Els veïns i veïnes de totes les edats, podran intercanviar o donar llibres impulsant, d’esta manera, el reciclatge cultural
La iniciativa de la ‘Biblioteca Solidària’ de Casa de la Dona que va nàixer en 2023, dá un pas més en la democratització de la cultura i ix al carrer amb esta actuació
Les ubicacions, en una primera fase, són: el Parc de Trénor, Plaza Amèrica i al Parc d’Educació Viària Infantil, acabat d’inaugurar, de Parc Central
L’Ajuntament de Torrent, a través de la Casa de la Dona, i amb motiu de la celebració del 23 d’abril, ‘Dia Internacional del Llibre’, ha instal·lat una innovadora xarxa de bústies literàries en tres punts estratègics de la ciutat com el Parc de Trénor, Plaza Amèrica i al Parc d’Educació Viària Infantil de Parc Central, una iniciativa que busca fomentar la lectura, a través, de l’intercanvi o donació de llibres entre els veïns i veïnes. Este projecte, té com a objectiu principal convertir a Torrent en un referent d’accés inclusiu i participatiu a la literatura.
Així mateix, amb motiu del Dia Internacional del Llibre, a les 11.00 hores i des de diferents punts, també s’ha realitzat el lliurament de llibres de la Biblioteca Solidària de la Casa de la Dona, per part de la Fundació Espurna Espurna i l’Associació Cors oberts a ciutadans i ciutadanes que es van acostar interessats per la iniciativa.
‘Biblioteca Solidària’ i ‘Bústies Literàries’, pas a pas en la democratització de la cultura
La Biblioteca Solidària de la Casa de la Dona és una iniciativa impulsada al setembre de 2023, per l’Àrea de la Dona de l’Ajuntament de Torrent, en col·laboració amb l’associació Cors Oberts. El seu objectiu s’enfocava a fomentar la lectura en totes les edats i facilitar l’accés a la cultura, especialment als qui enfronten majors dificultats, promovent al mateix temps la participació ciutadana de manera igualitària. Esta biblioteca permet compartir llibres i gustos literaris amb els altres, creant una xarxa d’intercanvi cultural entre veïns.
Cada primer dimarts del mes, de 17.30 a 21.00 hores, se celebra una jornada d’intercanvi a la Casa de la Dona, on qualsevol persona pot depositar un o diversos llibres i emportar-se un altre a canvi. Els llibres no arreplegats en el moment, juntament amb les noves aportacions voluntàries, passen a formar part d’una col·lecció permanent de lliure accés. Així, es crea un fons comú que busca enriquir la vida de la ciutat a través de la lectura i la solidaritat.
Ara, amb la instal·lació de les noves bústies literàries en diferents punts de la ciutat, l’Ajuntament fa un pas més i saca la Biblioteca Solidària al carrer, fent-la encara més pròxima, visible i accessible per a tots els ciutadans.
‘Bústies literàries’, un pont cap a la cultura
Les bústies literàries són xicotetes estructures amb un disseny urbà atractiu, de l’artista torrentino Julián León, que funcionen com a xicotetes biblioteques lliures, gratuïtes i totalment accessibles. Estes bústies permeten, als ciutadans, donar llibres que ja no utilitzen i arreplegar uns altres per a la seua lectura, de manera lliure i espontània en qualsevol moment, ampliant la xarxa solidària de lectura i portant la cultura a cada racó del municipi.
“Este sistema d’intercanvi es tracta d’una aposta per democratitzar l’accés als llibres i fomentar el reciclatge cultural, impulsar l’accés democràtic al coneixement i promoure l’esperit solidari i sentit de solidaritat, a través de la lectura compartida”, ha assenyalat l’alcaldessa Amparo Folgado.
Ubicacions estratègiques per a arribar a tots els públics
En esta primera fase, l’Ajuntament ha instal·lat tres bústies en ubicacions estratègiques, com el Parc de Trénor, Plaza Amèrica i al Parc d’Educació Viària Infantil, acabat d’inaugurar, de Parc Central.
Promoció de la lectura entre totes les edats
Una de les prioritats del projecte és incentivar l’hàbit lector entre les noves generacions. Per això, s’ha estudiat la seua ubicació en zones de jocs infantils i a l’entorn de parcs i jardínes.
Col·laboració ciutadana
L’èxit de les bústies literàries dependrà, en gran part, de la participació activa de la ciutadania. Per això, l’Ajuntament ha convidat als veïns a donar llibres que ja no usen i a cuidar els exemplars que arrepleguen.
A més, esta iniciativa té un clar compromís amb la sostenibilitat. La reutilització de llibres reduïx l’impacte ambiental associat a la producció de nous exemplars i contribuïx a l’economia circular.
Folgado ha explicat, “amb esta línia d’actuació, Torrent no sols es posiciona com una ciutat compromesa amb la lectura, sinó també com un referent en innovació cultural i cohesió social”.
“Este projecte no sols busca acostar la lectura als veïns i veïnes de Torrent, sinó també crear un espai on les històries ens unisquen com a ciutat. Volem que cada llibre que passe per estes bústies siga una oportunitat per a descobrir, somiar i aprendre junts”, ha indicat l’alcaldessa.
La regidora de l’àrea de la Dona, Amparo Chust ha declarat que “amb les bústies literàries estem derrocant barreres i portant la cultura a peu de carrer. Ara, qualsevol persona podrà gaudir d’un bon llibre, sense importar la seua edat o recursos. Este és un pas cap a una Torrent més inclusiva i accessible”.
“Este és un projecte que combina el millor de la cultura i la sostenibilitat. A través de l’intercanvi de llibres, fomentem el reciclatge i donem una nova vida als llibres que ja han complit la seua missió en una casa. És una manera de cuidar tant de les persones com del planeta”, ha conclòs Chust.






