Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Indignació de Torrent, davant la falta de respostes de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

07/01/2025

Després de la reunió del 17 de desembre, només hem rebut el silenci

L’ajuntament si ha actuat i ja ha contractat prop de 6,5 milions d’euros en contractes d’emergència

Des del primer dia després de la DANA, l’Ajuntament de Torrent ha assumit el lideratge en les tasques de recuperació, a pesar de les enormes limitacions econòmiques i de recursos. S’han avaluat els danys, s’han dissenyat plans d’actuació i, davant la inacció del govern central i la CHJ les administracions superiors, s’ha iniciat la contractació i execució d’obres de reconstrucció. No obstant això, la magnitud de les destrosses requerix inversions que el pressupost municipal no pot cobrir per si sol.

A pesar de la gravetat dels temes plantejats durant la reunió mantinguda amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) el passat 17 de desembre, vam seguir sense rebre cap resposta a les nostres sol·licituds i preocupacions. Este silenci institucional no sols és una mostra de falta de compromís, sinó també d’una alarmant indiferència cap als problemes que afecten el nostre municipi.

Durant esta trobada, presentem un detallat informe sobre els danys ocasionats en el barranc i la urgent necessitat d’escometre actuacions preventives per a evitar futures crescudes, que suposen una amenaça constant per als habitants de la zona. No obstant això, lluny d’oferir solucions concretes, els representants de la CHJ es van limitar a traslladar a l’ajuntament que l’estudiarien i que només existien 15 milions d’euros per a tot el barranc del Pedrís, des de Chiva a Torrent.

Este reconeixement de falta de recursos no sols és inadmissible, sinó que evidencia una mala gestió de les prioritats en l’administració pública. Cal recordar que la missió de la CHJ és garantir la seguretat hídrica i protegir els recursos naturals i humans de la seua demarcació. No obstant això, davant problemes tangibles i urgents com els exposats, la institució sembla incapaç de complir amb la seua comesa.

El silenci que va seguir a la reunió del 17 de desembre només reafirma la nostra percepció d’abandó per part de la CHJ.

Silenci de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

El barranc afectat no és un cas aïllat ni recent. Des de fa anys, ajuntament, veïns i associacions de la zona hem vingut denunciant la falta de manteniment, l’acumulació de sediments i residus, i la inexistència de plans preventius per a minimitzar l’impacte d’episodis de pluges torrencials. Les crescudes han provocat ja importants pèrdues materials, afectant vivendes i infraestructures, algunes fins i tot patrimoni històric.

El silenci a oferir respostes clares i la inexistència de mesures concretes posa en dubte no sols l’eficàcia de la gestió de la CHJ, sinó també el seu compromís amb els municipis afectats.

És especialment preocupant que, malgrat les constants sol·licituds i queixes de l’ajuntament, veïns i associacions afectades, la CHJ no haja sigut capaç de presentar si més no un pla bàsic d’actuació. Resulta indignant que es prioritzen altres projectes o inversions en lloc d’atendre necessitats urgents que afecten directament la seguretat i el benestar de les persones.

Davant esta greu situació, exigim a la CHJ, una resposta formal i immediata, l’elaboració d’un pla d’acció urgent que contemple mesures concretes per a la reparació dels danys en el barranc i actuacions preventives per a evitar futures crescudes. Així mateix, exigim l’assignació d’un pressupost adequat per a dur a terme estes actuacions.

No podem permetre que la falta de recursos s’utilitze com a excusa per a justificar la inacció. La seguretat en el municipi i el benestar dels veïns afectats han de ser una prioritat absoluta per a qualsevol organisme públic. És responsabilitat de la CHJ gestionar de manera eficient els recursos disponibles i buscar solucions reals i urgents per a afrontar els reptes hídrics que afecten el nostre municipi.

Un préstec com a únic recurs

L’ajuntament sí que ha actuat amb urgència i ja ha contractat diverses actuacions d’emergència per un import de 6.497.648,14 euros, entre altres la reconstrucció de Gual Entrada a la Urbanització El Pantà, la Reconstrucció del Camí dels Arquets, Encreuament passe de Brusa i obra de pas dels Arquets, la rehabilitació del Pont de Quatre Camins (carrers Mes del Jutge conexiò a carrer València) i estabilitzaciò vessant, la Estabilizacion i reposició del vessant del barranc i la urbanització del carrer Barranc de l’Horteta tram carrer Lloc Nou de la Corona, el Pont Antic de Alaquas, la majoria competència de la CHJ. Així mateix, es va enviar a la Confederació les obres de l’Estabilització i reposició de la aledra del barranc i la urbanització en dos trams del carrer San Lluis Bertrán i al carrer Tonellet i Santa Teresita.

La falta de resposta per part de la CHJ dependent del Govern Central ha obligat l’Ajuntament de Torrent a prendre una decisió en pro de la seguretat i el benestar dels torrentins, i és la de recórrer a la sol·licitud d’un préstec per a fer front a l’elevada inversió que suposa la recuperació del municipi.

Este endeutament, encara que necessari per a garantir la seguretat i benestar dels ciutadans, és una càrrega que el municipi no hauria d’assumir en solitari. Les infraestructures danyades, la majoria d’elles competència directa de les administracions esmentades, requerixen d’una inversió immediata i urgent. No obstant això, fins a la data, no s’ha rebut cap confirmació d’ajuda econòmica ni la més mínima intenció de col·laboració per part d’estes.

Només ens ocupa i preocupa la situació dels torrentins

Els veïns de Torrent no sols han hagut de bregar amb les pèrdues materials i l’impacte emocional de la DANA, sinó que ara també enfronten la incertesa d’un futur hipotecat per la inacció de les institucions competents. Cada dia que passa sense respostes agreuja la sensació d’abandó i desigualtat.

L’Ajuntament, conscient de la responsabilitat que té amb els seus ciutadans, continuarà treballant sense descans per a garantir la recuperació del municipi. No obstant això, és inadmissible que esta càrrega recaiga exclusivament sobre les arques locals, mentres el govern mira cap a un altre costat.

L’Ajuntament de Torrent reitera el seu compromís de continuar lluitant per la recuperació del municipi i el benestar dels seus ciutadans. Però també, reivindiquem que la reconstrucció de Torrent no pot ser una tasca solitària, ha de ser una prioritat compartida per totes les administracions. Torrent no pot esperar més. La reconstrucció no és només una qüestió econòmica, sinó una obligació moral del govern d’Espanya, amb els ciutadans que han sigut oblidats enmig d’esta crisi.

El regidor de l’Àrea de Medi Ambient, José Gozalvo ha manifestat que “la postura de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer sembla reflectir un desconeixement de la urgència i l’envergadura de les actuacions necessàries. Este escàs compromís financer posa en dubte la capacitat de la CHJ per a assumir les seues responsabilitats en la gestió del domini públic hidràulic, deixant la totalitat de la càrrega econòmica en mans de l’ajuntament. L’ajuntament continuarà exigint i treballant amb totes les institucions competents, som conscients de la gravetat i importància de l’estat i la situació de les infraestructures i la necessitat donar una resposta als nostres veïns i d’actuar amb rapidesa per a garantir la seua seguretat, i reconstruir per a en un futur que no es tornen a repetir estos greus danys”, ha afegit el regidor”.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.