Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

La torrentina Conxa Chust guardonada als Premis comarcals d’Ideco

18/12/2017

El reconeixement s’atorgarà el proper 2 de febrer a la Sala Cívica de l’Antic Mercat dins la Gala Anual de Premis de l’Instut d’Estudis 

L’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud (IDECO) ha desvetllat els guanyadors la XXI Premi d’Investigació 2017, en els quals col·labora l’Ajuntament de Torrent. El premiat ha sigut l’escriptor Wilson Ferrús Peris, per l’obra titulada El grup femení de la residència d’Estudiants de Madrid en temps de guerra: l’Hort de les Palmes de Picanya (1936-1939)‘ pel seu valor històric i els testimonis que aporta. Es tracta d’un projecte que estudia un període convuls de la història, quan València, i per extensió l’Horta Sud, va haver d’arrecerar institucions d’àmbit estatal, en este cas de la institució educativa, alhora que rescata la memòria històrica de les professores que hi van exercir.

A més, s’ha declarat finalista el projecte Pintors contemporanis de l’Horta Sud, de Francesc Guillem Chilet, que permet tenir a l’abast la trajectòria dels artistes contemporanis de l’Horta Sud, així con un catàleg actualitzat de la seua obra.

D’altra banda, IDECO també ha anunciat els guanyadors dels guardons anuals. El Premi local de Carmen Varelo s’ha atorgat a Conxa Chust; un premi que reconeix el treball de les dones, i que ha sigut concedit a esta torrentina per la seua gran tasca en este àmbit. L’escriptora de Les xiques de Torrent, publicació esgotada en la primera edició, ha escrit també sobre gastronomia local i indumentària, a més de ser fundadora del grup Alimara.

De la mateixa manera, la menció Quico Moret ha sigut per a Vicent Olmos, natural de Catarroja i editor d’Afers. Se li reconeix així la tasca realitzada com a editor d’edicions de la Univeristat de València i la seua trajectòria en el món editorial, amb una gran quantitat de publicacions, com ara, les referents a la comarca de l’Horta Sud en els anys 80-90.

El regidor de Cultura, Alfred Costa, ha explicat que “la proposta de recuperar per a Torrent, capital de l’Horta Sud, els premis d’investigació era una responsabilitat i una obligació. Encara més si en esta ocasió una torrentina està guardonada per la seua tasca divulgadora”.

Ferrús rebrà com a premi una dotació econòmica de 2.000 euros, en què col·laboren l’Ajuntament de Torrent i la Direcció General de Política Lingüística; a més de la publicació del seu estudi per l’editorial Perifèric. El llibre es publicarà i es presentarà el pròxim any, en un acte que tindrà lloc a l’Antic Mercat el dia 2 de febrer. En eixe acte també es presentarà el llibre guanyador de l’any 2016 de Pau M. Sarrió Andrés, autor de l’obra: Campanes, campaners i tocs tradicionals a la comarca de l’Horta Sud.

Per tant, a Torrent, este serà “El Febrer més llarg”, ha assenyalat Costa, ja que s’està preparant un calendari d’activitats lúdiques i culturals que arrancaran amb l’Entrà de la Flor, inclourà del 1er Festival de Música Intercultural Arrels de la mà de Carles Magraner amb quatre concerts a la ciutat i conclourà amb el 1er Concurs Internacionals de Cassola de Sant Blai.

Artículos Relacionados

Posts not found

This site is registered on wpml.org as a development site.