Coordinació, prevenció i vigilància: claus del pla contra incendis a Torrent per a este estiu
L’operatiu identificarà sota vigilància zones crítiques, Barrancs, zones recreatives i àrees agrícoles i augmentarà la vigilància per a evitar incendis forestals
L’Ajuntament de Torrent ha avançat respecte a altres anys, la reunió clau del dispositiu PREVIFOC, actiu de l’1 de juny al 15 d’octubre, per a reforçar la coordinació entre cossos operatius davant l’imminent inici del període d’alt risc d’incendis forestals. La sessió ha comptat amb la participació de la regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Sonia Roca, el regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Urbanisme, José Gozalvo, del Comissari Principal de la Policia Local, José Pascual Martínez, del Cap de Protecció Civil, Francisco Lona, tècnics d’Aigües de l’Horta, tècnics de Senticnel, responsables de manteniment i tècnics de diferents àrees municipals, així com també se sumen a este dispositiu Bombers, tècnics del Consell Agrari i Brigades Forestals, en un exercici conjunt per a anticipar-se a qualsevol emergència i millorar la prevenció en l’entorn natural del terme municipal.
Durant la reunió s’ha analitzat la situació actual de les zones més vulnerables del terme, s’han repassat els mitjans disponibles, s’han identificat els punts crítics habituals i s’ha posat l’accent principalment en les zones de barrancs, camps i zones verdes urbanes sense edificar, la gestió de les quals ha sigut reforçada per part del consistori.
Amb este dispositiu, durant el període estival s’intensificarà la supervisió constant de les àrees boscoses de Torrent, permetent una intervenció ràpida i àgil davant qualsevol senyal o conat d’incendi i minimitzant possibles perills.
Entre les zones assenyalades com especialment sensibles figuren: l’entorn del barranc del carrer de l’Aconi, ja degudament desbrossat; l’àrea del camp de futbol de la Dominica; els voltants de la Piràmide; l’entorn agrícola del Camí dels Fogons i el Camí del Xarco Sec; així com parcel·les forestals en la zona d’Alter, entre altres.
Així mateix, es va abordar la necessitat de vigilància activa en zones recreatives i agrícoles on tradicionalment s’han detectat pràctiques de crema no autoritzades, especialment a l’estiu, com en camps de guaret que requerixen atenció especial i coordinació prèvia amb els servicis d’emergència per a realitzar cremes controlades.
Un dels aspectes més destacats de la trobada va ser la coordinació entre cossos operatius i la importància d’intensificar la informació preventiva a agricultors, recordant-los l’obligatorietat de comptar amb permisos de crema dins del calendari legal, especialment en el període comprés entre l’1 de juny i mediats d’octubre, quan qualsevol crema està terminantment prohibida. En este sentit, es va valorar instal·lar cartells informatius en punts agrícoles estratègics, com a cooperatives, zones de concentració d’agricultors i camins rurals, per a reforçar el missatge.
En relació amb els mitjans humans i materials, des de Protecció Civil i Policia Local es va detallar l’operatiu previst per a este estiu, que inclourà vigilància fixa en les hores de major calor, amb vehicles situats en punts estratègics i una estructura mòbil que permetrà recorreguts de control quan les condicions ho permeten.
Reforç d’actuacions: més brigades, més vigilància i tecnologia capdavantera
Complementant a esta coordinació d’operatius, se sumen els treballs de neteja i desbrossament reforçats amb les Brigades Forestals Permanents del municipi, que operen durant tot l’any, i que comptarà amb el suport amb la incorporació, un any més, de peons i capatassos forestals a través del programa estatal Zones Rurals Deprimides (ZRD) 2025, que també permet actuar en barrancs, màrgens, senderes i faixes de protecció, especialment en àrees com El Vedat, Serra Perenxisa i La Canyada del Conill, entre altres àrees. Al costat d’esta estratègia general, l’Ajuntament de Torrent mantenen la col·laboració amb la Diputació de València, a través d’una subvenció, amb la Conselleria i amb el SEPE, en la prevenció forestal en enclavaments estratègics del terme municipal, executant actuacions de manteniment en línies de defensa, tallafocs, interfícies urbà-forestals i zones d’especial sensibilitat ecològica, respectant en tot moment el seu règim de protecció.
