La rellevància d’esta iniciativa radica en el fet que afavorix l’autonomia, la mobilitat, l’accessibilitat, la seguretat i la inclusió social i integració dels més xicotets amb este trastorn
En el matí de hui l’alcaldessa, Amparo Folgado acompanyada de la Regidora de l’Àrea de Mobilitat i portaveu del PP, Sonia Roca, la regidora d’Infància i Família, Mª Ángeles Lerma, el regidor de l’Àrea d’Urbanisme, Vivenda i Medi Ambient, José Gozalbo al costat de la directora del CEIP Federico Maicas, Carolina Díaz, el President del Torrent FC, Victor Ventosa i una representació dels jugadors de la primera plantilla del Torrent CF, han assistit al pintat dels primers passos de vianants, dirigits als xiquets i xiquetes amb trastorns de l’Espectre Autista (TEA). Les primeres zones a senyalitzar han correspost als voltants del Torrent Club de Futbol, el Parc de la Reina Donya Sofía i els col·legis: CEIP Federico Maicas, CEIP Antonio Machado i CEIP Miguel Hernández.
L’Ajuntament de Torrent a través de les Regidories de Mobilitat i d’Infància, han implementat una innovadora iniciativa per a millorar la seguretat viària i la inclusió social i integració de xiquets i xiquetes amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Esta mesura consistir en la instal·lació d’una seqüència de pictogrames (dibuixos que expressen conceptes) en la primera franja dels passos de vianants de Torrent.
Els pictogrames, ordenats de manera lògica, tenen com a objectiu facilitar la comprensió de les persones amb TEA sobre com travessar el carrer de manera segura. Esta ferramenta visual és especialment útil per a xiquets i xiquetes amb TEA que estan desenrotllant el llenguatge oral, ja que els ajuda a processar la informació de manera més efectiva. La senyalística habitual no aporta la informació gràfica suficient perquè algú amb este trastorn puga identificar correctament les normes viàries. Per això, esta iniciativa pretén frenar esta desigualtat a través de la incorporació d’estos pictogrames en els passos de vianants.
Estos pictogrames faciliten l’aprenentatge i creen un entorn més fàcil de comprendre per a ells, ja que són imatges amb un únic significat, un suport visual simplificat, que els resulten de gran utilitat per la seua agilitat comunicativa. Els pictogrames venen representats per 4 dibuixos pintats en blau i que recorda al vianant la recomanació de “Parar, Mirar, Cotxe Parat i Creuar”. Esta seqüència ordenada de manera lògica, llança un missatge intuïtiu i comprensiu als vianants i com creuar amb seguretat.
En proporcionar informació clara i predictible sobre com actuar en situacions específiques, els pictogrames poden ajudar a reduir l’estrés i l’ansietat que molts xiquets amb TEA experimenten en entorns nous o desafiadors.
En una primera fase i davant el començament del curs escolar, s’implementarà en els passos de vianants d’accés als centres escolars públics i privats de Torrent, per a posteriorment anar instal·lant-ho gradualment en accessos a instal·lacions esportives, parcs infantils i centres municipals, entre altres. Esta senyalització amb pictogrames ha començat a posar-se en marxa este 29 d’agost. Esta iniciativa de l’Ajuntament de Torrent se suma a esforços similars en altres municipis espanyols.
L’alcaldessa, Amparo Folgado, ha destacat “la rellevància d’esta iniciativa radica a afavorir l’autonomia, la mobilitat, l’accessibilitat, la seguretat i la inclusió social i integració de les persones amb diversitat funcional, especialment els menors. No hi ha res més gratificant en la responsabilitat d’un polític, que quan desenrotlles iniciatives dirigides als més xicotets, i especialment, a xiquets i xiquetes amb alguna mena de trastorn o discapacitat, un ferm compromís d’este equip de govern per a facilitar-los i millorar la vida a ells i a les seues famílies en un Torrent inclusiu”.
La regidora de Família, Infància i Política Lingüística, Mª Ángeles Lerma ha assenyalat que “La comunicació social és essencial perquè els xiquets amb autisme puguen relacionar-se i interactuar amb els altres en el dia a dia. Els xiquets amb TEA tenen problemes per a desenrotllar un llenguatge, però a canvi, tenen millor capacitat per a processar les imatges, d’aquí ve que esta iniciativa siga una interessant aposta per a afavorir la vida diària d’estos xicotets, que podran desenrotllar major independència i confiança en els seus desplaçaments, contribuint a la seua autonomia i participació entre la societat.