Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Torrent, a la fi, tindrà els seus Plans d’Actuació Municipal (PAM) enfront de sismes, inundacions i incendis

03/01/2025

L’ajuntament va començar la seua tramitació abril, trobant-se els mateixos, actualment, en la Conselleria de Justícia per a la seua revisió

Estos Plans no existien a l’Ajuntament de Torrent, malgrat ser obligatoris des de l’any 2015

El passat 21 d’agost l’Ajuntament de Torrent va mantindre una reunió de treball amb la participació d’alcalde accidental i regidor responsable de l’Àrea d’Urbanisme, Vivenda i Medi Ambient José Gozalvo, la regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Mobilitat i portaveu del grup municipal del PP, Sonia Roca, la regidora de l’Àrea d’Administració, Informació i Dona, Amparo Chust, el Comissari Cap de la Policia Local de Torrent, José Pascual Martínez i l’inspector Salvador Gallardo, el Cap de Protecció Civil, Francisco Lona, el Cap del Servici de Medi Ambient, Xavi Salas i representants de l’empresa Geolat, la consultora externa contractada, implicats que intervenien en la redacció dels distints tres Plans d’Actuació Municipal (PAM) enfront del risc de sismes, inundacions i incendis forestals.

L’objectiu d’estos Plans perseguix: Elaborar mecanismes de prevenció davant possibles situacions d’emergència, establir protocols i procediments d’actuació en cas de successos tràgics o emergències, detallar els riscos ocasionats per desastres naturals i altres emergències en el municipi, entre altres.

Començament del procés de redacció i tramitació dels PAM

Al maig de 2024, l’ajuntament de Torrent començava la tramitació per a la contractació de l’empresa que havia d’encarregar-se de la redacció dels Plans d’Actuació Municipal (PAM). Després de sol·licitar reunir-se l’ajuntament amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), el passat 1 de juny, es va produir la trobada per a realitzar consultes sobre l’estat dels barrancs i les actuacions necessàries i urgents que calia escometre. Des de la CHJ es va informar de la possibilitat d’adoptar una mesura, per a poder agilitzar l’actuació en els barrancs, esta suposava la redacció de Plans d’Actuació Municipal enfront del risc de sismes, inundacions i incendis forestals que no existia a Torrent i que l’ajuntament ja havia començat a gestionar. A continuació, es va realitzar la contractació el mes de juliol, i com ja s’ha assenyalat, a l’agost es va celebrar una reunió de coordinació de totes les parts implicades i per a coordinar i ultimar detalls per a la finalització de la redacció dels PAM, obligatoris des de l’any 2015.

El 12 de setembre l’Ajuntament de Torrent registrava en la Generalitat Valenciana els tres Plans per a la seua revisió i, si és el cas, aprovació dels mateixos per a continuar el seu procés de tramitació. En cas favorable, estos passarien a ser aprovats pel Ple Municipal, realitzant-se la seua revisió cada sis anys, i notificant a la CHJ l’existència d’estos. Estos documents, segons la CHJ, permetria actuar amb una certa autonomia en els treballs de neteja dels barrancs i altres actuacions.

Incompliment normativa vigent des de 2015

La Llei 17/2015, del Sistema Nacional de Protecció Civil, va ser un marc legal important que va consolidar l’obligatorietat d’estos Plans d’Emergència. Esta llei buscava garantir la preparació i resposta efectiva davant emergències mitjançant la planificació i coordinació adequada de recursos i accions preventives. A més, es buscava garantir la seguretat i salut dels ciutadans mitjançant la implementació de mesures de prevenció i actuació en situacions d’emergència.

Els Plans d’Emergència es van fer obligatoris a partir de l’any 2015 a causa de la necessitat que els municipis estigueren preparats per a enfrontar riscos ocasionats per desastres naturals i altres esdeveniments crítics. La legislació va establir que els municipis havien de comptar amb un Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTME), així com Plans específics depenent dels riscos particulars de cada àrea, com a inundacions, incendis forestals o riscos sísmics.

Respecte als Plans aprovats anteriorment a esta data, els trobem sota el govern del Partit Popular d’Amparo Folgado, es van aprovar el Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Torrent en 2013, i el Pla d’Autoprotecció i Evacuació del Vedat en 2015, a més es va posar en marxa la nova xarxa d’aspersors denominada SIDEINFO. No obstant això, Torrent no ha renovat ni actualitzat periòdicament, estos Plans, conforme als nous requeriments des de l’any 2015.

I sent molt greu l’anteriorment citat, també és greu, que Torrent haja perdut, durant tots estos anys, les subvencions destinades a l’elaboració dels Plans d’Actuació Municipals pel fet que no ha complit amb l’obligació d’implementar estos plans des de 2015. La Conselleria de Justícia, ha atorgat subvencions a més de 300 municipis per a la creació de més de 450 plans d’emergència, però Torrent no ha pogut beneficiar-se d’estes ajudes perquè no ha pogut implementar els Plans obligatoris, al no comptar amb ells, com són: el Pla Territorial Municipal d’Emergències, el Pla d’Actuació Municipal (PAM) d’Incendis Forestals, el PAM d’Inundacions i el PAM Sísmic. Subvencions de la Conselleria de Justícia, de les quals sí que s’està beneficiant en l’actualitat Torrent per a la redacció dels actuals Plans d’Actuació Municipals.

L’any 2013, com s’ha comentat, es va aprovar per part de la Conselleria de Justícia, l’únic Pla que té Torrent, el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals de Torrent per a un termini de deu anys i amb una revisió cada cinc anys. Ni es va revisar als cinc anys ni es va renovar als deu anys. I va anar el mes de desembre de 2023 quan el Ple de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana homologava el Pla Territorial d’Emergències de Torrent, municipi que tenia obligatorietat de tindre-ho des de 2015.

Trobant-se en l’actualitat els altres tres Plans d’Actuació Municipal (PAM) en la Conselleria de Justícia per a la seua revisió, Plans (obligatoris des de 2015) d’Actuació Municipal (PAM) enfront d’Incendis, Inundacions i Sismes, que hauran de sotmetre’s a una revisió completa cada 6 anys.

Amb estos documents, Torrent completa tots els Plans de gestió d’Emergències necessaris, quedant configurada la gestió i planificació enfront de possibles situacions d’emergència.

Sonia Roca, regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Sonia Roca, ha manifestat que “la redacció d’estos plans d’actuació de l’Ajuntament de Torrent era una necessitat, que a més de disposar d’ells pels riscos de les característiques físiques del territori, risc d’inundacions i per la massa forestal del nostre municipi, la Llei ens obligava des de 2015. No es pot entendre i ha sigut una irresponsabilitat, que des d’eixa data el PP any rere any, l’haja denunciat al govern municipal i no s’atenguera un tema de suma i vital importància per a la seguretat de Torrent i els torrentins. En breu, el segon municipi de la província i el quint de la Comunitat Valenciana, tindrà a la fi, els seus Plans d’Actuació Municipal respecte a inundacions, incendis i sismes, per a tranquil·litat dels torrentins, que han de saber que compten amb un govern responsable i que vela per la seguretat del municipi i els seus ciutadans”.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.