30 anys d’història coral celebrats amb un dels grans monuments de la música sacra que tindrà lloc el dijous 10 i divendres 11 d’abril
Esta setmana, la Unió Musical de Torrent commemora el 30é aniversari de la seua Coral Polifònica amb dos concerts extraordinaris que prometen ser tot un esdeveniment musical per a la institució. En col·laboració amb la seua Orquestra Simfònica i la prestigiosa Coral Proyecto24 de Madrid, la formació torrentina interpretarà el majestuós Rèquiem de Wolfgang Amadeus Mozart en dos escenaris únics, la Catedral de València i la Parròquia de l’Assumpció de La nostra Senyora de Torrent.
El primer d’estos concerts tindrà lloc el dijous 10 d’abril, a les 19.30 hores, en la imponent Catedral de València, amb entrada lliure fins a completar l’aforament. Un dia després, el divendres 11 d’abril, el repertori es repetirà en el marc del X Concert de Música Sacra Ciutat de Torrent, a les 22.00 hores, en la Parròquia de l’Assumpció de Ntra. Sra. el temple més antic de la ciutat.
Un avançament especial en el Pregó de Setmana Santa
Com a acompte d’estos grans concerts, la Unió Musical de Torrent va oferir un emotiu avanç del Rèquiem este diumenge 6 d’abril, durant el solemne Pregó de Setmana Santa, celebrat en la Parròquia de La nostra Senyora de Monte-Sión. La Coral Polifònica, acompanyada per una selecció instrumental de l’orquestra, va emocionar al públic amb una mostra del poder expressiu de l’obra de Mozart, deixant entreveure la qualitat musical que podrà disfrutar-se en les pròximes cites.
Un projecte coral i simfònic d’alt nivell
La interpretació del Rèquiem comptarà amb la participació de més d’un centenar de músics i coralistes, sota la direcció de tres figures destacades del panorama musical, Marta Mármol García, actual directora de la Coral Polifònica de la UMT; Rafael Ortí, al capdavant de l’Orquestra Simfònica de la UMT; i Héctor Perpiñá, director de la Coral Proyecto24, procedent de Madrid i originari de Montserrat.
Este ambiciós projecte és fruit de mesos de treball conjunt entre les tres formacions, i representa una fita en la programació cultural de la ciutat. A més, compta amb el suport d’institucions com Caixa Rural Torrent, Caixa Popular, l’Ajuntament de Torrent, la Catedral de València i DEKA, que han fet possible la realització d’estos concerts commemoratius.
30 anys d’història coral
La Coral Polifònica de la Unió Musical de Torrent va ser fundada a l’octubre de 1995 pel mestre David Asin Vergara, qui la va dirigir durant quasi dos dècades. Des de llavors, l’agrupació ha mantingut una intensa activitat artística, interpretant obres de repertori clàssic i popular, sarsuela, música coral sacra i grans peces simfònic-corals, tant en solitari com acompanyada per altres agrupacions.
Durant estos trenta anys, la coral ha participat en certàmens com el d’Havaneres de Totana, el Nacional de Polifonia de Motril o el Coral Terra de Fangs, i ha realitzat gires per diverses ciutats com Sòria, Còrdova o Saragossa. També ha sigut protagonista en importants escenaris com el Palau de la Música de València, on va interpretar el Carmina Burana de Carl Orff o les Danses Guerreres del Príncep Igor.
Un dels seus projectes més destacats va ser l’estrena en 2017 de la Missa en acció de gràcies a la Mare de Déu de Lourdes, del compositor Sergio Querol Tormo, obra creada amb motiu del 90 aniversari de la Hospitalitat Valenciana de Ntra. Sra. de Lourdes. Des de 2020, després de l’aturada per la pandèmia, la coral ha représ la seua activitat amb força, collint èxits de públic i crítica.
Entre els seus esdeveniments més recents es troben l’Antologia de la Zarzuela de juliol de 2022, el Concert de Nadal de 2023 amb el programa iberoamericà Nadal Nostre i l’IX Concert de Música Sacra de març de 2024, en el qual es va interpretar el Credo d’Antonio Vivaldi al costat de la Jove Orquestra de la UMT.
Una coral amb identitat pròpia
La Coral Polifònica manté una programació estable al llarg de l’any, amb actuacions fixes com el Concert Retrobem (Excel·lent) al setembre, el Concert de Santa Cecilia al novembre, el tradicional Concert de Nadal al desembre i el Concert de Música Sacra abans de Setmana Santa, que enguany aconseguix la seua desena edició. També organitza anualment el Festival Coral, que en 2024 arriba a la seua XXIV edició, amb la participació de cors de tota Espanya.
En les seues tres dècades de trajectòria, la coral ha estat dirigida per diversos mestres de reconegut prestigi: David Asin Vergara, Jordi Blanch Tordera, Alexia Vázquez de Prada, Guillem Ferrando Simón, Julen Fernández Pla, i actualment, Marta Mármol García.
Durant els concerts d’esta setmana, seran presents el president de l’entitat, Pepe Plaza, i la Musa de la Música, Lucía Mora Molina, com a representació simbòlica de la vida cultural de Torrent i de la Unió Musical de Torrent.
Una oportunitat irrepetible
Amb estos concerts, la Unió Musical de Torrent no sols ret homenatge a la seua coral per tres dècades de lliurament, sinó que brinda al públic valencià i torrentí, l’oportunitat de disfrutar d’una de les grans obres mestres de la música sacra universal en dos espais de gran rellevància espiritual i artística.
La cita està servida: el Rèquiem de Mozart sonarà amb tota la seua força i bellesa este 10 i 11 d’abril, en un doble concert que ja es perfila com un dels moments musicals més memorables de l’any.




