Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
Torrent es beneficiarà de la reforma de la Llei de l’Horta del Consell, que elimina traves en infraestructures hídriques i desenrotllament agrari
Torrent es beneficiarà de la reforma de la Llei de l’Horta del Consell, que elimina traves en infraestructures hídriques i desenrotllament agrari

Torrent es beneficiarà de la reforma de la Llei de l’Horta del Consell, que elimina traves en infraestructures hídriques i desenrotllament agrari

07/02/2025

La Llei del Botànic de 2018 proposava diverses iniciatives, com a campanyes publicitàries, incentius econòmics, el foment de cultius locals i l’etiquetatge de productes per a fer-los més atractius, entre altres mesures. No obstant això, després de tots estos anys, no s’ha dut a terme cap d’estes accions i només ha augmentat l’abandó dels camps.

La reforma del Consell agilitza les actuacions en barrancs clau per a la seguretat, protegint a Torrent enfront de futures inundacions

Retorna la capacitat de decisió als municipis, que podran impulsar la regeneració agrària i la protecció davant riuades

La Generalitat ha fet un pas decisiu per a corregir els greus errors de la Llei 5/2018, de 6 de març, de l’Horta de València, aprovada per l’anterior govern de Ximo Puig. Esta normativa, lluny de protegir i dinamitzar l’Horta, ha suposat un fre al desenrotllament, impedint actuacions urgents en infraestructures hídriques i en la regeneració d’espais degradats.


El Consell, amb esta reforma, busca corregir una situació que ha afectat negativament municipis com Torrent, que han patit una paralització injustificada de projectes essencials a causa de la rigidesa normativa imposada per l’anterior llei. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el Ministeri de Transició Ecològica han confirmat que la llei de Ximo Puig ha sigut un obstacle per a la realització d’obres en barrancs com el del Pedrís o l’Horteta, essencials per a la seguretat hídrica i la prevenció d’inundacions.


Davant esta situació, el Consell ha impulsat una reforma clau que elimina les traves imposades per la normativa anterior, retornant competències a la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori. Entre els principals canvis introduïts, destaca la supressió del Consell de l’Horta, organisme que disposava de prerrogatives excessives, fent que els seus informes foren preceptius i vinculants, alentint decisions crucials per a l’ordenació del territori i la seguretat dels municipis afectats.


Beneficis per a Torrent i altres municipis afectats


La nova reforma legislativa tindrà un impacte positiu directe en municipis com Torrent, on la problemàtica dels barrancs i la necessitat de regeneració agrària han sigut un problema recurrent en els últims anys. Amb l’eliminació del caràcter vinculant dels informes del Consell de l’Horta, es facilitarà la realització d’infraestructures crítiques sense que existisquen bloquejos administratius injustificats.


Així mateix, la normativa flexibilitzarà els paràmetres per a les construccions i instal·lacions agràries, permetent la rehabilitació i reconstrucció d’espais que fins ara estaven subjectes a una burocràcia innecessària. Esta mesura beneficiarà als agricultors i propietaris d’explotacions de Torrent, facilitant la recuperació del teixit agrari local i promovent un desenrotllament sostenible de l’Horta.


Una reforma necessària i que aporta solucions reals


El Consell també ha atés una reivindicació històrica dels municipis afectats en modificar l’article 31 de la Llei, eliminant traves per a la declaració d’enclavaments de recuperació de l’Horta. L’experiència ha demostrat que les limitacions imposades per la normativa de Ximo Puig han dificultat enormement la regeneració de sòls agrícoles degradats, impedint la seua explotació efectiva. La realitat és que després de la implantació d’aquella Llei només va haver-hi constància d’un expedient aprovat per a la recuperació dels enclavaments d’horta, que no va prosperar, i dos presentats fora de termini i cap expedient generat a Torrent.


