La música festera, protagonista a Torrent amb la presentació d’un llibre que ret homenatge als seus compositors i que es presenta dimecres 16 de juliol
La Sala Cívica de l’Antic Mercat acull demà dimecres, 16 de juliol, a les 19.30 hores, l’esperada presentació del llibre Música Festera a Torrent, tercer volum de la col·lecció editorial “Gran Torrent” impulsada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Torrent.
L’obra, escrita pel professor i divulgador musical Bernardo Mora-Fandos, és una ambiciosa recopilació i anàlisi del patrimoni musical vinculat a les festes de Moros i Cristians de la ciutat. A través d’un estudi detallat de 37 peces —16 marxes mores, 18 marxes cristianes i tres composicions especials— es posa en valor el llegat musical de Torrent, amb obres creades per músics locals o dedicades a comparses, filaes, càrrecs o figures destacades de l’àmbit fester.
Cada composició compta amb la seua fitxa tècnica, anàlisi musical i fotografies.
El llibre s’enriqueix a més amb tres articles signats per especialistes en l’àmbit acadèmic i musical. El pròleg, Importància i evolució del llenguatge en la música festera, ha sigut escrit per Juan Carlos Sempere Bomboí, president de l’Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians (ACMMIC).
El segueix El batec sonor de Torrent: valor social i cultural de la música en les festes de Moros i Cristians, a càrrec d’un equip de la Universitat Politècnica de València format per Daniel Català Pérez, Blanca de Miguel Molina, María de Miguel Molina i Conrado Carrascosa López. Tanca l’apartat teòric el text Sons de la identitat festera: la música de Moros i Cristians a la Comunitat Valenciana, de la professora Ana María Botella Nicolás (Universitat de València).
El regidor de Cultura, Aitor Sánchez, ha subratllat que “este nou llibre de la col·lecció Gran Torrent posa en valor l’immens llegat musical de les nostres festes i ret homenatge a generacions de compositors torrentins que, amb el seu talent, han donat identitat sonora a Torrent”.
Per la seua banda, l’alcaldessa Amparo Folgado, en el saluda que encapçala la publicació, destaca que “la música festera no és només un acompanyament sonor, sinó el fil conductor que ens uneix, que marca el ritme de les nostres emocions i que dona identitat pròpia a cada acte”. L’alcaldessa agraix especialment el treball de Mora-Fandos i de tots els col·laboradors per contribuir a preservar el patrimoni musical per a les generacions futures.
L’entrada a l’acte serà lliure fins a completar aforament. Una cita imprescindible per als amants de la música festera, de la història local i de la cultura torrentina.
