La creació d’una nova ruta ciclopedestre, regeneració d’espais verds, nou enllumenat públic,creació d’un nou parc d’esplai caní i la renovació de gronxadors són algunes de les actuacions realitzades
L’Alcaldessa Amparo Folgado acompanyada del Regidor d’Urbanisme, José Gozalvo, i tècnics municipals, ha visitat la finalització de les obres de regeneració de les Zones Verdes dels carrers Nou d’Octubre, Campoamor i Estació a Torrent, que ja s’han obert al públic.
Folgado ha assenyalat que “continuem treballant per tots els barris amb l’objectiu de recuperar el Gran Torrent”, a més ha afirmat que “des de l’Ajuntament de Torrent, amb esta gran actuació en tot el barri, al costat de les vies del metro, millorem la jardineria, ampliem les zones verdes, zones de jocs, carril bici, rutes saludables i es crea un nou parc d’esplai caní, tot per a millorar els espais públics, per als vianants i de convivència”.
Este projecte, enquadrat en la línia d’actuació de “Revitalització de l’Espai Públic de les Comunitats Urbanes Desfavorides”, ha sigut cofinançat al 50% pels fons FEDER de la Unió Europea, en el Programa Operatiu de Creixement Sostenible del període de programació 2014-2020, inclòs en l’Eix 12: Desenvolupament Urbà.
El propòsit d’estes obres ha sigut la regeneració física d’espais públics per a millorar la convivència i integració social, mitjançant intervencions que aborden àrees residuals existents i generen zones d’esplai, oci i equipament sociocultural en places i àrees verdes actualment degradades.
El nucli urbà de Torrent es veu limitat, tant física com funcionalment, per la línia 1 del metro València-Villanueva de Castellón. Específicament, en la seua part nord-est, l'”efecte barrera” de les vies del metro afecta a tres zones verdes contigües connectades de manera lineal: les zones verdes dels carrers Estació, Campoamor i Nou d’Octubre.
En el cas del carrer Nou d’Octubre, la zona verda es trobava sense urbanitzar i totalment envaïda per l’aparcament irregular de vehicles de la zona. Anteriorment, es tractava d’un descampat abandonat amb alguns elements de jardineria situats de manera irregular, sense reg o elements mínims que atragueren l’ús de la zona. A més, mancava d’enllumenat públic i servicis. Les altres dos zones verdes es trobaven urbanitzades en un estat mitjà de conservació i dotades de zones de jocs obsoletes.
Les obres executades han comprés els següents punts principals:
Camí Vell de València
• Creació d’una nova ruta ciclopedestre per a connectar l’itinerari per als vianants existent en la carretera de Picanya amb les zones verdes dels carrers Campoamor i Estació.
• Instal·lació d’enllumenat al llarg de tota la ruta per a millorar la seguretat durant les hores de poca llum natural.
Zona Verda Campoamor i Estació
• Reurbanització parcial de la zona verda del carrer Campoamor, amb intervencions puntuals en les zones degradades com la zona de joc de petanca i els aparells biosaludables.
• Reurbanització integral de la zona verda del carrer Estació, amb renovació i ampliació de la zona de jocs infantils.
• Sanejament de les espècies arbustives i arbres i instal·lació de nous escocells amb arbres nous per a proporcionar ombra en totes dues zones verdes.
Carrer Nou d’Octubre (Zona posterior del Col·legi Públic El Molí)
• Creació d’un nou parc d’esplai caní, reurbanització, instal·lació de nou enllumenat públic, xarxa de pluvials i plantació d’espècies arbustives i arbòries.
• Construcció d’un pas per als vianants al carrer Sant Ernesto amb carrer Granerers per a millorar l’accessibilitat.
• Instal·lació de 4 cartells amb els itineraris cicle-per als vianants i ubicació dels punts d’interés més importants del municipi i les rutes de connexió cicle-per als vianants pròximes.
El pressupost d’adjudicació (IVA inclòs) ha sigut de 564.778,60 €, cofinançat al 50% per fons FEDER, amb un termini d’execució de 7 mesos. Amb estes obres, Torrent fa un pas avant en la revitalització dels seus espais públics, promovent la integració social i el benestar dels seus ciutadans.