L’Ajuntament de Torrent compartix amb la ciutadania, les administracions, empreses i tècnics implicats els resultats preliminars de l’exhaustiu estudi
L’Ajuntament de Torrent continua treballant en els treballs d’avaluació, recuperació i planificació després de la DANA patida el 29 d’octubre de 2024. Des del primer moment, el consistori va posar en marxa una estratègia tècnica i científica sense precedents, basada en l’ús de tecnologies avançades com el LiDAR, que han permés analitzar amb precisió mil·limètrica l’abans i el després dels barrancs més afectats, especialment el del Pedrís, el de l’Horteta i la canyada de Pequé.
Gràcies a esta aposta ferma per la innovació, Torrent es posiciona com a ciutat referent en matèria de gestió del risc, resiliència climàtica i reconstrucció amb base científica. Els primers resultats d’estos treballs estan disponibles per a tota la ciutadania a través del visor cartogràfic habilitat en la web municipal https://geo.torrent.es , un espai de consulta transparent i en constant actualització.
LiDAR: precisió, seguretat i planificació preventiva
El sistema LiDAR (Light Detection and Ranging) utilitzat per l’Ajuntament consistix en l’emissió de polsos làser des de drons per a registrar milions de punts sobre el terreny, generant un model tridimensional d’altíssima resolució. Això permet no sols observar la morfologia del sòl detalladament, sinó també identificar canvis, desplaçaments, acumulacions de sediments i zones de risc, amb una fiabilitat tècnica avalada per institucions científiques com la Universitat Politècnica de València (UPV), que col·labora directament en el projecte.
Esta tecnologia ha sigut clau per a la presa de decisions des del punt de vista urbanístic, mediambiental i de la seguretat. L’Ajuntament ha treballat amb comparatives sobre els models LiDAR anteriors de 2008 i 2016, així com amb les dades obtingudes pel Centre Nacional d’Informació Geogràfica abans de la DANA, l’any 2024. Gràcies a esta visió evolutiva, s’ha pogut realitzar un diagnòstic precís dels efectes reals del temporal i de la transformació patida per l’entorn natural i urbà.
Geo.torrent.es: un visor obert, útil i al servici de l’interés general
Com a resultat dels treballs que es realitzen des de novembre de 2024, la web geo.torrent.es posa a la disposició de la ciutadania una ferramenta d’accés públic on es poden consultar el mapa general d’ortofotografies preses després de l’episodi de la barrancada, visualitzar mapes comparatius i interpretar gràficament els efectes de la DANA. Esta ferramenta inclou funcions d’anàlisis que permeten comprovar les modificacions qualitatives i quantitatives patides pels barrancs de Poio i de l’Horteta i tots els seus entorns, des de les zones urbanitzades fins als camins rurals, camps agrícoles i infraestructures tècniques afectades.
Resultats i anàlisi tècnica: una radiografia completa del desastre
Les labors de modelització digital del terreny, que estan sent ultimades per la UPV, han permés construir una imatge fidel de l’impacte de la DANA. Gràcies als vols baixos amb dron i la tecnologia LiDAR s’han obtingut:
– Corbes de nivell post-DANA, que mostren amb exactitud com han canviat l’altura i forma dels vessants i del llit.
– Mapes detallats de depòsits de sediments i zones erosionades.
– Estimació precisa dels volums de terra desplaçada i materials arrossegats.
– Localització exacta dels punts de ruptura o lliscament de vessants, guals destruïts i estructures hidràuliques danyades.
– Anàlisi hidràulica de l’esdeveniment DANA 2024 de 29 d’octubre.
– Anàlisi del traçat actual del llit respecte a l’anterior, incloent-hi les noves àrees d’inundabilitat generades després de l’esdeveniment.
-Avaluació exhaustiva dels riscos geotècnics actuals, incloent-hi identificació de vessants inestables o vulnerables a nous col·lapses, entre altres paràmetres.
Estes dades no sols han tingut valor per a la recuperació immediata, sinó que són fonamentals per a l’anàlisi futura d’esdeveniments climàtics extrems i poder anticipar-se a les seues conseqüències amb polítiques de prevenció, reordenació del territori i reforç estructural dels entorns més vulnerables.
Torrent va convertir les dades en decisions i inversions
Tot este material tècnic generat a partir dels vols LiDAR, ortofotografies, models digitals del terreny, corbes de nivell, mapes de sediments i anàlisis hidràuliques, ha resultat decisiu i crucial en el procés de contractació d’emergència que ha impulsat l’Ajuntament de Torrent per a fer front amb rigor i solvència a les conseqüències derivades de la Dana. Estos estudis han sigut la base fonamental que ha permés justificar tècnica, jurídica i administrativament la necessitat d’escometre actuacions urgents, tant per part de l’administració local com d’altres institucions i empreses.