A més, Torrent continua apostant per la tecnologia com a ferramenta de prevenció, situant-se com a referent a Europa en sistemes contra incendis. El sistema de videovigilància en zones boscoses es complementa amb el dispositiu SIDEINFO en altura, 24 canons repartits pel Vedat, permetent detectar ràpidament qualsevol incidència i activar l’operatiu d’emergència amb eficàcia, així com també cal destacar, el caràcter preventiu del sistema que manté les zones de més risc, humides i fresques davant l’augment de temperatures.
Així com el sistema contra incendis SENTICNEL, que protegix quasi 400 hectàrees d’en El Vedat, la Serra Perenxisa i la zona de barrancs, amb càmeres i sensors de detecció, més de 70 nodes de detecció i quatre estacions meteorològiques.
Amb esta reunió, l’Ajuntament de Torrent posa en marxa de forma anticipada el seu dispositiu especial contra incendis, consolidant i apostant per la prevenció, la planificació i la resposta ràpida davant qualsevol conat. L’objectiu és clar: protegir l’entorn natural de Torrent, els seus veïns i veïnes, i afrontar la temporada estival amb la màxima preparació possible.
La regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Sonia Roca ha manifestat que “a Torrent hem assumit amb responsabilitat l’inici del període de màxim risc d’incendis forestals. Esta reunió del PREVIFOC 2025 ens permet afermar la coordinació entre tots els cossos operatius implicats: Policia Local, Protecció Civil, Bombers, Consell Agrari, Brigades Forestals, i servicis tècnics. Estem treballant amb planificació i anticipació perquè cada protocol funcione a la perfecció, des dels tancaments d’accessos a zones forestals fins a la vigilància amb càmeres i patrulles mòbils. El nostre objectiu és clar: protegir la vida, l’entorn natural i la tranquil·litat dels nostres veïns”.
“Hem activat un dispositiu que prioritza la rapidesa en la detecció i l’eficàcia en la resposta. Cada zona boscosa, cada barranc, cada sendera i cada franja urbà-forestal estarà sota vigilància, perquè sabem que en la lluita contra el foc cada minut compta. Des de la Policia Local i Protecció Civil treballem en estreta coordinació per a garantir que tots els recursos estiguen alineats i operatius”, ha assenyalat Roca.
“A més, hem reforçat la formació i organització del voluntariat perquè puga actuar allí on més es necessite. No es tracta només d’apagar incendis, sinó de previndre’ls amb anticipació, amb intel·ligència i amb presència sobre el terreny”, ha afegit la regidora.
El regidor de l’Àrea d’Urbanisme i Medi Ambient, José Gozalvo ha declarat que “Torrent s’ha preparat amb antelació i rigor per a fer front a un estiu que, per les condicions climàtiques, pot ser especialment exigent. Esta coordinació del PREVIFOC 2025 demostra el nostre compromís amb la seguretat i la prevenció, reforçant tots els fronts: neteja, vigilància, conscienciació ciutadana i tecnologia d’última generació. La protecció del patrimoni natural de Torrent és una prioritat, i este dispositiu PREVIFOC és una ferramenta fonamental per a això. No escatimem esforços per a protegir els nostres espais naturals, i ho fem amb la col·laboració de tots els cossos operatius, demostrant que la coordinació institucional és la nostra millor ferramenta enfront del foc.”
“El nostre entorn natural, especialment El Vedat i la Serra Perenxisa, forma part de l’ànima de Torrent. Continuarem cuidant-ho amb recursos humans, tècnics i una estratègia avançada que combina la labor de brigades forestals permanents, voluntariat i sistemes pioners com SIDEINFO i SENTICNEL. Esta ciutat està preparada, però també conscienciada: previndre un incendi és responsabilitat de tots”, ha assenyalat el regidor
Gozalvo ha afegit “un dels reptes més importants és que tota la ciutadania conega les restriccions i mesures vigents. Volem evitar imprudències, reduir al mínim el risc i això implica tant gestió directa com conscienciació ciutadana, alertant de la prohibició de cremes i fomentant pràctiques responsables. No es tracta només de sancionar, sinó de previndre amb eficàcia i amb pedagogia”.

