L’ajuntament recupera espai públic i millora l’accessibilitat, seguretat urbana i imatge, amb una intervenció estratègica en ple centre
Una regeneració urbana que atén i respon a una històrica demanda veïnal de Ramón y Cajal i Adjacents
L’Ajuntament de Torrent continua avançant amb pas ferm en el seu compromís amb la millora de l’entorn urbà i la qualitat de vida dels seus ciutadans. Una de les accions més significatives dins d’esta línia estratègica es materialitza amb la Fase 1 de l’inici del projecte d’enderrocament i reurbanització de la cantonada situada entre el carrer Músic Marià Puig Yago núm. 9 i el carrer Verge de les Angoixes núm. 34, una intervenció que forma part de la regeneració del centre urbà del municipi.
L’actuació, promoguda per l’Ajuntament de Torrent, respon a una necessitat urgent d’intervenció urbana en una zona amb un immoble abandonat, en mal estat de conservació i potencialment perillós, tant per al trànsit per als vianants com per a la salubritat de l’entorn.
Cal destacar que esta intervenció respon a una reivindicació històrica de l’Associació de Veïns de Ramón y Cajal i adjacents, que durant anys ha sol·licitat la millora d’esta zona degradada del barri. La seua labor de reivindicació, propostes i diàleg constant amb el consistori ha sigut clau perquè esta actuació es prioritze dins dels plans de regeneració urbana de Torrent, donant resposta a una demanda veïnal llargament esperada.
Un entorn urbà més segur, accessible i modern
La demolició de l’edifici situat al carrer Músic Marià Puig Yago núm. 9 i la reurbanització del seu solar contigu permetran donar un nou ús a l’espai, millorant la permeabilitat per als vianants i l’accessibilitat, dos pilars fonamentals per a una ciutat moderna i inclusiva. Contribuint a la millora de la mobilitat urbana, alhora que s’incrementa la seguretat viària i per als vianants en esta intersecció estratègica.
La intervenció afecta a una superfície total de 132,97 m², incloent tant la parcel·la de l’edifici com la zona de solar adjacent. Es tracta d’un entorn d’ús predominantment residencial, en una àrea consolidada però necessitada de rehabilitació urbanística. Esta obra s’alinea amb el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Torrent, en vigor des de 1990, i complix amb tota la normativa urbanística vigent, incloent-hi la recent Orde TMA/851/2021 sobre accessibilitat universal.
Detalls tècnics del projecte
L’edifici objecte de l’enderrocament, construït en 1932, és de tipus residencial, entre mitgeres, amb dos altures. L’estructura està composta per murs de càrrega de rajola massissa i forjats de fusta. Donada la seua antiguitat i estat de deterioració, es preveu un sistema de demolició manual, secundat per maquinària auxiliar, seguint totes les mesures de seguretat pertinents. Es prestarà especial atenció a la retirada de fibrociment amb amiant, seguint estrictament els protocols mediambientals i de salut laboral.
Una vegada executada les dos fases de la demolició, el terreny serà condicionat mitjançant compactació de terres i acabat amb llast artificial. S’instal·laran topalls d’estacionament prefabricats de formigó i es delimitaran les places mitjançant senyalització viària horitzontal. Tota l’operació està dissenyada per a respectar els nivells existents i adaptar-se a l’entorn.
Compromís amb la regeneració urbana
Esta actuació se suma a altres mesures impulsades per l’ajuntament de Torrent per a revitalitzar el nucli urbà, fomentar l’ús racional del sòl i millorar les condicions d’habitabilitat i trànsit a la ciutat. Per a l’alcaldessa, Amparo Folgado, este tipus d’intervencions són fonamentals per a “garantir la qualitat de vida, seguretat i accessibilitat dels ciutadans, a més d’embellir i revitalitzar espais que, fins ara, romanien degradats, retornant racons oblidats al mapa”.
Amb este nou pas, Torrent consolida la seua transformació urbana, avançant cap a un model de ciutat més inclusiva, sostenible i orientada a les persones.
Folgado ha destacat que “amb esta primera fase, donem resposta a una demanda veïnal històrica, la reurbanització que posarem en marxa a la cantonada entre el carrer Músic Marià Puig Yago i el carrer Verge de les Angoixes no sols té un valor urbanístic, sinó també simbòlic, és el resultat de l’esforç conjunt entre l’ajuntament i el teixit veïnal, en este cas l’Associació de Veïns de Ramón y Cajal i adjacents, que porta anys reclamant esta actuació amb constància i compromís, transformant una queixa veïnal en un canvi real.”
“Este solar ha sigut durant massa temps un punt negre en el nostre nucli urbà. Un espai degradat, amb un immoble en ruïnes que generava inseguretat, problemes de salubritat i barreres per a la mobilitat per als vianants. Ara ho transformem en una oportunitat per a dignificar i recuperar espai públic de qualitat, adaptat a les necessitats reals dels veïns i veïnes, i que complisca amb la normativa d’accessibilitat universal”, ha mostrat amb satisfacció l’alcaldessa.
El regidor de l’Àrea d’Urbanisme i Medi Ambient, Francisco Gozalvo ha assenyalat que “des de l’ajuntament de Torrent volem deixar molt clar que el nostre model de ciutat no es construïx des dels despatxos, sinó escoltant. Escoltant els veïns que coneixen el seu barri, que el viuen dia a dia, que proposen, que reclamen. Este projecte naix d’eixa escolta activa. Per això, esta actuació no és només un projecte tècnic. És un projecte humà, de ciutat compartida, i una mostra de com el treball veïnal importa a l’ajuntament”.



