El grup TAUT Centre Històric, Arquitectes per Torrent, després d’un període d’anàlisi i reflexió, va presentar ahir en l’Antic Mercat les conclusions de “Torrent’em-plaça”, una sèrie de ponències organitzades conjuntament amb l’Ajuntament de Torrent a la fi de novembre en les quals es pretenia donar a conéixer, conservar i activar el nucli antic de la ciutat, mitjançant la protecció del paisatge urbà, conservant-ne la trama i l’estructura arquitectònica.
En estes jornades, que van comptar amb una gran participació, es van fer diferents aportacions molt valuoses que han permés conéixer exemples d’aplicació de recents i interessants metodologies per a la redacció de plans i realitzar intervencions en el patrimoni; on, el coneixement, la difusió, la participació ciutadana i el consens, són instruments bàsics i fonamentals per a revitalitzar, dinamitzar i protegir el llegat que hem rebut dels nostres avantpassats, el centre històric de Torrent.
Les conclusions presentades ahir pel col·lectiu d’arquitectes es van exposar en un debat obert en el qual van intervenir tècnics experts en la matèria, representants d’associacions veïnals, així com de col·lectius de la ciutat i veïns i comerciants de la zona, i totes les preguntes que s’hi feren i els suggeriments previs van ser exposats i comentats.
A partir d’estes conclusions, TAUT Centre Històric va plantejar unes propostes d’actuació com la possible creació d’una comissió de suport i seguiment, la redacció d’un pla director sobre intervencions i actuacions en el centre històric o d’un manual de rehabilitació propi del CHT.
El debat va comptar amb la presència del director del Col·legi d’Arquitectes de València, Mariano Bolant, qui va agrair “l’interès del col·lectiu d’arquitectes i la corporació municipal per portar avant este tipus de jornades on poden participar i tenir veu els veïns”.
L’alcalde Jesús Ros, que va assistir al debat acompanyat per gran part de la corporació municipal, va prendre la paraula i va valorar positivament les jornades “en les quals veïns, propietaris, agents socials i tècnics han pogut expressar l’opinió, que ha de ser tinguda molt en compte, i que estes jornades pretenien donar a conéixer i analitzar exemples reals d’intervencions en altres centres històrics similars al de Torrent i saber com intervenir en la rehabilitació d’edificis, amb models i referències a actuacions concretes”. Per a l’alcalde, “les jornades no han de quedar-se en estes conclusions, sinó que el treball de TAUT CH ha de tenir continuïtat amb noves ponències i ha de servir de base per a potenciar, revitalitzar i definir el centre històric de la nostra ciutat i perquè els veïns i veïnes tinguen clar per fi quines actuacions s’hi poden dur a terme ”.
Cal recordar que paral·lelament a estes conferències, s’ha fet una exposició titulada “L’evolució del centre històric de Torrent” amb 62 panells, distribuïts al llarg de les tres plantes de l’Antic Mercat. S’hi analitza l’evolució històrica del centre històric de Torrent des de la segona meitat del segle XX fins als nostres dies. A més d’una anàlisi de la realitat actual de quatre carrers, dos pertanyents a la ciutat medieval, carrer de l’Església i carrer del Mestre Giner, i dos de l’entorn actual, carrer de Santa Anna i carrer de Sants Patrons.