Icono Icono Versió accessible es altres idiomes
L’equip de govern de Torrent escolta a les 23 associacions veïnals en les seues reivindicacions dels barrancs
L’equip de govern de Torrent escolta a les 23 associacions veïnals en les seues reivindicacions dels barrancs

L’equip de govern de Torrent escolta a les 23 associacions veïnals en les seues reivindicacions dels barrancs

14/12/2024

El regidor José Gozalbo es compromet a traslladar a la CHJ totes les necessitats i preocupacions dels veïns de Torrent

En la mateixa reunió els va traslladar el detall de les actuacions i gestions dutes a terme per l’ajuntament en este any i mig

Les 23 Associacions de Veïns de Torrent va celebrar divendres passat a les 18.30 hores a la Casa de la Dona una reunió on les diferents entitats veïnals convocades van exposar les necessitats, preocupacions i reivindicacions sobre la situació actual dels barrancs del municipi.

Des de la presidència de la taula s’exposava la cronologia exhaustiva i detallada de les gestions i reivindicacions dutes a terme des de l’any 2017 amb l’Ajuntament de Torrent i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i es mostrava el malestar pel desinterés i la inacció de totes dues institucions en tots estos anys i per no donar una resposta a les sol·licituds veïnals requerides.

Des dels col·lectius veïnals es denunciava que ja en el Ple del 3 de desembre de 2020 i s’aprovava per unanimitat l’adopció de mesures, així com assenyalaven la contestació de la CHJ, a un dels múltiples escrits veïnals remesos, de la Confederació on s’assenyalava que ‘les actuacions corresponien fer-les a l’Ajuntament per ser zona urbana’, i en un segon punt de la contestació s’indicava que en allò que fora de competència de la CHJ, dependria de la disponibilitat pressupostària. A tots dos punts, ahir la taula organitzadora va assenyalar amb visible malestar “entenem que una mica de responsabilitat han de tindre per no minimitzar la tragèdia i desatendre les reivindicacions en les actes durant 7 anys des del 2017”.
Des dels col·lectius veïnals s’indicava que van arribar a arreplegar 1.311 firmes per a sol·licitar les actuacions urgents. I han denunciat que en 2017 el superàvit de l’ajuntament va ser de 5 milions d’euros que al costat dels plans FEDER que disposaven d’11 milions d’euros, amb 16 M d’euros no es va produir cap actuació en els barrancs.

Els col·lectius van agrair públicament la col·laboració del regidor José Gozalbo, ‘que des del 2017 ha estat col·laborant amb nosaltres i coneix tot i ha estat barallant. És l’únic que ens ha estat ajudant, especialment quan al novembre de 2020, conjuntament amb cinc Associacions de Veïns (El Vedat, El Pantà, Els Caragols, Ciutat Jardí i Ramón y Cajal), presentem un escrit a la CHJ, sol·licitant la intervenció urgent en els barrancs’.

La major part de les intervencions incidia en què el focus s’havia de posar en la CHJ, governara qui governara, com a responsable i entitat amb disponibilitat de recursos i competent en la matèria. I la necessitat urgent que es començara el procés de restauració del barranc, sinó tornaran a sorgir les canyes i la vegetació invasora. També per part d’un col·lectiu es va denunciar l’actitud de la ministra ‘guardant en el calaix’, projectes destinats als barrancs de Torrent.

Altres temes tractats
Un altre dels temes debatuts va ser la de la creació d’una ‘Coordinadora’ a proposta del president de l’Associació de Veïns del Pantà, que estaria representada per membres de les entitats veïnals, ja que les associacions de veïns es preocupen de localment de necessitats i problemes dels seus barris i carrers, i esta ‘Coordinadora’, s’encarregaria de problemes d’interés més generals de tot el municipi, amb la finalitat de donar trasllat a l’ajuntament.

