L’ajuntament coordina amb CHJ i veïns del Pantà les actuacions per a protegir vivendes i patrimoni després de la Dana
El regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Torrent ha mantingut una trobada de treball amb representants de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i Ernesto Mateu, president de l’Associació de Veïns del Pantà i membres d’esta, en una reunió que ha servit per a exposar, analitzar i coordinar les actuacions necessàries per a garantir la seguretat dels veïns i la protecció del patrimoni hidràulic i històric de la zona, greument afectada per la barrancada provocada per la Dana.
La reunió s’ha celebrat a petició de la pròpia associació, que el passat 11 de juny va remetre un escrit al president de la CHJ sol·licitant una trobada urgent davant “la gran inquietud i malestar veïnal pel desconeixement de les obres que s’estaven realitzant en el barranc de l’Horteta”.
Inquietud veïnal per la seguretat de vivendes i espais privats
Els veïns han traslladat la seua preocupació per la vulnerabilitat d’algunes vivendes situades al costat dels llits, especialment aquelles que després de la Dana han quedat amb murs debilitats o sabates descalçades, generant risc de solsida o accessos indeguts. Es va explicar que, encara que l’Ajuntament estudia actuacions de caràcter global, l’actual orde ministerial limita les intervencions amb càrrec a ajudes en sòl privat.
No obstant això, es va aclarir que els propietaris poden sol·licitar permisos provisionals a la Comissaria d’Aigües per a instal·lar tancats de protecció que impedisquen l’entrada no autoritzada a les seues propietats, sempre que estos no interferisquen en el flux natural de l’aigua. Es va destacar que s’estan concedint permisos puntuals per a tancats temporals en zones com La Venteta i Mas del Jutge.
Així mateix, es va animar als veïns a tramitar les seues sol·licituds amb fotografies i descripcions a través de correu electrònic a la Comissaria d’Aigües, rebent resposta en terminis raonables per a atendre la urgència de cada situació.
Durant la trobada, els responsables tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van explicar als veïns que les obres se centren en retirar l’acumulació de sediments que dificultava el pas de l’aigua i a adequar l’eixida del barranc perquè el flux siga més àgil i segur. Es va informar que la intervenció inclou la consolidació de les parets del llit per a eixamplar-lo i facilitar el desguàs, una actuació considerada prioritària després dels danys patits per la Dana.
“La reunió ens ha permés resoldre dubtes importants sobre les obres en el barranc i comprovar que s’estan prenent algunes mesures per a millorar el llit. Ara els veïns tenim una mica de tranquil·litat, però continuarem atents al fet que es complete la intervenció i es garantisca la seguretat de les nostres vivendes”, ha manifestat Mateu
Durant la trobada, els tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer van destacar la complexitat de les intervencions necessàries en la conca del barranc de Les Canyes i del barranc de l’Horteta, assenyalant que estes requerixen estudis previs exhaustius i planificació a llarg termini per a dissenyar solucions definitives. Es va insistir que “no es tracta d’accions ràpides ni improvisades”, sinó de projectes que han de respectar les normatives vigents i coordinar-se entre diferents administracions.
Coordinació entre administracions per a protegir l’entorn
Un dels punts centrals de la reunió va ser la necessitat de mantindre una coordinació efectiva entre Ajuntament, CHJ i Conselleria perquè les actuacions es desenrotllen de forma sincronitzada i ordenada. Un exemple citat va ser l’adequació del llit del llit del barranc del Xiquet, on la Confederació està intervenint primer per a després permetre a la Conselleria actuar en la protecció del marge esquerre i els vials pròxims. Este procés garantix que la rasant i les obres de reforç es realitzen de manera compatible.
També es va posar de manifest que la mateixa rampa d’accés utilitzada per la Confederació serà emprada per la Conselleria, la qual assumirà la seua retirada una vegada finalitzats els treballs de consolidació.
Actuacions d’emergència per a mitigar riscos immediats
Entre les mesures immediates, s’ha informat els veïns de l’execució d’una actuació d’emergència en el barranc de Les Canyes, amb la construcció d’un canal d’aigües avall i la col·locació d’una escullera de pedra per a protegir el marge esquerre. Esta intervenció pretén garantir que, en cas de precipitacions habituals en la temporada de tardor, el barranc funcione sense agreujar els danys ocasionats per la Dana.
Protecció del patrimoni històric i elements singulars
La reunió també va servir per a abordar l’estat del patrimoni hidràulic de la zona, com el “assut” i elements d’origen medieval o fins i tot anteriors, que formen part del patrimoni cultural catalogat. Els tècnics van confirmar que s’han enviat a la Direcció General de Patrimoni les anàlisis de danys i els elements afectats, i s’ha sol·licitat la valoració de possibles actuacions de recuperació que respecten la catalogació i eviten alteracions no autoritzades en estos béns històrics.
Durant l’intercanvi, els veïns van expressar la seua preocupació per la deterioració del patrimoni i van mostrar interés en què es valore la possibilitat de fer més visible l’assut, sempre que siga compatible amb la normativa de conservació.
L’Ajuntament, eix central de la comunicació
Tant els representants de la CHJ com el regidor d’Urbanisme van insistir que les propostes veïnals han de canalitzar-se a través de l’Ajuntament de Torrent, que actua com a interlocutor més pròxim i coneixedor de la realitat de cada cas. D’esta manera, es garantix que les actuacions que impliquen diverses administracions es gestionen amb eficàcia i eviten duplicitats o retards innecessaris.
El regidor d’Urbanisme va destacar que “hui hem fet un pas important per a protegir els veïns del Pantà i garantir la seguretat de tots després dels danys patits per la Dana. Des de l’Ajuntament de Torrent, treballem amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i amb els representants veïnals per a coordinar solucions que no sols actuen de manera immediata, sinó que planifiquen actuacions a mitjà i llarg termini que eviten que es repetisquen situacions tan greus com les que hem viscut.”
“L’Ajuntament de Torrent està plenament compromés a coordinar totes les actuacions necessàries perquè els nostres veïns recuperen la normalitat i puguen viure amb seguretat. Som conscients de la la seua preocupació, les cases de la qual han quedat exposades i vulnerables. Encara que les limitacions legals ens impedixen actuar directament en propietats privades amb els fons d’emergència, estem treballant per a traslladar esta necessitat al Ministeri i buscar solucions que permeten reforçar la seguretat de les vivendes, agilitzant al màxim cada termini”, ha subratllat Gozalvo.
El regidor ha destacat que “El Pantà és un espai únic que atresora un patrimoni hidràulic de gran valor històric. Treballarem per a preservar estos elements singulars, com l’assut i les infraestructures històriques, i fer-lo compatible amb les actuacions de seguretat que garantisquen que la zona puga seguir habitada i protegida.”
“És fonamental que els veïns sàpien que no estan sols; estem al seu costat, arreplegant les seues inquietuds i traslladant-les als organismes competents per a buscar respostes i solucions, sempre prioritzant la seguretat i el respecte al patrimoni del nostre entorn”, ha afegit el regidor.



