L’Ajuntament i la FMCT coordinen els treballs tècnics per a presentar un expedient complet i rigorós, per a defendre la singularitat dels seus Moros i Cristians
• Aitor Sánchez: “Estem preparats per a fer este pas històric per a la nostra festa, i aconseguir el reconeixement oficial molt merescut”
El regidor de l’Àrea de Cultura i Turisme, Aitor Sánchez acompanyat de la regidor de Festes, María Fernández, ha mantingut una reunió de treball amb la Federació de Moros i Cristians de Torrent (FMCT) i tècnics municipals de les àrees de Cultura i Turisme per a impulsar i coordinar l’expedient administratiu que s’elevarà a la Generalitat Valenciana.
Torrent ha fet un pas decidit en la seua aposta per la promoció i el reconeixement de les seues festes tradicionals en iniciar els tràmits per a sol·licitar a la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana la Declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic per a les festes de Moros i Cristians, un dels pilars festius i culturals de la ciutat, seguint la declaració institucional del Ple, acordada per tots els partits en el 2023.
L’objectiu d’esta trobada ha sigut establir les bases per a l’elaboració de l’expedient administratiu que es remetrà a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació, i que haurà d’arreplegar de manera rigorosa la història, trajectòria, impacte cultural i participació ciutadana que caracteritzen estes emblemàtiques celebracions.
Un expedient que arreplegarà dècades de tradició i participació
La proposta s’emmarca en l’estratègia de l’Ajuntament de Torrent per protegir, difondre i projectar el ric patrimoni cultural de la ciutat, d’acord amb el creixement i consolidació d’unes festes que, des de la seua creació en 1987, han adquirit una dimensió social i participativa extraordinària. Al llarg de quasi quatre dècades, les festes de Moros i Cristians, amb un cens de més de 3.000 persones, han evolucionat en nombre de comparses i filaes, riquesa estètica, qualitat musical i grau d’implicació ciutadana, convertint-se en un dels grans referents de les celebracions patronals de Torrent.
Cal recordar que l’any 2009, la ciutat de Torrent ja va obtindre el reconeixement de la Setmana Santa torrentina com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic i les Falles de Torrent la van obtindre en 2015, una mostra del compromís institucional per protegir i projectar el seu patrimoni cultural, festiu i religiós. Ara, amb la tramitació per a les festes de Moros i Cristians, el consistori dona continuïtat a eixa mateixa línia de treball, en defensa de les seues tradicions més arrelades i representatives.
Durant la reunió, es va establir un cronograma de treball conjunt entre el consistori i la FMCT, en el qual es van definir els documents que integraran l’expedient: informes històrics, recursos gràfics i audiovisuals, programes d’actes, certificacions de participació, articles i publicacions especialitzades, així com el suport institucional per part del consistori. En este sentit, també es va acordar que se sol·licitarà la col·laboració d’associacions musicals, culturals i veïnals que formen part de l’entramat fester torrentino.
El llibre “Música Festera a Torrent”, part essencial de l’expedient
Entre els documents més rellevants que integraran l’expedient figura el recentment presentat llibre “Música Festera a Torrent”, una obra del professor i divulgador musical Bernardo Mora-Fandos, que ha suposat una fita en la posada en valor del patrimoni sonor vinculat a les festes de Moros i Cristians de la ciutat.
Este volum arreplega un total de 37 composicions originals -16 marxes mores, 18 marxes cristianes i 3 peces especials-, totes elles creades per autors torrentinos o dedicades expressament a comparses, filaes i càrrecs festers de la ciutat des de 1987 fins a l’actualitat. El llibre forma part de la col·lecció municipal “Gran Torrent” i ha sigut editat per la Regidoria de Cultura amb la finalitat de preservar i difondre el llegat fester-musical de la ciutat. La seua inclusió en l’expedient aportarà un valor afegit en destacar la singularitat musical de les festes torrentinas, aspecte poc freqüent en altres localitats.
L’acte de presentació, celebrat el passat 17 de juliol en l’Antic Mercat i al qual van assistir més de 300 persones, va posar de manifest l’interés i el carinyo amb el qual Torrent valora les seues tradicions i als seus creadors. Com va destacar en eixe moment l’alcaldessa Amparo Folgado, “la nostra música festera és part del nostre patrimoni, ens representa, ens unix i emociona a totes les generacions. És una labor fantàstica la realitzada per a recopilar-la tota i donar-la a conéixer”.
