A pocs dies del nomenament de la reina de l’Encontre del 2017 i de l’acomiadament de Carmen Verdet com a reina del 2016, a pocs dies de passar un full més en la història de la ciutat i de la Setmana Santa a Torrent, quan els membres de la germandat del Sant Sepulcre creien que ja havia passat tot este intens i emocionant exercici, de sobte, a les 12.24h del dia 6 de gener, la grossa del sorteig de Reis va tornar a visitar Torrent 63 anys després, i com ja va passar l’any 1954, amb una gran part del premi per a una germandat de Setmana Santa.
Si passejaven per Torrent els dies posteriors al sorteig, era difícil no sentir “tu quantes en tenies?”, “també t’ha eixit alguna cosa, no?”, “alguna papereta”, “un dècim”, “una alegria molt gran”, “és una molt bona ajuda”…No era d’estranyar sabent que tot el premi, els 90 milions d’euros, es va repartir a la nostra ciutat. 45 sèries, formades per 450 dècims, de les quals la germandat del Sant Sepulcre va adquirir 35 sèries. La germandat va fer 2.900 participacions premiades amb quasi 70 milions d’euros amb el número 08354. Un número que des de fa 35 anys la germandat jugava a la mateixa administració, la núm. 3 de Torrent, on Amparo Marcilla abans i ara les filles, Inmaculada i M. José, han cridat la sort fins que finalment ha arribat.
A continuació els mostre diversos testimonis amb els quals, de segur, que la majoria dels premiats s’hi poden identificar, cadascun d’ells amb una situació personal diferent i amb maneres diferents d’adquirir els dècims o paperetes.
Amb el cor encara accelerat, a pesar d’haver passat 24 hores, Pepita, qui jugava el número també des de fa 35 anys explicava com va viure el sorteig “Estava apuntant tots els premis i quan estava eixint la grossa, el meu fill em deia…”mira, comença com el nostre dècim…” i jo seguia apuntant, però quan van dir l’última xifra, el 4, el boli se’n va anar cap avall i el quatre té una ratlla ben gran cap avall, mostra de la tensió i emoció del moment”. El seu fill Javi apuntava “No eixirem de casa en tot el dia, teníem una reserva per a dinar i la vam anul·lar. Estàvem com espantats, en estat de xoc”.
Gema i família, membres d’una altra germandat, van adquirir les sol·licitades paperetes, unes participacions que no arribaren a tots els que en volgueren i conscients de la sort de tindre-les en poder seu van rebre així la noticia: “Estava amb els meus iaios, ma mare i el meu germà en una cafeteria, i durant el sorteig algú va dir que la grossa havia tocat al Sepulcre. De seguida fórem conscients que ens havia tocat ja que teníem paperetes, a ma mare li va sonar el telèfon i no tardaren a aparéixer les primeres llàgrimes. En arribar a casa despertàrem mon pare tots emocionats”
Juanan, un torrentí del Sepulcre que treballa a terres britàniques, va rebre el millor regal de Reis durant la seua visita de Nadal a Torrent “el premi suposa una major tranquil·litat i estabilitat econòmica per a la família. Jo tal vegada amb el temps puga obrir un restaurant a València però de moment el premi em permetrà fer més visites a la família durant l’any”
Per la seua banda, Nando, amb participacions de la germandat i com a membre d’esta, afirmava amb tranquil·litat “Jo no vaig vore el sorteig, estava dormint i em va telefonar un amic per a dir-m’ho, creia que estava fent broma però de seguida quan vaig mirar el mòbil tenia moltíssims missatges i ja em vaig adonar que era veritat”. Sense grans pretensions per al futur i pensant a invertir el premi moderadament, ens contava “Estic content perquè en la germandat hi ha molta gent a qui fa falta i encara que no els solucionarà la vida totalment, serà una espenta molt bona. Personalment, em permetrà algun capritx que pensava comprar-me més avant com una dolçaina i una planxa de surf. Però faré vida normal, amb la seguretat que tinc ahí uns estalvis que si en un futur vull comprar-me un cotxe o començar a pagar un pis per exemple, serviran de bona ajuda.”
També com a membre de la germandat, Fran explicava els primers sentiments viscuts després del sorteig sense ser encara massa conscient de la magnitud del fet, incomparable als de qualsevol altra família “En ma casa ho sabérem per la meua germana que estava veient el sorteig en directe en una cafeteria. Mon pare, quan li ho digué ens ho comunicà i no ens ho poguérem creure fins que a través del WhatsApp la notícia es va estendre. La veritat és que jo al principi encara no era conscient del que havia passat. Després de la bogeria inicial, anàrem a la seu social del Sepulcre per a celebrar-ho amb la resta d’afortunats.”
Com relatava este últim testimoni, la seu de la germandat del Sant Sepulcre fon el centre neuràlgic de la festa. Després que durant les primeres hores els focus d’atenció es centraren en l’administració de loteria i la seu, ja de vesprada, la festa continuava a la germandat, on no tardaren a sonar les cornetes i tambors i no paraven d’arribar-hi germans i mitjans de comunicació vinguts d’arreu de la geografia espanyola.
De la mateixa manera que durant estos dies hem sentit pel carrer paraules d’alegria i relacionades amb la quantitat de loteria adquirida, també s’han pogut sentir infinitat d’històries de casualitats que han fet que la sort passara de llarg. Açò ens fa recordar una anècdota que ens du a l’última vegada que una pluja de milions va descarregar sobre la ciutat de Torrent, amb la germandat de la Santa Faç i José María Chuliá com a protagonistes. Este torrentí va portar des de l’administració núm. 19 de València sis números, amb tan mala sort que tenia participacions de tots els números menys del que jugava la germandat de la ceba, el 35.520, premiat amb 32 milions de pessetes. Parlem de 1954, quan la germandat de la Santa Faç, 10 anys després de la seua fundació, va adquirir tot el número i a diferència del sorteig del 2017, en aquella ocasió el premi el va repartir íntegrament la germandat.
A més de totes les famílies que estaven en una situació difícil i ara els ha arribat la fortuna, és segur que la germandat no tardarà a portar a terme iniciatives solidàries com ho ha fet els últims mesos, però ara amb més força si això és possible, per a ajudar qui més ho necessita. D’altra banda, és evident que la Setmana Santa a Torrent està en un creixement continu en tots els aspectes i la germandat del Sant Sepulcre, amb vora 700 germans, està consolidada com una de les més grans i és clau en el desenvolupament de la Setmana Santa a la ciutat. Els temps canvien, i tal vegada este premi no sols ajude a créixer la Setmana Santa torrentina i la germandat, sinó també a adaptar-se als temps, el més important en estos moments. És a dir, mirar amb optimisme al futur sense perdre de vista el passat.