Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Dos referents de la ciutat: La Curra brilla en el seu 150é aniversari i Els Avets aconseguix el primer doblet de la història dels Cacau d’Or
Dos referents de la ciutat: La Curra brilla en el seu 150é aniversari i Els Avets aconseguix el primer doblet de la història dels Cacau d’Or

Dos referents de la ciutat: La Curra brilla en el seu 150é aniversari i Els Avets aconseguix el primer doblet de la història dels Cacau d’Or

22/11/2025

Torrent acull la Gala dels Premis Cacau d’Or 2025, que reconeixen la cultura de l’esmorzaret en un acte ple d’emoció i sabor

La XI edició dels Cacau d’Or ix per primera vegada de València i convertix l’Auditori de Torrent en capital de l’esmorzaret

L’Auditori de Torrent s’ha convertit este dissabte en el gran centre de l’esmorzaret valencià amb la celebració de la XI Gala dels Premis Cacau d’Or 2025, un esdeveniment hen el que, per primera vegada des de la seua creació en 2015, estos guardons ixen de la ciutat de València per a celebrar-se en un altre municipi. Torrent ha sigut triada per l’organització per a subratllar la seua capacitat de recuperació després de la DANA del 29 d’octubre, així com per a retre homenatge a l’extraordinària resposta del sector hostaler local.

La gala, conduïda per Paco Alonso, periodista gastronòmic i creador de la comunitat #LaCulturadelAlmuerzo, i per Ana Torres, presidenta de ‘Dons Esmorzadores’, ha reunit autoritats, representants de l’hostaleria, comissions falleres, entitats culturals, patrocinadors, mitjans de comunicació i una àmplia comunitat d’apassionats de l’esmorzar valencià.

Després de la benvinguda dels presentadors, l’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha inaugurat la gala amb una intervenció carregada d’emoció, identitat i reivindicació de l’esmorzaret com a senyal de cultura mediterrània. Durant el seu discurs, va subratllar que “en la Comunitat Valenciana l’esmorzaret no és un costum: és una manera d’entendre la vida”, reivindicant un ritual que “no s’aprén en els llibres, sinó en la barra d’un bar, a la terrassa de tota la vida o en el banc de pedra enfront del camp”. L’alcaldessa va explicar que este moment quotidià constituïx “la pausa que ens reconcilia amb el dia, on es tanquen tractes, s’inicien amistats, s’arregla el món… o almenys s’intenta”, reivindicant que “és l’únic moment del dia en què el temps es deté i la felicitat cap en un entrepà de llonganisses, en unes braves o en un cremaet”.

Folgado també va posar en valor el que suposa que la gala se celebrara per primera vegada fora de València i, concretament, a Torrent, afirmant que l’elecció “és un honor immens que esta edició se celebre a Torrent, una ciutat que sap molt bé el que significa alçar-se després dels dies difícils”, en referència directa a l’efecte de la DANA.

Va destacar que este esdeveniment representa “un símbol de recuperació i orgull col·lectiu” en homenatge als bars i professionals “que van reobrir les seues persianes quan l’aigua va voler apagar el seu esforç”. I va assenyalar que els dos premiats torrentinos “són part de l’ànima torrentina”: “La Curra és memòria viva d’un Torrent que ha sabut mantindre el seu sabor original” i el Grup Els Avets “és un exemple brillant de com la gastronomia pot ser també solidaritat; durant la DANA, mentres uns altres ploraven pèrdues, ells cuinaven esperança”. “Les dos empreses van ser capaces de transformar l’adversitat en compromís, oferint menjar i suport cunado la ciutat més ho necessitava”, va afegir.

Durant la seua intervenció, l’alcaldessa va agrair igualment a Paco Alonso i a la plataforma ‘La Cultura de l’Esmorzar’ la seua labor per a convertir “en un moviment cultural el que abans era només un costum”, i va proposar a l’auditori impulsar la iniciativa: “que els esmorzars valencians siguen reconeguts oficialment com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO”. I va concloure amb un missatge, “qui esmorza bé, viu més i millor, i a Torrent això ho sabem de sobres”.

Després de la seua intervenció, els presentadors han convidat a l’alcaldessa a romandre en l’escenari per a procedir al lliurament dels primers reconeixements.

Premis especials als establiments torrentinos

L’alcaldessa ha entregat el primer guardó especial a la trajectòria la família Alba, del mític restaurant La Curra, situat en el Mas del Jutge. Amb 150 anys d’història, cinc generacions i un llegat culinari que forma part del patrimoni emocional de Torrent, La Curra ha sigut reconeguda com un exemple de tradició, autenticitat i dedicació ininterrompuda a l’esmorzaret.

