Al llarg de la setmana s’han celebrat diferents espectacles musicals, activitats didàctiques i conferències, dirigides a tots els públics
La segona edició del festival Arrels, celebrat del 4 al 8 de febrer a Torrent, ha posat el punt final a la programació amb un espectacle que va omplir de gom a gom l’Auditori. La cita va tindre lloc divendres a la vesprada amb el concert El triangle de la vida de Capella de Ministrers; una actuació on es fusionaren les músiques de les tres cultures mediterrànies que han participat en el festival: Nàpols, Tetuan i València. Pino Vittorio, Pep Gimeno, Botifarra, Iman Kandousi, Èlia Casanova, Carles Magraner i l’Ensemble Femení Andalusí, entre altres, foren els encarregats de celebrar la interculturalitat des de la música tradicional per a clausurar el festival Arrels. La regidora de Cultura, Susi Ferrer, que ha estat en tots els espectacles, ha agraït a la Fundació Cultural Capella de Ministrers el gran treball al llarg d’esta setmana i ha volgut destacar l’èxit que ha tingut cada concert, “tant per la qualitat de les veus i de la música, com per la participació de la gent. Hem recuperat la nostra cultura i patrimoni musical i, en este sentit, seguirem col•laborant amb Capella de Ministrers per a aconseguir consolidar a Torrent este festival i convertir-lo en un referent cultural”.
La programació donà el tret d’eixida dilluns al matí amb una de les novetats de l’edició d’enguany: l’aposta per dur a terme un programa dedicat als més jóvens. D’esta manera, la programació ha tingut activitats i propostes didàctiques i divulgatives per a escolars que han tractat el triangle que formen les tres ciutats protagonistes. L’Auditori va ser l’escenari del duo Ars Horo, format per Eduard Navarro i Abel Garcia, que oferiren un concert amb músiques procedents dels països de l’àrea mediterrània i de la tradició medieval. També hi ha hagut programació dedicada a les persones majors de Torrent, i així, dilluns a la vesprada tingué lloc el concert social Recordem la tradició, al centre de Santa Elena. Un espectacle amb el duo Ars Horo, que emocionà tots els presents i els va fer viatjar per les cultures mediterrànies.
El festival Arrels, a més, va arribar al Museu Comarcal de l’Horta Sud. Dilluns va tindre lloc una conferència a càrrec del musicòleg Josep Vicent Frechina, que va oferir una interessant xarrada sobre l’eix temàtic del festival i el paper de la música en les relacions interculturals. La vesprada de dimarts estigué protagonitzada per Carles Magraner, de Capella de Ministrers; el tenor Pino de Vittorio, la soprano Elia Casanova i Robert Cases, que oferiren el concert Villanesche alla Napolitana, inspirat en la música de Nàpols.
Amb Pep Gimeno, Botifarra, acompanyat per Abel Garcia i Eduard Navarro, el festival Arrels arribà a l’equador de la programació. Més de 400 persones ompliren la sala de l’Antic Mercat en este concert basat en la música tradicional valenciana amb l’aportació particular dels arranjaments de la dolçaina, la percussió tradicional i instruments com la viola de roda i la baglama, un instrument de corda típic de l’Orient. Dijous, també a l’Antic Mercat, fou el moment de gaudir de la música tradicional femenina de Tetuan, amb la veu de d’Iman Kandousi i l’Ensemble Femení Andalusí. El festival Arrels ha estat organitzat per la Fundació Cultural Capella de Ministrers, la qual té el suport de l’Ajuntament de Torrent, el patrocini de Caixa Popular i de l’Institut Valencià de Cultura i Turisme de la Comunitat Valenciana i la col•laboració del Conservatori Professional, l’Auditori de Torrent i el Museu Comarcal de l’Horta Sud.