En el ple municipal celebrat en el dia de hui, l’Ajuntament de Torrent ha aprovat per unanimitat una declaració institucional en reconeixement al poble gitano, coincidint amb la commemoració del 600 aniversari de la seua arribada a la Península Ibèrica, que se celebra en tot el país sota la denominació oficial de 2025: Any del Poble Gitano a Espanya.
Este acord, recolzat per la totalitat dels grups polítics amb representació en la corporació municipal – Partit Popular, VOX, Partit Socialista i Compromís–Podem–Esquerra Unida -, representa una mostra clara de consens institucional en favor del reconeixement, la justícia i la igualtat per a una comunitat que, al llarg de sis segles, ha format part essencial del teixit social, cultural i històric del país.
Durant la lectura de la Declaració Institucional, per part del Secretari del Ple, van ser presents representants de l’associació ASOGINTER (Associació Gitana Europea i Intercultural) de Torrent, entitat que treballa activament per la inclusió social del poble gitano i que ha sigut clau en la promoció de la memòria i els drets d’esta comunitat a nivell local.
Sis segles d’història, resistència i contribucions
La declaració recorda que va ser el 12 de gener de 1425 quan es documenta oficialment l’arribada del poble gitano a Espanya, després de l’expedició d’un salconduit per part del Rei Alfons V d’Aragó. Des de llavors, el poble gitano ha conviscut amb la resta de comunitats, aportant valors, expressions culturals i socials que han influït profundament en la identitat nacional.
No obstant això, la història d’este poble ha estat marcada per una constant dualitat: d’una banda, una riquesa cultural única, una profunda resiliència i un fort sentit comunitari; i per un altre, segles de marginació, persecució legal, estigmatització i exclusió institucional. Durant segles, les persones gitanes han viscut sota legislacions discriminatòries, han sigut objecte d’expulsions i han suportat barreres estructurals que limitaven i encara hui limiten el seu ple desenrotllament i participació en la societat.
Torrent se suma a la reparació i el reconeixement
En línia amb la declaració del Consell de Ministres, que va proclamar oficialment 2025 com l’Any del Poble Gitano, la corporació municipal de Torrent expressa, a través d’esta Declaració Institucional, la seua ferma voluntat de construir una societat més justa, inclusiva i democràtica, on la memòria històrica no siga només una mirada al passat, sinó una guia d’acció cap al futur.
El text assenyala la necessitat que la reparació històrica no es quede en un gest simbòlic, sinó que es traduïsca en polítiques concretes que corregisquen desigualtats estructurals.
La declaració institucional aprovada arreplega quatre acords fonamentals (extracte):
- Reconeixement i celebració de la història i contribució del poble gitano al patrimoni cultural, social i lingüístic del país, posant en valor el seu paper des de la seua arribada en el segle XV.
- Compromís amb la reparació històrica, aplicant principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició, amb l’objectiu de saldar el deute que la societat té amb esta comunitat.
- Reforç de mesures contra la discriminació, especialment en àmbits clau com l’educació, l’ocupació, la vivenda i la salut, on persistixen grans desigualtats.
- Reconeixement de la diversitat interna del poble gitano i de la seua condició com a grup d’interés amb risc elevat de patir discriminació, defenent la seua participació activa en la vida pública i donant suport al paper de les entitats gitanes.
Compromís amb el present i el futur del poble gitano
La Declaració Institucional subratlla la importància que esta commemoració no siga únicament un exercici de memòria, sinó també un acte de responsabilitat institucional per a avançar cap a un futur on totes les persones gaudisquen d’igualtat d’oportunitats, sense importar el seu origen ètnic o cultural.
També arreplega la Declaració que la lluita contra la discriminació no pot recaure exclusivament en les víctimes, sinó que ha de ser assumida per les institucions com un deure ètic, democràtic i social. En este sentit, es valora molt positivament el treball que desenrotllen les associacions gitanes i les entitats socials que actuen en defensa dels drets d’esta comunitat, moltes de les quals porten dècades promovent la inclusió i l’enfortiment del poble gitano des d’una perspectiva comunitària i participativa.
L’alcaldessa ha agraït a tots els grups municipals el seu acord i disposició i especialment a l’associació ASOGINTER per la seua labor i per ser corresponsables que esta Declaració s’emportara al Ple municipal, i com torrentinos que ens sentim tots sentir-se en l’obligació, en el dret i en l’orgull de ser part d’esta Gran Ciutat que és Torrent i en la qual tots tenim cabuda.
Un pas més cap a una ciutat més inclusiva
Torrent se suma així a les institucions que, amb motiu de l’Any del Poble Gitano, estan fent passos significatius cap al reconeixement efectiu d’esta comunitat com a part essencial del país. L’aprovació d’esta declaració institucional no sols dignifica la memòria del poble gitano, sinó que impulsa una agenda política local basada en la justícia social, l’equitat i la reparació històrica.
Amb este gest, l’Ajuntament reafirma la seua aposta per ser una ciutat diversa, solidària i compromesa amb els drets humans, on el reconeixement de la pluralitat cultural i ètnica es convertisca en un pilar essencial de la seua convivència i desenrotllament.