Durant la reunió, el regidor de Cultura i Turisme, Aitor Sánchez, va expressar el seu compromís amb esta iniciativa: “Hui fem un pas fonamental per a continuar enfortint la nostra identitat cultural i festiva. Iniciar l’expedient per a sol·licitar la declaració de Festa d’Interés Turístic Autonòmic és el resultat d’una voluntat compartida: la de posar en valor tot el que representen les nostres festes de Moros i Cristians per a Torrent. Parlem d’una celebració amb quasi quaranta anys d’història, amb una evolució exemplar, on conviuen la música, la tradició, la participació ciutadana i el respecte a les nostres arrels.”
Moros i Cristians a Torrent, una festa amb valors culturals, socials i turístics
La declaració com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic no sols reconeix el valor d’una tradició consolidada, sinó que obri la porta a noves oportunitats de finançament, promoció i difusió, a més de reforçar el sentiment d’identitat entre els torrentinos i torrentinas.
El president de la FMCT, Xavi Santamaría, va celebrar esta iniciativa com “per als qui vivim la festa des de dins, este anunci suposa una enorme alegria i una dosi de motivació. La declaració autonòmica seria un reconeixement a l’esforç col·lectiu, silenciós i constant de totes les comparses, filaes, càrrecs festers i entitats culturals que durant quasi quatre dècades han contribuït a fer dels Moros i Cristians de Torrent un referent dins i fora de la nostra ciutat”. També va expressar la seua disposició a col·laborar activament en la preparació de l’expedient i va agrair a l’Ajuntament “la seua voluntat política i sensibilitat cultural”.
Torrent, un model de ciutat festiva i compromesa amb la seua història
Amb este nou pas, Torrent reafirma el seu paper com a referent cultural a la comarca de l’Horta Sud i en la Comunitat Valenciana. La ciutat no sols compta amb unes festes patronals consolidades, sinó que treballa activament en la seua modernització i conservació.
La sol·licitud davant la Generalitat Valenciana s’emmarca en la normativa reguladora de la declaració de Festes d’Interés Turístic Autonòmic, que exigix una sèrie de requisits com l’antiguitat, l’arrelament popular, el valor cultural, l’impacte turístic, la continuïtat en el temps, la difusió en mitjans de comunicació i el compromís institucional, tots ells àmpliament complits per les festes torrentinas.
El regidor de Cultura i Turisme ha subratllat que “esta sol·licitud no és només una aspiració institucional necessària perquè puguem continuar protegint-la i enriquint-la amb nous recursos i visibilitat, és també un reconeixement a generacions de festers, músics, artistes, tècnics i veïns que han convertit esta festa en una expressió col·lectiva única en la Comunitat Valenciana. Des de l’Ajuntament liderarem este procés amb el màxim rigor tècnic i administratiu, i el farem amb la complicitat de tots els actors implicats, perquè Torrent s’ho mereix.”
Per part seua, Santamaría ha volgut expressar que “des de la Federació col·laborarem estretament amb l’Ajuntament en tot el que siga necessari per a elaborar un expedient sòlid i representatiu. Sabem que tenim una festa singular, amb identitat pròpia, profundament arrelada en el sentiment torrentino i que cada any atrau a més visitants. Comptem amb arguments sòlids, amb una història rica, amb música pròpia, amb publicacions especialitzades i, sobretot, amb una ciutadania bolcada amb la seua festa”.
Pròxims passos
Després d’esta primera reunió institucional, l’Ajuntament activarà les següents fases del procediment: recopilació documental, redacció formal de l’expedient, sol·licitud d’adhesions externes, certificacions de participació i difusió pública del procés. Una vegada finalitzat, l’expedient serà remés a la Conselleria de Cultura, que avaluarà el seu contingut tècnic i la seua adequació als criteris establits per la legislació autonòmica.
Des de l’àrea de Cultura s’ha fet una crida a la participació de tots els col·lectius implicats en la festa perquè aporten testimoniatges, material gràfic, històrics o documentals que puguen reforçar encara més la sol·licitud.
Torrent mira al futur amb orgull de les seues arrels
Amb esta iniciativa, l’Ajuntament de Torrent continua en el seu ferm defensa del llegat cultural de la ciutat, apostant per una gestió activa del patrimoni festiu i el reconeixement oficial de les seues expressions més representatives. La declaració de les festes de Moros i Cristians com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic seria una fita per a la història local, però també un acte de justícia amb una celebració que, cada any, mobilitza emocions, talent, cultura, música, creativitat i sentit de pertinença.