A continuació, l’alcaldessa ha entregat el segon premi especial a la solidaritat a Paqui Montoro i familiars, representants del Grup Els Avets, per la seua labor solidària durant la DANA, en la qual van cuinar i van distribuir aliments allí on més es necessitaven, a més de mantindre una reconeguda trajectòria gastronòmica i empresarial. El reconeixement ha posat en valor la seua capacitat d’organització, compromís social i excel·lència en el servici.

Reconeixement a les Dons Esmorzadores

La gala ha continuat amb l’homenatge a huit dones referents de la societat valenciana, que a més de ser apassionades defensores de l’esmorzar, destaquen per la seua trajectòria professional, humanista i social. Entre elles, periodistes, polítiques, escriptores, juristes, comunicadores i referents públics que representen l’energia femenina que reivindica l’esmorzaret com un espai cultural compartit.

Entre les integrants figuren noms com Clara Pérez, Emi López, Inma Sánchez, Mª José Lloria, Marina Valdés, Mercedes Caballero, Paula Varella i Maite Izquierdo.

Premi Morter d’Or Choví a la creativitat fallera

Elvira Choví ha sigut l’encarregada d’entregar este premi a la comissió fallera guanyadora de la primera edició:

El guardó al millor entrepà elaborat per una comissió fallera ha anat a parar a la Falla Jesús–San Francisco de Borja (València), arreplegat per la seua Falleres Majors Tania Jiménez i Carla Moreno, i els presidents José Manuel Acosta i Pol Alcubierre, acompanyats per Toni Carceller. En una edició que ha posat en valor el talent culinari i la implicació creativa del món faller. Tant l’organització com la marca han convidat a totes les comissions falleres de Torrent a sumar-se a l’edició 2026.

Cacaus d’Or a la trajectòria: Alacant, Castelló i València

La gala ha continuat amb el lliurament dels reconeixements a professionals de l’hostaleria de tota la Comunitat Valenciana, amb tres premiats per cada província, seleccionats per la seua excel·lència, la seua trajectòria i la seua contribució a la cultura de l’esmorzar valencià.

Província d’Alacant:

Ximo Bañuls (Restaurant Nautilus, Forna)

Rafael Frau (Rafel Restaurant, Pego)

Ximo Crespo (Restaurant El Rall, Benissa)

Província de Castelló:

Jorge Julián Barreda (Restaurant Casa Julián, La Barona)

Santiago Bou Mas (Casa Bou, Sant Joan de Moró)

Eusebio García Alcedo (Bar Trafalgar, El Grau de Castelló)

Província de València:

Javier Fernández i Candy Vargas (La Nova Terrassa, La Pobla de Vallbona)

Bernar Orti i Patricia Boli (Calç Carrero, Patraix, València)

Miguel Gimeno Peñarrubia (Fonda Canyella, Campanar, València)

Cada premiat ha rebut un reconeixement per la seua trajectòria, la seua creativitat gastronòmica i la seua contribució a la cultura de l’esmorzaret.

Premi “Som Esmorzadors” al millor entrepà

La gala ha culminat amb el lliurament del guardó especial al Millor Entrepà, procedent del concurs celebrat el passat 18 de novembre, que ha posat el fermall gastronòmic a esta edició.

El guardó “Som Esmorzadors” ha recaigut en el Grup Els Avets, alçant-se amb dos reconeixements en la mateixa gala per primera vegada des de la creació dels Cacau d’Or. Un assoliment que reforça el seu paper com a referent gastronòmic i social, i que subratlla l’extraordinària labor que el grup ha exercit tant en la cultura de l’esmorzaret com en moments decisius per a la ciutat.

Este premi representa el màxim reconeixement de l’edició per combinar tècnica, sabor, creativitat i l’essència més autèntica de l’esmorzaret.

La jornada ha conclòs amb un esmorzar-còctel en l’hall de L’Auditori, on assistents, autoritats i premiats han compartit el verdader esperit de l’esmorzaret: proximitat, conversa, convivència i sabor.

Torrent es consolida com a capital cultural de l’esmorzar valencià

La XI Gala dels Cacau d’Or ha convertit a Torrent en el centre gastronòmic de la Comunitat Valenciana, reafirmant la seua posició com una ciutat que honra la tradició, protegix la seua hostaleria i reivindica la seua capacitat de resiliència. Dignificant la tradició de l’esmorzar i reconeixent l’esforç dels qui mantenen visca esta identitat culinària dia rere dia.

Dos referents de la ciutat: La Curra brilla en el seu 150é aniversari i Els Avets aconseguix el primer doblet de la història dels Cacau d’Or

Artículos Relacionados