La importància de l’ús del valencià es reivindicarà a Torrent amb una programació molt completa dirigida a tots els públics
Enguany, com que la Trobada d’Escoles en Valencià tindrà lloc a Torrent, s’inauguraran en esta setmana els murals en homenatge a esta cita
Les bandes de música torrentines interpretaran música tradicional valenciana amb el cantant d’estil Pep Gimeno, Botifarra
Per tercer any consecutiu, Torrent celebra la Setmana de la Llengua, una iniciativa impulsada per l’Àrea d’Educació i Dinamització Lingüística, a través de l’Oficina de Promoció i Ús del Valencià del consistori amb l’objectiu de “divulgar en els espais públics la importància de mantenir viva la nostra llengua i d’usar-la en tots els àmbits socials mitjançant esdeveniments culturals, lúdics i de qualsevol tipus”, ha puntualitzat la regidora de l’àrea, Patricia Sáez.
Del 23 al 27 d’abril, l’Ajuntament ha preparat un gran ventall d’activitats per a grans i menuts. La setmana s’inaugura amb la lectura pública de l’obra L’illa de l’ombra de l’escriptor Santiago Forné, guanyador de narrativa dels Premis Literaris Ciutat de Torrent 2017. Este acte que té l’objectiu de promoure la lectura de llibres actuals en valencià i d’autors valencians tindrà lloc a la plaça de les Corts Valencianes i està oberta a la participació de la ciutadania. Ja hi ha més d’un centenar de persones de totes les edats inscrites. Qui hi estiga interessat encara pot inscriure’s a llegir enviant un missatge a: usvalencia@torrent.es i en acabar de llegir, rebran el dia de la lectura un exemplar de l’obra com a obsequi.
Els llibres guanyadors dels Premis Literaris Ciutat de Torrent es presentaran en el marc d’esta setmana el pròxim dia 24 d’abril en la sala d’actes de la Casa de la Cultura. Les obres premiades i que ara es presentaran són: de narrativa juvenil: L’illa de l’ombra de Santiago Forné i Res a amagar d’Anna Boluda; de teatre: Safareig de Carles Durà i de poesia: Fils de llum de Francesc Pastor.
Este mateix dia al matí, les escoles de la ciutat participaran en la Volta a peu, una activitat que culminarà en l’esplanada de la Torre amb l’actuació del cantacançons Dani Miquel.
Una altra cita que cal destacar, està dedicada a la poesia en valencià i per això s’ha programat l’espectacle Granell de mà en mà, que vol ser un homenatge al poeta valencià de referència Marc Granell, qui ens acompanyarà eixe dia. Este espectacle fet a tres mans: el poeta Marc Granell, l’actor Francesc Anyó i el músic Borja Penalba combina la música amb la poesia de Marc Granell
Dijous 26, la sala d’actes de la Casa de la Cultura acollirà la projecció del film La pell freda, una pel·lícula de cinema fantàstic basada en la novel·la d’Albert Sánchez Piñol perquè també es vol promoure el valencià en l’àmbit del cinema.
Enguany com que la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Horta Sud es celebrarà el 19 de maig a la nostra localitat, en esta III Setmana de la Llengua també hi ha lloc per a homenatjar esta cita amb la inauguració dels murals de la Trobada de l’Horta Sud i de les Auques del 25 d’abril i del Tio Canya. Esta activitat es celebrarà amb la col·laboració de la coral del col·legi Lope de Vega i de l’alumnat del col·legi Mare de Déu del Rosari, el dia 27 d’abril.
Per últim, la setmana clourà amb un concert de música en valencià, amb un referent de la música tradicional valenciana, Pep Gimeno, Botifarra. L’espectacle Botifarra a banda comptarà amb la participació de les bandes del Conservatori Professional de Torrent, de la Unió Musical i del Cercle Catòlic dirigits per Paco Amaya. Pel moment, hi ha més de 60 músics inscrits per interpretar peces tradicionals com la Malaguenya de Barxeta amb el cantador xativí. La Muixeranga La Torrentina i el Grup de Ball de Torrent també actuaran en este espectacle que posarà punt final a la III Setmana de la Llengua.
Consulta tota la programació:
https://www.infotorrent.es/wp-content/uploads/2018/04/Setmana-de-la-Llengua.jpg