La cultura pren els carrers de Torrent en un cap de setmana d’art, teatre i museus
La ciutat de Torrent va viure este passat cap de setmana una celebració cultural sense precedents amb motiu del Dia Internacional dels Museus, una efemèride que per primera vegada s’ha commemorat a lo gran al municipi, omplint els seus carrers d’art, història i patrimoni viu. Amb una programació especial impulsada per la Regidoria de Cultura, l’Ajuntament ha aconseguit apropar la cultura a peu de carrer i despertar l’interés de centenars de veïns i visitants pel passat i el llegat artístic de la ciutat.
A més, des del passat 13 de maig, Torrent s’ha convertit en un museu a l’aire lliure gràcies a l’exposició “En un lloc de…”, una iniciativa del Museu Nacional del Prado en la qual participen diversos municipis de la comarca de l’Horta Sud afectats per la DANA, i que ha portat a la ciutat tres reproduccions a escala real d’obres mestres del Museu del Prado, col·locades en espais emblemàtics del municipi. La iniciativa busca apropar l’art a la ciutadania i posar-lo a l’abast de totes les persones, sense necessitat de visitar una pinacoteca.
Tres obres del Prado transformen els carrers de Torrent
Torrent acull tres destacades obres que ja estan sent molt visitades i fotografiades pels veïns, convertint-se en punts de referència cultural durant estos dies:
· ‘Les llances o La rendició de Breda’ (1635), de Diego Velázquez, una de les peces més cèlebres del Segle d’Or espanyol, destaca per les seues dimensions monumentals (307,3 x 371,5 cm) i la seua espectacular ubicació en la façana de l’edifici Metro, en plena Avinguda al Vedat, on desenes de persones s’aturen cada dia per contemplar-la.
· ‘Bodegó amb flors, copa de plata daurada, ametles, fruits secs, dolços, panets, vi i gerra de peltre’ (1611), de Clara Peeters, és una delicada obra barroca que ha trobat el seu lloc en la façana de l’Antic Mercat.
· ‘Els fills del pintor en el saló japonés’ (1874), de Mariano Fortuny i Marsal, una escena domèstica de gran bellesa i intimisme, es pot contemplar en la plaça Bisbe Benlloch, contribuint a enriquir este espai ja de per si carregat d’història.
El regidor de Cultura, Aitor Sánchez, ha valorat de forma molt positiva la resposta del públic i l’impacte de la iniciativa “Volem que Torrent respire cultura en cada racó. Amb estes obres del Prado aconseguim transformar els nostres carrers en espais de contemplació, reflexió i aprenentatge. L’art ha d’estar a l’abast de tots, i estem orgullosos que Torrent haja sigut elegida en esta gran iniciativa que porta el museu més important del país a les nostres places i avingudes.”
Sánchez també ha assenyalat que l’obra més visitada ha sigut, sense cap dubte, ‘Les llances’, tant per la seua grandària com per la seua ubicació estratègica en una de les vies més transitades de la ciutat.
El Torrent Modernista cobra vida amb una nova ruta teatralitzada
A més de l’art pictòric, l’altre gran protagonista del cap de setmana ha sigut el patrimoni local, amb la celebració d’una nova edició de les populars “Rutes del Temps per Torrent”, que en esta ocasió ha tingut com a eix temàtic el Torrent Modernista. Esta ruta teatralitzada ha comptat amb dues sessions per donar cabuda al gran interés generat, celebrant-se dissabte 17 de maig a les 19:00 hores i diumenge 18 de maig a les 10:00 hores, amb totes les places esgotades dies abans.
El punt de partida va ser el Museu Comarcal de l’Horta Sud, situat a Ca l’Estudiant de Boqueta, una antiga casa de llauradors de principis del segle XX que representa un valuós exemple de l’arquitectura de l’època. Des d’allí, els participants es van submergir en un recorregut guiat per l’investigador i expert en patrimoni Tomás Roselló, amb el valor afegit de les interpretacions teatrals a càrrec del GTI Grup de Teatre.
Durant la ruta, els assistents van poder reviure escenes de la vida quotidiana d’una família agrícola acomodada de principis del segle XX, conéixer personatges històrics com antics alcaldes torrentins, o assistir a una recreació de les visites del pianista José Iturbi a casa dels seus sogres al carrer Cervantes. Tot amb un enfocament pedagògic, emocional i pròxim que va captivar el públic.
“La història de Torrent mereix ser contada, però, sobretot, viscuda. Amb estes rutes aconseguim que veïns de totes les edats s’acosten al seu passat d’una manera amena i participativa. L’èxit de participació ens confirma que estem en el camí adequat per convertir la cultura en un senyal d’identitat de la nostra ciutat i què millor que fer-ho coincidir amb el Dia Internacional dels Museus”, va destacar Aitor Sánchez.
Un cap de setmana per a recordar
El Museu Comarcal de l’Horta Sud també va jugar un paper destacat durant el cap de setmana, amb una obertura especial i horari ampliat que va permetre als visitants gaudir de la seua exposició permanent, conéixer la història agrícola de la comarca i servir com a punt d’inici de les rutes teatralitzades. La institució, referent en la conservació del patrimoni comarcal, continua consolidant-se com un motor cultural a Torrent.
Este primer gran esdeveniment al voltant del Dia Internacional dels Museus a Torrent marca un abans i un després en la programació cultural de la ciutat. La combinació d’art clàssic, teatre al carrer, patrimoni arquitectònic i participació ciutadana ha resultat tot un èxit, i des de la Regidoria de Cultura ja es treballa en noves edicions i activitats que mantinguen viu este esperit.
“La nostra voluntat és continuar apostant per una programació cultural oberta, participativa i amb qualitat. Volem que Torrent siga un referent a la comarca no sols per la seua història, sinó per la seua manera innovadora i pròxima de divulgar-la”, conclou Sánchez.
Torrent: art, història i emoció a cada cantonada
Amb activitats com esta, Torrent fa un pas més en la seua aposta pel turisme cultural de proximitat i per posar en valor el seu patrimoni material i immaterial. Les “Rutes del Temps per Torrent”, la presència de l’art del Prado i la implicació ciutadana en estes activitats demostren que la cultura, quan es viu al carrer i es comparteix, es converteix en una poderosa eina d’identitat i cohesió social.
L’exposició de les obres del Prado es podrà continuar visitant durant les pròximes setmanes i fins al 30 de juny, i des de l’Ajuntament s’invita a tots els veïns i visitants a continuar descobrint l’art i la història que omplin de vida els carrers de Torrent.






