Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
L’Espai Sant Gregori acull l’exposició “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional”
L’Espai Sant Gregori acull l’exposició “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional”

L’Espai Sant Gregori acull l’exposició “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional”

18/02/2025

L’arxiu del torrentino Francisco Gascón mostra l’evolució del vestit de valenciana

Torrent reforça la seua aposta cultural amb una exposició sobre la vestimenta tradicional de la dona valenciana

Dijous que ve, 20 de febrer, a les 19.00 hores, l’Espai Sant Gregori obrirà les seues portes a l’exposició “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional”, un recorregut visual i documental que posa en valor la figura de la dona valenciana a través de la seua vestimenta tradicional, la seua representació en publicacions i la seua presència en la tradició cultural de la Comunitat Valenciana. La mostra, l’arxiu de la qual pertany a l’artista torrentino Francisco Gascón, podrà visitar-se fins al 22 de març de 2025.

La indumentària tradicional valenciana ha sigut, al llarg dels segles, un símbol d’identitat i pertinença. Esta exposició arreplega l’evolució del vestit femení des dels anys 40 fins a l’actualitat, mostrant com ha sigut reinterpretat i adaptat amb el pas del temps, reflectint tant les modes com els canvis socials i culturals.

L’arxiu de Francisco Gascón, eix central d’esta mostra, compta amb més d’un centenar de fotografies que documenten la figura de la dona valenciana en diverses publicacions de l’època, com a premsa, llibrets de falla, revistes especialitzades i fins a peces musicals relacionades amb la identitat fallera. Este valuós material ha sigut recopilat al llarg dels anys amb un doble propòsit: servir d’inspiració per a exposicions pictòriques i, al mateix temps, documentar l’evolució de l’estètica i el simbolisme de la dona valenciana en la seua indumentària.

La inauguració de l’exposició comptarà amb la presència de l’Alcaldessa Amparo Folgado i experts en la matèria, els qui destacaran la importància d’esta mostra per a la divulgació i preservació del patrimoni cultural valencià. Entre ells, el Regidor de Cultura, Falles, Turisme i Participació, Aitor Sánchez, qui ha volgut convidar a la ciutadania a visitar esta exhibició: “Esta exposició és una oportunitat única per a reflexionar sobre el paper de la dona en la festa i la tradició valenciana. La indumentària és molt més que un simple vestit, és un símbol de la nostra història, de les nostres arrels i de la nostra identitat. Volem que tots els torrentinos, torrentinas i amants de la cultura valenciana vinguen a descobrir esta mostra i a valorar el llegat que ens ha sigut transmés.”

Un homenatge a la indumentària valenciana

La indumentària tradicional no ha sigut un element estàtic, sinó que ha experimentat canvis al llarg del temps. Des de la dècada de 1920, quan la festa fallera va començar a cobrar major protagonisme i les dones van començar a ser figures centrals en la seua representació, fins a les reinterpretacions actuals, la vestimenta de la fallera ha evolucionat amb influències de les modes de cada època. Durant els anys 60, per exemple, la moda yeyé va introduir innovacions com a faldes més curtes i pentinats cardatges, allunyant-se de l’essència tradicional. No obstant això, en els anys 70, va haver-hi un ressorgir de l’interés pels models històrics del segle XVIII i XIX, encara que sovint amb adaptacions modernes.

El divulgador d’història de la moda, Salvador Pellicer, analitza este fenomen i com la Transició Espanyola va influir en la manera de vestir de les falleres: “Després de la fi de la dictadura, la indumentària fallera va entrar en un procés de reinterpretació, on es va voler recuperar el passat afrancesat sense una base ideològica clara. Es va perdre en certa manera la connexió amb la tradició i es va prioritzar la imatge estilitzada i comercial.”

L’exposició en l’Espai Sant Gregori pretén precisament llançar llum sobre estes transformacions i obrir un debat sobre quins elements s’han conservat i quins han canviat amb els anys.

Un esdeveniment emmarcat en l’aposta de Torrent per la tradició

La inauguració de “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional” s’emmarca dins de l’aposta de l’Ajuntament de Torrent per la divulgació i preservació de la indumentària valenciana. En esta línia, la Regidoria de Cultura ja va presentar el mes d’octubre passat el llibre que tant d’èxit està collint, “Torrent i la seua indumentària”, d’Ángel Martínez i Jorge Sanz, un estudi detallat sobre la vestimenta tradicional de la ciutat en els segles XIX i XX.

El regidor Aitor Sánchez ha volgut destacar que “Torrent continua apostant per la indumentària valenciana, per la seua divulgació i coneixement. Després de l’èxit de l’exposició ‘Identitat, Passió i Art’ de Francisco Gascón a la Sala Cívica de l’Antic Mercat, estem molt satisfets de poder comptar novament amb el seu treball en l’Espai Sant Gregori. Convidem a tota la ciutadania a descobrir esta mostra, que romandrà oberta més enllà de les Falles, perquè tant veïns com visitants puguen gaudir d’este viatge per la història del vestit valencià.”

Informació pràctica

L’exposició podrà visitar-se de dimarts a dissabte en horari de 8.00 a 14.00 hores i els divendres també en horari vespertí, de 17.00 a 20.00 hores. Cal destacar que la mostra no interferirà amb el ball dels majors, que continuarà celebrant-se els divendres a la vesprada en el mateix espai.

Amb esta exposició, Torrent reforça el seu compromís amb la promoció de la cultura i la identitat valenciana, oferint una oportunitat única per a conéixer i valorar el paper de la dona a través de la seua indumentària.

L’Espai Sant Gregori acull l’exposició “Valencianes: visió de la dona a través de la indumentària tradicional”

Artículos Relacionados