Hereu d’una saga centenària, José Alba fusiona tradició familiar, ofici, investigació, creativitat i innovació culinària des de la Casa La Curra, projectant el nom de Torrent en l’alta pastisseria artesanal
El marc de la fira gastronòmica del Mediterrani 2025, Gastrònoma, que enguany aconseguix la seua desena edició, es vist de gala per a acollir els pròxims 26 i 27 d’octubre de 2025 el prestigiós certamen per a triar al Millor Mestre Artesà Xocolater d’Espanya (MMACE). La competició, organitzada pel Gremi de Mestres Confiters de la Comunitat Valenciana en col·laboració amb la Confederació Espanyola d’Empresaris Artesans de Pastisseria (CEEAP) i la pròpia fira, se celebrarà en el recinte firal de Fira València
Esta trobada professional i artística del sector de la pastisseria i xocolateria artesana es convertirà en un aparador únic on confluïxen tècnica, creativitat, innovació i emoció. En esta desena edició de Gastrònoma que se celebrarà del 26 al 28 d’octubre, el MMACE adquirix major protagonisme en reforçar-se la seua rellevància com a punt de referència nacional del dolç de qualitat.
Un certamen amb solera i altes exigències
El MMACE s’ha consolidat com una de les competicions més prestigioses de l’àmbit de la pastisseria i la xocolateria artesana a Espanya. Els participants -mestres xocolaters seleccionats per la seua trajectòria, formació i creativitat- han d’enfrontar-se a proves exigents al llarg de dos dies: des de l’elaboració de tauletes, snacks, cremes untables, bombons de motle o peces artístiques de xocolate complet, fins a la presentació final en format vaig esbufegar que conjumina espectacle visual i degustació.
El jurat, compost per figures de primer nivell de la professió -com per exemple els mestres xocolaters i pastissers Alejandro Montes, Carles Mampel, David Bertrán, Pablo Iglesias, Raúl Bernal i Pol Marginedas- valoraran tècnica, sabor, presentació, innovació i coherència de les creacions.
Una de les característiques particulars d’esta edició és que pot haver-hi més d’un guanyador: tots els participants que aconseguisquen almenys el 80% de la puntuació total (equivalent, en esta edició, a 148 punts sobre un màxim de 186) obtindran automàticament el títol de Millor Mestre Artesà Xocolater d’Espanya.
Participació local destacada: tot el sabor de Torrent en l’alta xocolateria
Amb especial orgull per a la comarca i la ciutat de Torrent, un dels candidats del certamen és el mestre torrentino José Alba, qui participa representant el seu municipi i la tradició confitera valenciana. José Alba figura entre els sis candidats seleccionats per a esta edició, al costat d’Andrés Mármol, Luis Paracuellos, Isabel Félez, Albert Daví i Mario Padial
José Alba, mestre xocolater natural de Torrent, combina una sòlida formació tècnica amb una passió arrelada i creativa per l’ofici, fusionant cuina i investigació. Prové de la quinta generació al capdavant de la històrica casa familiar Casa La Curra a Torrent, on va ser criat entre els fogons, la pastisseria tradicional i el forn, aprenent primer de la seua mare i la seua tia en un entorn de tradició artesana. Encara que originalment va cursar estudis molt diferents -enginyeria en telecomunicacions, un mestratge en Enginyeria Biomèdica, i va col·laborar en un grup d’investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV)- en 2011 va decidir tornar a l’ofici que el cridava: la cuina, la pastisseria i la xocolateria artesana.
Per a reforçar eixa decisió, José es va formar en el Basque Culinary Center, on va completar un màster en Cuina, Tècnica i Producte i va realitzar pràctiques en la cuina d’alt nivell d’Akelarre (Pedro Subijana). També va rebre formació a l’escola de Paco Torreblanca. En 2014, al costat de la seua família, va transformar el seu forn tradicional per a convertir-lo en pastisseria amb dos línies: la per a postres per a restaurant i la de botiga-venda, sota la filosofia de treballar amb la millor matèria primera, artesania tècnica i creativitat. A més, en 2017 van crear l’espai d’I+D “LaCURRAlab” per al desenrotllament, formació i producte, i José va enllaçar novament amb l’àmbit acadèmic en integrar-se en el grup d’investigació CUINA-UPV per a un doctorat sobre tecnologies d’aliments i el comportament emocional associat al menjar
A més, este mateix any José Alba i la seua família seran objecte d’un reconeixement especial per part de l’Ajuntament de Torrent el 29 de novembre: el Restaurant Casa La Curra rebrà la “Carta de Poblament 2025”, Premi a la trajectòria professional, un homenatge a generacions que han contribuït, durant més de 150 anys, al desenrotllament cultural i gastronòmic de Torrent.
La desena edició de Gastrònoma: més que una fira, una celebració de l’ofici i la innovació
La desena edició de Gastrònoma, que se celebrarà del 26 al 28 d’octubre de 2025 en Fira València, ve carregada d’ambició: es consolida com el major showroom del sector al país, amb una oferta extensa que abasta des de barres gurmet, showcookings, espais de forn, fins a “Be Sweet”, el fòrum de pastisseria professional.
Per a esta edició, el torneig MMACE es convertix en una de les peces centrals del programa de concursos, reforçant l’aposta per la xocolateria artesana d’elit. El fet de celebrar-se en el 10é aniversari del saló aporta un valor simbòlic addicional, reafirmant el rellevant paper que la pastisseria artesanal exercix en l’ecosistema gastronòmic valencià i nacional.
Des del punt de vista professional, esta fira oferix a expositors, professionals i visitants l’oportunitat d’alinear producte, formació, creació i mercat. I per al sector de la pastisseria i xocolateria artesana, posar cara a cara a mestres d’elit en un entorn tan exigent suposa un potent estímul per a la innovació, la qualitat i la visibilitat de l’ofici.
Des de l’Ajuntament de Torrent, l’alcaldessa Amparo Folgado Tonda ha manifestat la seua satisfacció i suport al nostre torrentino José Alba en esta cita professional d’alt nivell. I ha assenyalat “ens sentim tremendament orgullosos que un dels nostres mestres artesans, José Alba, represente a Torrent en una competició de referència nacional com el MMACE. Este tipus d’esdeveniment posa en valor el saber fer local, la tradició valenciana i el talent que naix a la nostra ciutat”.
“Torrent secunda decididament el desenrotllament del sector artesanal, de la pastisseria i del xocolate, perquè són peces essencials de la nostra identitat i de la nostra economia. Li desitgem que els majors èxits i confiem que la seua participació contribuïsca a difondre encara més el nom de la nostra ciutat”, ha afegit



