Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Torrent aprovarà definitivament els seus Plans d’Actuació Municipal front a terratrémols, inundacions i incendis després d’incorporar les modificacions de la Generalitat Valenciana

26/05/2025

Torrent culmina el procés per a dotar-se de plans davant incendis, inundacions i terratrémols

Los barrancos de Torrent podrán ser intervenidos con mayor agilidad gracias a los nuevos planes municipales

L’Ajuntament de Torrent durà a comissió informativa i posteriorment a Ple Municipal l’aprovació definitiva dels tres Plans d’Actuació Municipal (PAM) front a terratrémols, inundacions i incendis forestals, una vegada superat el tràmit de revisió tècnica per part de la Generalitat Valenciana, que s’ha vist retardat com a conseqüència de la DANA. La Conselleria de Justícia ha emés un informe favorable i ha introduït algunes modificacions específiques que ja han sigut incorporades pels serveis tècnics municipals.

Es tracta d’una fita històrica per a la ciutat, que per primera vegada en la seua història comptarà amb estos documents estratègics, obligatoris des de 2015 i essencials per a planificar la resposta davant emergències naturals i garantir la seguretat de la població. L’aprovació definitiva d’aquests plans suposa la culminació d’un procés iniciat fa més d’un any, amb el qual l’actual equip de govern liderat per Amparo Folgado ha volgut posar fi a una situació d’irregularitat legal que arrossegava des de fa una dècada.

Una tramitació iniciada en 2024 després d’anys d’incompliment legal

La redacció d’estos plans va començar al maig de 2024, quan l’Ajuntament de Torrent va iniciar els tràmits per a contractar una consultora especialitzada. Finalment, fou l’empresa Geolat l’encarregada de desenvolupar els tres Plans d’Actuació Municipal (PAM) específics front als principals riscos naturals que afecten al municipi: terratrémols, inundacions i incendis forestals.

Al juny d’aquell mateix any, Torrent va mantindre una reunió tècnica amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), en la qual es va destacar la necessitat urgent de dotar el municipi d’estos plans per a poder actuar amb major agilitat en la neteja i manteniment de barrancs, així com en altres actuacions preventives davant inundacions. La CHJ també va advertir que, sense aquests documents, Torrent no podia optar a determinades ajudes i subvencions ni intervenir de forma autònoma en zones considerades de risc especial.

La reunió tècnica més rellevant va tindre lloc el 21 d’agost, amb la participació de l’alcalde accidental i regidor d’Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, José Gozalvo; la regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Sonia Roca; la regidora d’Administració, Informació i Dona, Amparo Chust; el comissari cap de la Policia Local, José Pascual Martínez; l’inspector Salvador Gallardo; el cap de Protecció Civil, Francisco Lona; el cap del Servei de Medi Ambient, Xavi Salas; i representants de Geolat. Durant la sessió de treball es van ultimar els detalls per a completar la redacció dels plans, que foren finalment remesos a la Generalitat Valenciana el 12 de setembre de 2024 per a la seua revisió.

La Generalitat dona llum verda després de revisar i modificar el PAM d’incendis

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències ha dut a terme una anàlisi tècnica exhaustiva dels tres plans i ha emés un informe favorable que avala el seu contingut, després d’incloure les modificacions proposades que ja han sigut incorporades al document final per part de l’Ajuntament. Una vegada inclosos estos ajustos, la tramitació es troba en la seua fase final: els tres plans passaran ara per comissió informativa abans de ser portats a Ple Municipal per a la seua aprovació definitiva.

Amb esta aprovació, Torrent passarà a formar part del grup de municipis que compleixen amb la normativa vigent establida per la Llei 17/2015 del Sistema Nacional de Protecció Civil. Aquesta legislació obliga des de fa deu anys a què tots els municipis elaboren, aproven i mantinguen actualitzats els seus Plans d’Emergència en funció dels riscos concrets del territori.

Durant anys, Torrent ha estat fora de la legalitat en este aspecte, una situació que també ha tingut conseqüències econòmiques: el municipi ha deixat de percebre múltiples subvencions destinades a l’elaboració d’estos plans per part de la Generalitat. Més de 300 municipis valencians es van beneficiar d’aquestes ajudes des de 2015, mentre que Torrent no va poder accedir per no haver tramitat mai els plans corresponents. No fou fins a 2023, amb l’impuls del nou govern municipal, quan Torrent va començar a acollir-se a aquestes línies de finançament autonòmic per a la redacció dels seus plans.

Un salt qualitatiu en seguretat i gestió d’emergències

La regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Sonia Roca, ha qualificat l’aprovació definitiva d’estos plans com “un pas fonamental per a la seguretat dels torrentins”:

“La redacció d’estos plans era una necessitat imperiosa. No s’entén com durant tants anys s’ha ignorat una obligació legal que afecta directament la seguretat de les persones. No ha sigut fins a aquest mandat quan s’ha pres seriosament aquesta qüestió. Pront, el segon municipi de la província i el cinqué de la Comunitat Valenciana comptarà per fi amb uns plans moderns, actualitzats i acordes amb la realitat del nostre entorn. Els torrentins han de saber que compten amb un govern responsable que vetla pel seu benestar.”

Per la seua banda, el regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Habitatge, José Gozalvo, ha destacat que “gràcies a estos plans, Torrent podrà actuar amb més autonomia davant riscos com els incendis a El Vedat, les pluges torrencials o possibles moviments sísmics, que, encara que poc freqüents, no són impossibles a la nostra zona”. Gozalvo també ha subratllat que “la planificació permet no sols actuar millor en l’emergència, sinó previndre abans que ocórreguen les tragèdies”.

Torrent completa així el seu sistema integral d’emergències

Amb l’aprovació d’estos tres Plans d’Actuació Municipal, Torrent completa el conjunt de documents estratègics exigits pel Sistema Nacional de Protecció Civil. Al desembre de 2023, ja fou homologat per la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana el Pla Territorial Municipal d’Emergències (PTME), que establix el marc general de coordinació de tots els recursos davant qualsevol tipus d’emergència.

A més, el nou Pla d’Incendis Forestals vindrà a actualitzar l’obsolet Pla Local de Prevenció d’Incendis aprovat en 2013, que ni es revisà als cinc anys, ni es renovà als deu, com exigia la normativa. També s’integren i complementen actuacions impulsades en mandats anteriors, com la xarxa d’aspersors SIDEINFO instal·lada a El Vedat en 2015.

L’aprovació dels Plans d’Actuació Municipal front a terratrémols, inundacions i incendis no sols posa fi a una dècada d’incompliment legal, sinó que obri una nova etapa per a la ciutat de Torrent en matèria de planificació, prevenció i resposta davant emergències. Un compromís ferm amb la seguretat de les persones, la protecció del territori i l’eficiència en la gestió pública.

Artículos Relacionados