En uns dels últims punts es van remenar possibles actuacions a estudiar pels tècnics com els projectes de construcció de dos preses, una en el barranc del Pedrís i una altra en el barranc de l’*Horteta, així com la canalització amb injecció de formigó en tot el trajecte des del Pantà fins a l’albufera, similar al Canal del Túria al seu pas per València.

Un any i mig prioritzant les actuacions en els barrancs

El regidor ha informat que durant els últims 9 anys es van realitzar nombroses sol·licituds i denúncies perquè la CHJ actuara en els barrancs del municipi, algunes conjuntament amb associacions de veïns, amb una nul·la resposta per part de la Confederació. Ha repartit als assistents un document firmat pels tècnics de Medi Ambient de l’Ajuntament amb les gestions i actuacions dutes a terme durant 2024, en relació als barrancs i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Ha emfatitzat que el va arribar al govern al juny de 2023, i des del primer moment va sol·licitar a la CHJ la intervenció en el barranc de l’Horteta i curiosament van autoritzar, i comencem l’actuació en 37.550 m² d’extensió del barranc al gener i febrer de 2024, amb la destrucció de les canyes i la col·locació de malles geotèxtils, totes dues actuacions suposaven disminuir en un 90% el creixement d’estes espècies invasives. Amb la finalitat d’en retirar estes malles i procedir a la plantació d’espècies autòctones. Durant els mesos de juliol a setembre es va continuar la neteja dels barrancs. La voluntat era ampliar la destrucció de canyes i col·locació de malles a altres zones del barranc quan desgraciadament ens va arribar la *DANA.

Ha aprofitat per a informar els veïns sobre les actuacions d’emergència que s’estan adoptant per a accelerar la reconstrucció de les infraestructures danyades. S’ha requerit els servicis de tècnics de la Universitat Politècnica de València (UPV) i la contractació de vols LIDAR, per a disposar d’una visió exacta dels danys ocasionats al barranc, l’abans i el després del seu estat, per a ajudar en la reconstrucció. A través dels tècnics de la UPV, ja s’ha contractat l’actuació de les obres de reconstrucció en el Xenillet, entre Joan XXIII i Jesús. En breu es contractarà les intervencions en la zona de Caragols i Santa Teresita, com a Pont Blau en la zona Bonestar. I ja estan adjudicades les dos passarel·les devastades.

També ha informat sobre la celebració d’una reunió amb la CHJ, després de sol·licitar-la, el passat 1 de juny on se’ns va informar de la possibilitat d’adoptar una mesura, per a poder agilitzar l’actuació en els barrancs, Esta suposava la redacció d’un Pla de Prevenció d’Incendis Forestals que no existia a Torrent, i ja a l’agost anunciem la redacció d’este, obligatori des de l’any 2015. Ara mateix es troba en revisió per part de la Conselleria, quan reba el ok, passarà a la CHJ, per a posteriorment aprovar-se en el Ple Municipal, realitzant-se la seua revisió cada sis anys. Este document ens permetrà actuar amb una certa autonomia en els treballs de neteja de barranc i altres actuacions.

El regidor va informar que durant estos prop de dos mesos s’ha reunit amb associacions i veïns afectats pels danys produïts al barranc, arreplegant totes les seues preocupacions i i necessitats, després de la qual cosa l’equip de govern va sol·licitar per a donar trasllat de les mateixes el 22 novembre una reunió amb la presidència de la CHJ, i els ha anunciat que dimarts que ve 17 de desembre es produirà eixa trobada on s’ha compromés tant a traslladar les inquietuds i incerteses de les reunions comentades com tots els temes sorgit en la pròpia reunió convocada a les 23 associacions veïnals.

Els veïns han agraït que ‘done la cara’, i la sinceritat i informació i el treball realitzat, així com que li han demanat que es trasllade a la CHJ la preocupació i la urgència per tots els temes exposats.

L’equip de govern de Torrent escolta a les 23 associacions veïnals en les seues reivindicacions dels barrancs

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.