions:
– Determinar els nivells de risc en temps real
– Detectar focus d’incendi
– Simular i predir l’evolució de l’incendi si arriba a produir-se
– Avisar (correu electrònic/SMS) dels perills i les alarmes als usuaris del sistema
– Mostrar en un panell de control i informació en temps real accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet
Entre altres equipaments, el sistema tindrà estacions meteorològiques que mesuraran en temps real la temperatura, la humitat relativa, la velocitat i la direcció del vent i la pluviometria, per a determinar així el risc d’incendi forestal. “En les parts altes dels arbres hi haurà també equips de detecció de focus d’incendi que mesuraran la temperatura i les emissions de gasos de combustió”, argumenta la regidora de Medi Ambient, Inma Amat.
La instal·lació del sistema, emmarcat en l’estratègia EDUSI i cofinançat al 50 % pels fons FEDER de la Unió Europea, es destina al Departament de Medi Ambient, així com a la Policia Local i Protecció Civil, com a eina d’ajuda en la presa de decisions tant en la fase preventiva, com en la fase d’actuació en cas d’alarma i extinció del foc.
“Està prevista també la instal·lació de càmeres de videovigilància per a controlar la massa forestal des d’un lloc remot i per a confirmar alarmes de foc si arribaren a produir-se”, explica Inma Amat. Les càmeres se situaran en punts que permeten la major visibilitat de la zona protegida. Tindran visió de 360º en horitzontal i de 85º en vertical i capacitat de visió nocturna. Les càmeres tindran un equip de transmissió de vídeo en temps real, des de la càmera fins a un servidor remot accessible des de qualsevol dispositiu amb connexió a Internet.
En total, la massa forestal de Torrent estarà protegida gràcies a 67 nodes de detecció, quatre estacions meteorològiques, sis dispositius receptors i sis càmeres de videovigilància.
Prèviament a la instal·lació dels equips en el territori, l’adjudicatari haurà de dur a terme una sèrie d’estudis previs que permeten optimitzar la distribució dels elements en el territori, així com dotar al programari de la informació territorial necessària per a aconseguir les funcionalitats descrites.