Una solució ràpida i solidària davant les conseqüències invisibles de la catàstrofe
L’Ajuntament de Torrent continua desplegant mesures per a fer front a les conseqüències de la Dana que va patir la ciutat el passat 29 d’octubre. En esta ocasió, l’actuació s’ha centrat en un problema moltes vegades invisible, però d’enorme impacte en la vida quotidiana: la falta d’accessibilitat en edificis els ascensors dels quals han quedat inutilitzats arran de les inundacions.
Una primera estimació va xifrar en prop de 10.000 els ascensors fora de servici a la província de València durant les setmanes posteriors al temporal. Encara que els treballs de reparació han permés recuperar gran part d’estos elevadors, encara queden al voltant de 2.000 unitats sense servici, la qual cosa suposa un greu obstacle per a persones majors o amb mobilitat reduïda que residixen en plantes altes. Moltes d’estes persones a penes han pogut eixir de les seues vivendes en setmanes, i en alguns casos, només ho han fet amb ajuda de familiars o veïns.
Conscients d’esta realitat, l’Ajuntament de Torrent va adquirir fa uns mesos una eruga salvaescaleras i una cadira elèctrica, que han sigut cedides a l’Assemblea Local de Creu Roja per al seu ús per part de persones amb mobilitat reduïda. Estos dispositius permeten ascendir i descendir escales en condicions segures, facilitant l’accés a l’exterior en edificis sense ascensor o amb ascensors encara avariats.
L’acte de cessió del material va tindre lloc en la seu de Creu Roja Torrent i va comptar amb la presència de l’alcaldessa Amparo Folgado al costat del regidor de Servicis Socials, Arturo García i altres membres de l’equip de govern i el president de Creu Roja Torrent, Enrique Bea.
Atenció urgent, segura i coordinada
Tal com va explicar el regidor de Servicis Socials, Arturo García, “hi ha veïns i veïnes que porten dies sense poder eixir de casa, o només ho fan amb ajuda de familiars o amistats. No podíem permetre que la falta d’accessibilitat agreujara encara més les conseqüències d’este episodi meteorològic. Per això hem buscat una solució ràpida i pràctica”. García també va agrair la col·laboració de Creu Roja, destacant la capacitat del voluntariat per a gestionar el servici de manera eficient i organitzada.
La mesura no es limita a la cessió del material. Creu Roja Torrent ha activat un servici específic d’atenció a persones amb mobilitat reduïda, coordinat amb Protecció Civil, la Policia Local i els Servicis Socials de l’Ajuntament, per a organitzar els trasllats de manera segura, prioritzant els casos més urgents: visites mèdiques, tractaments sanitaris, tràmits inajornables o la cobertura de necessitats bàsiques.
Un esforç col·lectiu que no cessa
L’alcaldessa Amparo Folgado va voler reconéixer públicament “l’esforç que dia a dia realitza Creu Roja a Torrent per a mitigar els efectes catastròfics de la Dana. Ho van demostrar des de la primera nit, atenent a centenars de persones en el pavelló, i continuen hui fent costat a famílies afectades i a altres col·lectius vulnerables”. Folgado va reiterar a més la voluntat del consistori de “continuar acompanyant als veïns en el procés de recuperació, amb mesures útils, humanes i que arriben on més es necessita”.
Amb esta actuació, l’Ajuntament de Torrent reafirma el seu compromís amb una recuperació post-DANA integral, que no oblida als col·lectius més vulnerables. Així mateix, es fa una crida a les comunitats de veïns i associacions ciutadanes perquè comuniquen qualsevol situació d’emergència o necessitat específica, a fi que els dispositius puguen utilitzar-se de manera eficient i arribar als qui més el necessiten.
Accessibilitat i justícia social
Més enllà de l’impacte immediat de la Dana, la situació ha posat de manifest una carència estructural que afecta milers de persones diàriament: la falta d’accessibilitat en edificis antics que manquen d’ascensor. Esta realitat es va evidenciar també durant l’apagada elèctrica del passat 28 d’abril, que va deixar a moltes persones majors tancades en les seues vivendes. L’emergència climàtica i les infraestructures obsoletes generen una combinació especialment crítica per als qui ja enfronten dificultats en el seu dia a dia.
Actuacions com la que ara emprén l’Ajuntament de Torrent amb Creu Roja posen el focus sobre esta “emergència silenciosa”. La mobilitat no és un luxe, sinó un dret bàsic, i l’accessibilitat una condició essencial per a la igualtat real. Garantir que totes les persones puguen entrar i eixir de les seues cases amb seguretat i dignitat és una obligació que interpel·la a totes les administracions.
Col·laboració institucional per a una ciutat més humana
La cessió d’estos dispositius no és una acció aïllada, sinó part d’un model de governança col·laborativa en el qual participen administració local, entitats socials, cossos de seguretat i el voluntariat. Un model que, en els pitjors moments de la Dana, va demostrar la seua capacitat de resposta i que ara es manté actiu en tasques d’acompanyament, reconstrucció i assistència.
En este sentit, des del consistori s’insistix que la reconstrucció no acaba amb les obres o reparacions estructurals, sinó que ha d’anar acompanyada d’accions socials, accessibles, eficaces i humanes, especialment dirigides als qui més el necessiten.


