Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Logotipo de Infotorrent

Notícies

BIM

Espido Freire, Juan Luís Arsuaga, Luz Gabás y Juan Eslava Galán encabezan la V edición de Torrent Històrica
Espido Freire, Juan Luís Arsuaga, Luz Gabás y Juan Eslava Galán encabezan la V edición de Torrent Històrica

Espido Freire, Juan Luís Arsuaga, Luz Gabás i Juan Eslava Galán encapçalen la V edició de Torrent Històrica

06/11/2023


El festival literari torna del 15 al 19 de novembre oferint al públic clubs de lectura, trobades amb autors, personatges fora de les pàgines, presentacions de llibres i moltes sorpreses més

En paraules del director de Torrent Històrica, Santiago Álvarez: “sens dubte es tracta de la millor edició del festival, i m’atreviria a dir que es tracta de la millor programació literària de la temporada”


El prestigiós festival literari Torrent Històrica torna a la capital de L’Horta Sud, del 15 al 19 de novembre, amb un cartell replet d’insignes personalitats de l’àmbit cultural i una completa programació d’activitats que farà les delícies del públic amb: clubs de lectura, trobades amb autors, personatges fora de les pàgines, presentacions de llibres i moltes sorpreses més.


El saló de plens de l’Ajuntament de Torrent ha acollit aquest matí l’acte de presentació d’aquesta cinquena edició, en la qual destaquen figures tan rellevants com els tres guanyadors del Premi Planeta, Luz Gabás, Espido Freire i Juan Eslava Galán; o el divulgador científic Juan Luís Arsuaga, qui, a més d’acumular tots els reconeixements nacionals i internacionals possibles, rebrà el premi ‘Cònsol honorari’ a la ciutat de Torrent. Anna Moner i Iván Carbonell seran els estendards de la literatura en valencià, mentre que Javier Negrete, Susana Martín, Ramón Palomar, Juanjo Braulio i Javier Alandes completen la nòmina d’autors convidats. El teatre també tindrà el seu espai en la jornada inaugural del festival amb Cartas vivas, de la mà de Carmen Laforet i Elena Fortún.


“Torrent Històrica s’ha consolidat com un dels festivals literaris de referència en tot el país i un dels grans reclams de la nostra ciutat, on cada any tenim la sort de poder comptar amb grans figures del panorama local, nacional i internacional, i una programació d’activitats que destaca per la seua qualitat i la seua varietat”, ha comentat el regidor de Cultura, Aitor Sánchez. L’edil també ha destacat que “el compromís de la delegació amb la promoció de la cultura i el foment de la lectura entre la ciutadania és ferma, com ho és la voluntat de situar a Torrent en el mapa com una ciutat de referència en aquest camp”.


Per part seua, el director de Torrent Històrica, Santiago Álvarez, ha declarat que “sens dubte es tracta de la millor edició del festival, i m’atreviria a dir també que estem parlant de la millor programació literària de la temporada en tota la Comunitat Valenciana”. Així mateix, Álvarez també ha volgut convidar “als ciutadans de Torrent, de les localitats pròximes i de València capital perquè aprofiten aquesta oportunitat única de trobar-nos amb grans personalitats que tots coneixem i admirem”.


Com no podia ser d’una altra manera, el festival podrà seguir-se al complet a través del canal de YouTube de Torrent Històrica, igual que en les anteriors edicions, i la programació completa pot consultar-se en www.torrenthistorica.com

El pensament de Carmen Laforet obrirà el festival


El dimecres 15 de novembre, a les 20:00h, en l’Auditori de Torrent tindrà lloc la representació teatral Cartas vivas, amb dramatúrgia i adreça de Paula Paz, i protagonitzada per Paula Rodríguez i Elena Sanz. Aquest muntatge teatral en una proposta escènica que arriba a Espanya des del Cervantes Theatre de Londres i que part de l’epistolari de Carmen Laforet i Elena Fortún inclòs en De corazón y alma i del projecte cartasvivas.org, la intenció del qual és destacar a les escriptores més rellevants de la literatura espanyola del segle XX.

Les trobades amb autors comencen el dijous 16

La conversa titulada Amar a través del tiempo, amb l’escriptora Luz Gabás, obrirà les trobades amb autors el dijous a les 19:00h. Gabás és l’escriptora de Lejos de Louisiana, novel·la amb la qual va guanyar el Premi Planeta en 2022. És autora de cinc novel·les entre les quals destaca Palmeras en la nieve, un best seller que va acabar en la pantalla gran amb gran èxit de públic i crítica.


