Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

El “Document del Mes” de l’Arxiu Històric Municipal de Torrent: una finestra oberta a la memòria col·lectiva

15/05/2025

L’Arxiu Històric Municipal de Torrent va implementar al gener una valuosa iniciativa cultural i divulgativa que porta per nom “El Document del Mes”. Esta proposta, de gran interés tant per a la ciutadania com per a estudiosos i investigadors, constituïx un mecanisme d’acostament entre l’administració i els veïns del municipi, posant al seu abast de manera periòdica un fragment clau de la seua història. A través d’una cuidada selecció mensual de documents, es pretén no sols preservar, sinó també donar a conéixer l’ingent patrimoni documental que atresora la ciutat de Torrent.

Què és el “Document del Mes”?

El “Document del Mes” és una secció dins de la nova web de l’Arxiu Històric Municipal de Torrent, https://torrent.es/servicios-culturales-y-ocio/archivo-municipal/ orientada a difondre i promoure el patrimoni documental local mitjançant la publicació destacada d’un document històric significatiu cada mes. Este s’acompanya habitualment d’una explicació accessible al públic en general que permet contextualitzar la peça documental, ressaltant el seu valor històric, jurídic o social.

El ciutadà a més pot accedir a SAVEX per a consultar una reproducció digital del document complet en format pdf, en la qual s’inclouen detalls rellevants com el contingut, l’abast, les dimensions, i el context històric que l’emmarca.

‘El Document del Mes’ presenta una cuidada selecció de 12 documents essencials que recorren la història de la nostra ciutat.

Què suposa esta iniciativa per a Torrent?

La posada en marxa del “Document del Mes” suposa un pas ferm cap a la democratització de la memòria documental i l’ús actiu de l’Arxiu Municipal per part de la ciutadania. A través d’esta finestra mensual al passat, s’aconseguix:

– Difondre el patrimoni històric de manera activa i periòdica.

– Fomentar l’educació i la consciència històrica del municipi de Torrent.

– Revaloritzar el paper de l’Arxiu Municipal com a motor cultural i de coneixement.

– Establir vincles intergeneracionals entre la història i la realitat contemporània de Torrent.

Este programa també actua com un pont entre l’administració i els veïns, demostrant que els documents no són només peces d’estudi acadèmic, sinó testimonis vius de la història quotidiana del municipi, des dels seus orígens fins a les seues transformacions més recents.

Publicacions destacades fins a la data

L’Arxiu Històric Municipal ha començat esta iniciativa publicant una selecció mensual de documents, cada un dels quals representa un episodi crucial de la història de Torrent. A continuació, es detallen els documents seleccionats fins al mes de maig:

Gener

Document: ‘Còpia simple de la traducció de la donació atorgada pel Rei Jaume I d’Aragó als Cavallers de l’Orde de l’Hospital de la Vila de Torrent i el seu terme (14 de gener de 1233)’.

Context històric: En plena Edat mitjana, abans de la conquesta de València, el monarca Jaume I va donar la vila de Torrent a l’Orde de Sant Joan de Jerusalem, sent este un dels primers passos cap a la repoblació cristiana del municipi. La Carta de Poblament de 1248 va consolidar este procés, atraient a famílies catalanes i aragoneses després de l’expulsió de la població musulmana.

Febrer

Document: ‘Llibre de Cabreves de l’Encàrrec de Torrent i Picanya (1567–1571)’.

Context històric: Este document notarial reflectix un cens dels vassalls autoritzats per a cultivar terres a Torrent i Picanya. El capbreve era el document pel qual els senyors del domini reconeixien als agricultors com a usuaris útils de la terra, assegurant alhora el cobrament de rendes. Permet conéixer les relacions feudals i econòmiques de l’època, i aporta valuosa informació sobre l’organització territorial i productiva del municipi en el segle XVI.

Març

Document: ‘Llibre de Luismos de l’Encàrrec de Torrent i Picanya (1764–1779)’.

Context històric: El luismo era un pagament obligatori al senyor feudal per cada transmissió de terres en règim d’emfiteusi. Este llibre arreplega els pagaments derivats d’estes transmissions, constituint una font indispensable per a estudiar l’evolució de la propietat agrària i els drets feudals. Aporta una visió molt precisa del sistema jurídic i econòmic de l’època, així com de les pràctiques de transmissió de terres en la societat torrentina del segle XVIII.

Abril

Document: ‘Llibre de Quindenios Rateados de l’Encàrrec de Torrent i Picanya (1767–1775)’.

Context històric: El quindenio, era un tipus de laudemio, creat per a no perjudicar els interessos senyorials per l’amortització de les terres adquirides principalment per les corporacions eclesiàstiques, el seu pagament calia fer-ho cada quinze anys. El quindenio, igual que el luismo, tampoc incloïa en l’arrendament de l’Encàrrec en el s.XVIII i de 1764-1786 va ser també una important font d’ingressos…”

Maig

Document: ‘Llibre d’Eleccions de Càrrecs Municipals (Diputats Locals i Síndic Personero), 1766–1800’.

Descripció: Un aspecte destacable dins de la vida municipal del segle XVIII, és sens dubte, la introducció de dos nous càrrecs municipals en 1766, arran del Motí de Squillace a Madrid i els motins de subsistència que es van desencadenar en altres llocs. Efectivament per l’Acte Acordat de 5 de maig i la Instrucció de 26 de juny, van quedar regulats legalment la incorporació dels diputats del comú i del síndic personero. Este llibre conté la disposició normativa i després l’acte d’elecció dels diputats Locals i Sindique Personero.

Més enllà del document: noves formes d’accés a l’Arxiu

A més del “Document del Mes”, l’Arxiu Municipal de Torrent ha habilitat nous canals d’accés al seu fons documental. Entre ells, destaquen la consulta directa de documents a través de la web, Arxiu digital OPAC SAVEX, també la possibilitat de sol·licitar visites guiades, i la descàrrega de publicacions municipals, entre altres servicis. Tot això configura un Arxiu Municipal modern, dinàmic i orientat al ciutadà, que complix amb el seu paper fonamental com a custodi de la història, però també com a difusor i facilitador del coneixement col·lectiu.

Una història viva a l’abast de tots

El regidor de l’Àrea de Cultura, Aitor Sánchez ha manifestat que “’El Document del Mes’ és molt més que una exposició puntual, és una iniciativa que connecta als torrentinos amb el seu passat comú i fa accessible l’Arxiu Històric a tota la ciutadania. Volem que qualsevol persona puga descobrir el llegat documental que forma part de la nostra memòria col·lectiva”.

“Des de la Regidoria de Cultura, creiem que esta proposta convertix l’Arxiu en un espai viu i pròxim. Democratitza l’accés al patrimoni documental i l’acosta tant a estudiants com a veïns interessats a conéixer millor el seu entorn”, ha assenyalat el regidor.

Sánchez ha afegit que “la resposta ciutadana demostra que l’Arxiu no és només una mirada al passat, sinó també una ferramenta de present i futur. Continuarem reforçant este vincle cultural que aporta valor i sentit a la nostra identitat com a poble”.

Artículos Relacionados