Està integrat per representants del teixit associatiu i organitzatiu de la ciutat
En la primera sessió es van exposar els setze projectes presentats per les unitats executores de l’òrgan de l’EDUSI i cofinançats per fons FEDER
L’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI), proposada per la ciutat de Torrent per a les accions locals emmarcades en el període de 2015-2025, fou seleccionada en el mes de setembre per a la concessió de l’ajuda del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. La resolució de l’assignació d’estes ajudes es publicarà al mes de desembre, i fou expedida per la Secretaria d’Estat de Pressupostos i Despeses del Ministeri d’Hisenda.
Esta subvenció destinada als projectes promoguts en referència al desenvolupament urbà sostenible i integrat de la ciutat, és d’un total d’11.053.941 €, que han sigut cofinançats al 50 % pel programa operatiu FEDER.
En el marc d’este projecte, es va contemplar en el document de desenvolupament i disseny de l’estratègia DUSI la creació d’un comité de participació, un òrgan format pel teixit associatiu i organitzatiu de la ciutat.
L’alcalde, Jesús Ros, va assenyalar que “la creació d’este comité no era obligatòria, però des de l’Ajuntament de Torrent considerem que havia d’existir, de manera que totes les aportacions de les més de cent entitats torrentines que s’hi van adherir fa uns mesos –en els inicis del disseny de l’estratègia– siguen escoltades i considerades, i hi haja un seguiment de com evoluciona la ciutat”. De fet, es tracta de la primera vegada que es crea un òrgan de participació de la societat civil per a col·laborar en la fase d’execució de projectes europeus en la ciutat.
Així, este comité, que es va constituir en la vesprada de dimecres, permet que els diferents agents socials siguen portaveus de les demandes dels ciutadans i presenta una combinació d’aportacions d’organitzacions socials, empreses privades i ciutadans, a més de les forces polítiques de la ciutat. El Comité de Participació, que té com a president l’alcalde, està format per:
– Vocals: equip de govern i dos tècnics del consistori responsables de la Comissió Tècnica EDUSI i de la Unitat d’Assumptes Europeus.
– Un representant de: Federació d’Associacions Ciutadanes de Torrent i Comarca (FAC), Associació de Comerciants – Torrent Comercial, Associació de Comerç de Torrent, Federació d’Associacions Veïnals de Barris i Urbanitzacions (FAVBUR), Col•lectiu Soterranya, Agrupació d’Hostalers de Torrent, Fundació l’Horta Sud de la Comunitat Valenciana, Associació Empresarial de Torrent, Associació d’Emprenedors de Torrent i l’Horta Sud, i Daniel Català Pérez, com a representant del teixit cultural, festiu i patrimonial de Torrent.
En la sessió es van exposar les diferents aportacions de les entitats adherides a l’estratègia, a més de la proposta dels setze projectes presentats per les unitats executores de l’òrgan plenari de l’EDUSI. Demà es reuniran els diferents grups polítics en una sessió on se’ls presentaran estos projectes. Una vegada siguen aprovats, des del consistori es remetrà la informació al Ministeri d’Hisenda per al coneixement del disseny i del desenvolupament dels projectes. “Un dels objectius més importants en el desenvolupament d’estos projectes és la modernització de la ciutat i la millora de les seues infraestructures. A més, estes accions comportaran la creació de llocs de treball a Torrent”, va apuntar l’alcalde, Jesús Ros.
Entre els projectes que s’executaran en el marc de l’EDUSI trobem, entre d’altres, el desenvolupament de la gestió intel·ligent en la prevenció d’incendis forestals, la millora en l’entorn urbà de Camí Reial o el disseny d’un pla estratègic de formació. Com va assenyalar el regidor de Gestió de Recursos i Modernització, Andrés Campos: “estes actuacions afectaran tot el terme municipal i milloraran substancialment la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Torrent. Amb la creació del comité fem un exercici de transparència i participació que fins ara no s’havia fet en la ciutat”.
La creació d’este comitè de participació reforça un dels principals objectius que es van plantejar dins del programa operatiu FEDER, la política antifrau en el desenvolupament de les funcions de tots els organismes integrants en l’estratègia DUSI. L’Ajuntament de Torrent, en el marc d’esta estratègia, ha fet una declaració institucional en matèria d’antifrau on promou una política de tolerància zero amb el frau i la corrupció, per la qual cosa ha establit un sistema de control dissenyat per a previndre i detectar qualsevol acció fraudulenta, corregir el seu impacte i esmenar les conseqüències, en el cas que es produïsquen.