Thrillers que hacen historia és el títol de la segona trobada programada per al dijous a les 20:00h, que comptarà amb la presència de Javier Negrete i Susana Martín Gijón. Javier Negrete és un dels escriptors més reconeguts de novel·la històrica i fantàstica, i ha sigut premiat amb guardons tan distingits com el Premi Minotauro o l’Espartaco. La seua última novel·la és Los idus de enero, publicada aquest mateix any. Susana Martín Gijón és l’autora de la reeixida trilogia de la inspectora Camino Vargas i ara deixa el gènere negre per a fer la seua primera incursió en el thriller històric amb La Babilonia, 1580, ambientada a la Sevilla del nostre Segle d’Or.


Juan Luis Arsuaga, Cònsol Honorari i gran protagonista del divendres
El dia 17 de novembre, a les 19:00h, el públic podrà gaudir d’una interessant taula titulada Nuestros héroes, on Juanjo Braulio i Javier Alandes desgranaran com tractem als personatges més destacats de la nostra història. Juanjo Braulio és periodista especialitzat en informació política i com a escriptor ha publicat tres novel·les, algunes portades a la pantalla gran, sent En el nombre del poder la seua última obra on retrata a la família Borgia. Javier Alandes treballa com a formador i conferenciant en emprenedoria. Després d’unes novel·les on ha integrat la Història amb el món de l’art, ens proposa ara La última mirada de Goya, la seua nova investigació històrica.


I una hora més tard, a les 20, el conegut paleoantropòleg Juan Luis Arsuaga serà el protagonista de la trobada Siete millones de años de evolución. Arsuaga acaba de publicar Nuestro cuerpo, un llibre on bolca tot el seu coneixement sobre els mecanismes que fan del nostre cos una cosa única, fascinant i paradoxalment desconegut. Juan Luis Arsuaga rebrà el premi ‘Cònsol honorari’ de Torrent Històrica en reconeixement a la seua indiscutible aportació a la cultura i, d’aquesta manera, s’unirà a l’exclusiva llista d’artistes distingits amb aquest esment, com ara Santiago Posteguillo, Rosa Montero o Carmen Posadas. Després de la conversa, el públic assistirà a l’activitat ‘Personatges fora de les pàgines’, on la ficció salta de la novel·la a l’escenari per una performance única executada per la companyia de teatre local Coturno.


Un dissabte 18 carregat d’activitats

El dissabte al matí Ramón Palomar serà a la biblioteca del Edifici Metro en el club de lectura sobre El novio de la muerte, la seua última novel·la, que ens porta del franquisme dels anys 50 fins a la ruta del bakalao i el tràfic de mescalina. Per part seua, Juan Eslava Galán visitarà al club de lectura de l’Associació de veïns del Vedat, on s’abordarà la seua reeixida sèrie de la Història contada per a escèptics, l’últim lliurament dels quals versa sobre la Revolució Francesa.

A la vesprada se celebraran tres trobades amb autors. A les 18:00h, Anna Moner i Iván Carbonell protagonitzaran la trobada titulada ‘El repte d’escriure el passat’, en el qual s’abordarà la memòria històrica del segle XX a Espanya. L’artista plàstica i escriptora, Anna*Moner, qui suma en el seu haver prestigiosos guardons de literatura en valencià com l’Enric Valor o el Ciutat d’Alzira, presentarà el seu thriller històric La por de la bèstia. Iván Carbonell, per part seua, és filòleg i escriptor de novel·la juvenil i per a adults, on ha guanyat premis com l’Enric Valor -amb la novel·la La balada de la frontera-, l’Isabel de Villena o el premi Ciutat de Torrent.



Una hora més tard, a les 19:00h, serà el moment d’escoltar a Espido Freire, escriptora i creadora en tots els mitjans narratius, i guanyadora del Premi Planeta, Azorín, l’Ateneu de Sevilla o el de l’Ateneu literari de València. En la trobada titulada ‘Nosaltres i la nostra història’, Freire farà un repàs a la seua última proposta editorial, La historia de la mujer en 100 objetos, que rescata un univers condemnat al silenci pels historiadors tradicionals.

Juan Eslava Galán, premi Planeta, Ateneu de Sevilla i premi Fernando Lara, serà l’encarregat de tancar les trobades del festival amb última trobada a les 20:00h sota el titule Libertad. Igualdad. Fraternidad, que acostarà al públic a la seua última obra sobre la Revolució Francesa i la seua influència en la història contemporània.

El club de lectura de Torrent We read in english, dirigit per l’escriptora britànica Annie Lyons, clausurarà aquesta edició del festival amb una activitat focalitzada en la seua novel·la El club de lectura del Refugio Antiaerio (The air raid*book club).

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.