La capacitat de demostrar, amb dades objectives i contrastades, l’abast real dels danys patits, des del col·lapse d’infraestructures viàries fins als lliscaments de vessants, alteracions geomorfològiques i aparició de noves zones de risc, ha proporcionat a l’Ajuntament una ferramenta imprescindible per a diagnosticar cada actuació d’emergència. Estos materials han permés definir amb claredat el grau d’afectació, la ubicació exacta dels punts crítics, la magnitud de les obres necessàries, els recursos afectats i el risc per a la seguretat pública. En este sentit, han dotat de legitimitat tècnica i urgència acreditada a totes les intervencions que s’han posat en marxa des del primer moment, accelerant la seua tramitació.
El sistema que ja compta amb 64 usuaris professionals registrats, juntament amb la documentació especialitzada ha sigut també clau per a facilitar la cooperació institucional, ja que ha permés compartir de manera àgil i precisa amb altres organismes, com la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, així com tècnics i consultores vinculades a l’enginyeria civil, la geotecnia, l’urbanisme, la gestió d’emergències i reconstrucció d’infraestructures, una radiografia completa i actualitzada del territori torrentino afectat.
Gràcies a la qualitat i exhaustivitat de les dades generades, les empreses contractades han pogut projectar les seues actuacions amb major precisió, preveure dificultats en l’execució i optimitzar recursos. Tot això ha repercutit directament en una major eficiència en l’execució de les obres, en el control dels terminis d’execució i en l’adequació de les solucions tècniques aplicades.
D’entre les intervencions d’emergència, les dades recopilades han servit per a actuar en la reconstrucció de l’entrada a la Urbanització El Pantà, la del Camí dels Arquets i encreuament de pas de Brusa, la rehabilitació del Pont de Quatre Camins i estabilització de vessant en el barranc de Poio, la rehabilitació del Pont Antic d’Alaquàs, la Urbanització integral del carrer Barranco de l’Horteta, la reconstrucció de les dos passarel·les per als vianants d’accés al col·legi Joan XXIII i la del polígon Mes del Jutge, camins, passos, vessants, esculleres, etc.
El sistema LiDAR implantat per l’Ajuntament de Torrent, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València, s’ha consolidat com una ferramenta de valor inqüestionable per a la gestió eficaç de l’emergència provocada per la DANA. La seua utilitat tècnica ha sigut determinant en àmbits essencials de la reconstrucció com la priorització de les intervencions, l’estimació precisa dels danys i la justificació objectiva de les sol·licituds d’ajudes.
L’alcaldessa Amparo Folgado ha manifestat que “amb esta actuació, Torrent demostra que una gestió moderna no sols reacciona, sinó que s’anticipa. Hem posat la tecnologia al servici de la seguretat de les persones i de l’entorn natural que ens envolta. Hem apostat per la ciència i per la innovació per a poder actuar amb precisió, prendre decisions informades i avançar cap a un Torrent més segur per a tots. I ho fem amb dades, amb responsabilitat i amb visió de ciutat”.
“Gràcies al treball conjunt amb la Universitat Politècnica de València, estem aplicant solucions basades en evidència científica. La informació geoespacial que hem generat ens permet prendre decisions informades, eficaces i transparents. La precisió dels models 3D i les anàlisis del terreny ens ha permés estalviar temps, reduir riscos i optimitzar recursos en les actuacions de reconstrucció”, ha assenyalat l’alcaldessa.
El regidor de l’Àrea d’urbanisme i Medi Ambient ha declarat que “Torrent ha actuat amb rapidesa, rigor i responsabilitat. No ens hem quedat esperant que vingueren solucions des de fora. Hem analitzat, liderat, executat. Els nostres barrancs són part de la nostra identitat geogràfica i cultural, i la seua recuperació amb criteris tècnics garantix que continuen sent espais de valor ambiental i urbà”.
“Esta iniciativa no sols servix per a reparar el que l’aigua es va emportar, sinó per a construir una ciutat més reforçada i planificada enfront dels efectes climàtics adversos. La DANA va ser un colp duríssim per a la nostra ciutat i des de llavors, hem treballat sense descans perquè els torrentinos visquen més segurs i protegits”, ha subratllat el regidor.








