La tercera sessió organitzada per l’Ajuntament i la Policia Nacional reunix desenes de veïns preocupats per l’auge de la ciberdelinqüència
La Sala Cívica de l’Antic Mercat va tornar a convertir-se este dimarts en punt de trobada entre ciutadania i experts en seguretat digital amb la celebració de la tercera jornada informativa sobre ciberdelictes a Torrent. La xarrada, impulsada per la regidoria de Participació Ciutadana en col·laboració amb la Comissaria de la Policia Nacional a Torrent, va reunir desenes d’assistents interessats a conéixer com protegir-se davant els creixents fraus digitals.
Esta nova edició de les jornades formatives s’emmarca en l’estratègia municipal de reforçar la prevenció i formació davant un fenomen cada vegada més preocupant: l’augment dels ciberdelictes. Segons dades del Ministeri de l’Interior, mentres Torrent ha aconseguit reduir en un 20,4% la criminalitat convencional en el primer trimestre de 2025, la cibercriminalidad seguix una tendència ascendent en tota Espanya.
“Este tipus d’iniciatives són fonamentals per a contrarestar una amenaça que ja no és del futur, sinó del present. El frau digital, les estafes per missatgeria o les suplantacions d’identitat afecten tant jóvens com a majors, i la millor ferramenta per a defendre’ns és la informació”, va destacar la regidora Ana Penella durant la presentació de l’acte.
Ciberassetjament, fraus sentimentals i estafes bancàries: els perills invisibles del món digital
La jornada va ser impartida per agents especialitzats de la Brigada Local de Seguretat Ciutadana, entre ells l’inspector José Julián Calvo Barjollo, i va abordar amb claredat i proximitat les principals amenaces que circulen en la xarxa. Entre els temes més destacats, es van tractar:
– El ciberassetjament escolar, el sèxting i el grooming, que afecten principalment menors i adolescents.
– El phishing, smishing i altres estafes que suplanten entitats bancàries o familiars.
– Casos com l’anomenada “estafa del fill en dificultats” o les estafes sentimentals conegudes com lover boy, que afecten de manera significativa a persones majors.
Els assistents van aprendre a detectar patrons de frau i a actuar amb rapidesa davant una possible suplantació o estafa digital, gràcies a explicacions pràctiques i casos reals exposats pels agents.
Formació per a la prevenció: Torrent respon a l’auge del ciberdelicte
Tal com ha subratllat recentment l’alcaldessa Amparo Folgado, l’Ajuntament de Torrent està compromés amb la lluita contra la ciberdelinqüència. “És una amenaça real i creixent, especialment per a les persones majors o els qui no estan habituats a l’entorn digital. Per això, apostem per la prevenció, la pedagogia i la proximitat, amb iniciatives que ajuden i assessoren la ciutadania enfront del delicte digital”.
A més, el consistori ha avançat que continuarà promovent este tipus d’activitats al llarg de l’any, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables.
Una iniciativa que creix amb la ciutadania
L’elevada participació i la implicació dels assistents en el debat posterior demostren que existix una forta demanda social de ferramentes formatives enfront dels ciberdelictes. Esta tercera jornada consolida una línia de treball iniciada en 2024 i valorada molt positivament tant pels veïns com pels cossos de seguretat.