Amb la nova reforma, es podran reedificar o rehabilitar superfícies construïdes, així com edificar una porció minoritària del terreny, permetent la regeneració d’àrees actualment en desús. A més, es modificarà el règim dels sectors de recuperació de l’Horta, ja que, hui dia, cap dels sis sectors previstos en el pla d’acció territorial ha arribat a materialitzar-se a causa de les traves legals vigents.


Modificacions en el Decret 219/2018 per a garantir la seguretat jurídica

El Consell també ha introduït modificacions al Decret 219/2018 per a aclarir el règim jurídic dels nuclis tradicionals al mig rural, acabant amb la inseguretat jurídica que afectava nombroses edificacions i propietats a Torrent i altres municipis pròxims.

Entre les mesures més destacades, s’inclou la possibilitat d’ampliar edificacions catalogades conforme a la fitxa del catàleg de protecció corresponent, la correcció del concepte “petjada de l’edificació”, i l’eliminació de límits imposats a places i aforament d’activitats terciàries en Horta Grau 3 (H3). Això permetrà dotar als municipis de les infraestructures necessàries per a fer front a emergències residencials i facilitar la reconstrucció després d’episodis climàtics adversos com la DANA.


Una reforma necessària per al futur de l’horta


D’esta manera, el Consell reafirma el seu compromís amb la protecció i dinamització de l’Horta de València, però sense les rigideses imposades per la Llei 5/2018 de Ximo Puig, que ha sigut un obstacle en lloc d’una solució.
La nova normativa no sols agilitzarà les actuacions en barrancs clau per a la seguretat hídrica, sinó que també permetrà la reactivació agrària, la recuperació de sòls degradats i la modernització de les infraestructures en municipis com Torrent.


Amb esta reforma, es posa fi a anys de paralització i es garantix un marc normatiu més àgil, just i adaptat a les veritables necessitats del territori. El Consell actua amb responsabilitat, eliminant traves innecessàries i permetent que l’Horta de València recupere el seu potencial agrari, econòmic i ambiental.


El regidor de l’Àrea de Medi Ambient i Urbanisme, José Gozalvo ha manifestat que “hem d’aplaudir la reforma i fer una crítica dura i objectiva a la paràlisi generada per la llei del Botánic de 2018. Valorem molt positivament la reforma impulsada pel Consell, destacant que esta mesura, posa fi a anys de bloquejos administratius que han impedit el desenrotllament d’actuacions clau en el nostre municipi”.

“Amb esta reforma, Torrent podrà per fi escometre actuacions urgents en el barranc de Poio, una intervenció que portem anys reclamant i que ha sigut frenada per la llei imposada per l’anterior govern de Ximo Puig”, ha assenyalat el regidor.

A més, ha afegit que “la Llei del Botànic de 2018 proposava diverses iniciatives, com a campanyes publicitàries, incentius econòmics, el foment de cultius locals i l’etiquetatge de productes per a fer-los més atractius. No obstant això, després de tots estos anys, no s’ha dut a terme cap d’estes accions. En el seu lloc, s’ha evidenciat la deterioració dels camps, la disminució de l’interés dels agricultors pel cultiu en l’horta de Torrent, l’abandó de les terres i l’aparició de nous problemes, com a plagues i acumulació de residus. “Les mesures contemplades en la Llei de 2018 per a impulsar l’agricultura a Torrent no s’han materialitzat, i l’abandó de terres ha anat en augment”.

“L’eliminació de traves burocràtiques i la flexibilització permetrà la recuperació de sòls agraris en l’Horta de Torrent. És fonamental que els nostres agricultors puguen rehabilitar les seues explotacions sense els impediments normatius que han patit fins ara. Esta reforma els retorna la capacitat de treballar la seua terra amb garanties i sense traves innecessàries”, ha subratllat.

Torrent es beneficiarà de la reforma de la Llei de l’Horta del Consell, que elimina traves en infraestructures hídriques i desenrotllament agrari

Artículos Relacionados