La Conselleria d’Agricultura recuperarà tres trams urbans del barranc de l’Horteta al carrer Sant Luís Bertrán (tram Colònia Bon Estar i Pont Blau) i la intersecció amb barranc de Pequé
La ciutat de Torrent rebrà una inversió històrica de 7.884.998 euros per part de la Generalitat Valenciana per a recuperar els talussos de tres trams urbans del barranc de l’Horteta greument danyats per la DANA del 29 d’octubre. Esta actuació forma part d’un pla global de 25 milions d’euros anunciat pel conseller d’Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca, Miguel Barrachina, destinat a executar obres de reconstrucció en 45 punts de 28 municipis de la província de València.
En el cas de Torrent, la intervenció se centrarà en tres zones clau del barranc de l’Horteta en el seu pas pel nucli urbà, que van patir danys severs en els talussos durant la barrancada de la passada tardor:
• El tram del barranc i els talussos al costat del carrer Sant Lluís Bertrán, en la Colònia Bonestar. En esta zona, el barranc va arrancar literalment el carrer i va entrar en les vivendes l’aigua.
• El tram comprés entre Pont Blau i el barri Els Caragols, també al carrer Sant Lluís Bertrán. En esta zona el talús va quedar arrasat i molt pròxim a una finca del carrer Sant Teresita.
• El talús del barranc de Pequé, en la seua intersecció amb el barranc de l’Horteta, a l’altura dels carrers Perelló i Tonellet.
Estes actuacions han sigut qualificades com a “prioritàries” pel Consell, donada la seua importància per a la seguretat i la mobilitat dels veïns, així com per l’impacte ambiental i urbanístic que va suposar la barrancada. El conseller Barrachina ha destacat que “la Generalitat ha decidit assumir directament estes obres com a mesura de suport als ajuntaments afectats, amb l’objectiu d’agilitzar al màxim la recuperació de les zones damnificades”.
A més, el conseller ha remarcat la importància de la cooperació interadministrativa per a fer front a emergències climàtiques cada vegada més freqüents. “La situació requerix una resposta eficaç i coordinada, en la qual la col·laboració entre les diferents administracions i l’impuls d’aliances públic-privades resulten fonamentals per a accelerar la recuperació i enfortir la resiliència dels nostres territoris”, ha afegit.
Per part seua, l’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha mostrat el seu agraïment a la Generalitat Valenciana i al conseller Barrachina per haver respost amb agilitat i compromís a les necessitats de la ciutat. “Esta inversió milionària permetrà avançar en la reconstrucció del barranc de l’Horteta en el seu tram pel nucli urbà de Torrent i contribuirà a retornar la normalitat a les zones afectades, al mateix temps que es reforça la seua capacitat davant futures inundacions”, ha assenyalat.
Folgado també ha destacat que estes obres no són actuacions aïllades, sinó que formen part d’un conjunt d’intervencions que la Generalitat està desenrotllant en el terme municipal de Torrent després dels efectes devastadors de la DANA. Entre elles, s’inclouen:
• El reasfaltat de diversos camins rurals, vitals per a l’activitat agrícola i la connexió entre disseminats.
• La reconstrucció de passos sobre el barranc de l’Horteta en els camins de Xarcos Secs i Font de la Teula, claus per a la mobilitat en zones perifèriques.
• La recuperació de dos passarel·les per als vianants: una que unix el barri del Xenillet amb el col·legi Joan XXIII, i una altra que connecta el barri Els Caragols amb el polígon industrial Mas del Jutge, molt transitades per estudiants i treballadors.
A estes intervencions se suma també el compromís del Consell amb la reparació de grans infraestructures viàries a Torrent, com la CV-36, el pont taronja que connecta amb Alaquàs, i l’autovia CV-33, que també van patir desperfectes importants durant la barrancada del 29 d’octubre, col·lapsant ponts i negant trams de les autovies.
Amb esta inversió, el Consell presidit per Carlos Mazón demostra la seua implicació directa amb Torrent i els municipis afectats per les riuades i barrancadas, apostant per una recuperació ràpida, eficaç i sostenible. Es tracta d’una de les majors inversions públiques en infraestructures hidràuliques i d’emergència que ha rebut la ciutat de Torrent en les últimes dècades, marcant un abans i un després en la gestió dels efectes del canvi climàtic a nivell local.







