Daniberto, premi ‘Gran Cincho d’Or 2024’, millor formatge de vaca d’Espanya, aposta per la II Fira del Xocolate
Daniel Pérez: “Més de 900 quilòmetres per a compartir la nostra passió pel formatge amb els torrentins”
Torrent s’ha convertit en un punt de referència per als amants del formatge gràcies a la presència de la Formatgeria Daniberto, una empresa gallega, de Lugo, dedicada a la producció de formatges artesanals d’alta qualitat. Fundada pels germans Daniel i Alberto, la companyia s’ha posicionat en el mercat com una de les més destacades en l’elaboració de formatges amb un fort arrelament en la tradició i el saber fer gallec.
Un formatge premiat a nivell nacional
L’any passat 2024, Daniberto aconseguia un important reconeixement en ser guardonat amb el ‘Gran Cincho d’Or 2024’ en els premis a l’excel·lència ‘Cincho. Cheese Awards 2024. Concurs Internacional de Formatge’, al millor formatge de vaca d’Espanya. Este premi, que reconeix la qualitat i l’esforç dels productors artesanals, és un testimoniatge del treball i la dedicació que Daniel i Alberto han posat en cada peça de formatge que elaboren. En particular, la seua especialitat és el ‘formatge Sant Simón dona Costa’, un formatge fumat de vaca semicurat que ha conquistat els paladars de consumidors i experts en la matèria.
Torrent, un mercat amb potencial
Per segona vegada consecutiva, Daniel ha recorregut més de 900 quilòmetres des de Galícia fins a Torrent per a participar en la II Fira del Xocolate, un esdeveniment que a més de promocionar els productes derivats del cacau, també busca posar en valor els productes gastronòmics de qualitat. “L’experiència de l’any passat va ser tan positiva que no dubtem a tornar a esta nova edició, malgrat els 907 quilòmetres de distància i els mateixos de tornada”, fa broma. “El tracte de la gent, la manera en la qual està muntat el mercat i l’acolliment que vam rebre l’any passat han sigut clau per a tornar”, assenyala Daniel.
El valor de l’artesanal
L’elaboració del Formatge Sant Simón dona Costa conjuga una recepta tradicional amb les millors matèries primeres i el màxim control higienicosanitari. Dos característiques especials sobreïxen en el procés d’elaboració, atorgant-li el seu particular sabor i aroma: la matèria primera i el fumat.
La zona òptima de producció de llet apta per a l’elaboració de formatges a l’empara de la Denominació d’Origen Protegida “Sant Simón dona Costa” està composta per l’àrea geogràfica que abasta la comarca de la Terra Chá, Lugo. Esta àrea es compon dels següents Ajuntaments: A Pastoriza, Begonte, Mures, Xermade, Abadín, Villalba, Guitiriz, Castro de Rei i Cospeito.
Daniberto es distingix pel seu compromís amb la tradició formatgera gallega. “Molt i bé no hi ha qui ho faça”, esmenta Daniel, fent referència a la dificultat de mantindre alts estàndards de qualitat en una producció massiva. “En la meua llarga trajectòria professional, he treballat molt per a empresa grans i ha d’haver-hi espai per a tots, tots els dies mengem dels supermercats, que és molt respectable i és ací i és necessari. Però també no hem d’oblidar-nos de les coses i sobretot de les tradicions, de les coses que es feien abans i com es feien”.
L’empresa està certificada per la Junta de Galícia amb la ‘Carta d’Artesania Alimentària’, la qual cosa avala el seu compromís amb processos artesanals i matèries primeres de primera qualitat.
A més del formatge D.O.P. Sant Simón Da Costa, Daniberto oferix una variada gamma de productes, entre ells:
- Formatge Tetilla D.O.P. (denominació reconeguda a nivell europeu)
- Formatge D.O.P. Sant Simón Da Costa (Bufó)
- Formatge Pebre roig
- Formatge cremós
- Formatge fort estil parmesà
- I com a novetat en esta edició el Pastís de formatge amb nabius
Tots ells elaborats amb un procés artesanal que respecta les tècniques tradicionals i el sabor autèntic de la llet gallega.
Una crida a la tradició i la qualitat
Daniel destaca la importància de valorar els productes locals i diferenciar la qualitat dins de cada origen. “No es tracta només de dir que un formatge és bo perquè és gallec, francés o suís, sinó de saber què és el millor dins de cada regió”, explica.
L’aposta pels productes artesanals no sols és un compromís amb la qualitat, sinó també amb el llegat gastronòmic de cada territori. “En un món on cada vegada consumim més productes industrials, és fonamental no oblidar les tradicions i la manera en què es feien les coses abans”, afig.
Torrent com a focus del formatge tradicional artesà
Daniel també ha volgut destacar la labor de l’Ajuntament de Torrent en la promoció d’esta mena d’esdeveniments gastronòmics. “És una gran idea i crec que encara es pot fer una cosa més gran ací a Torrent”, comenta amb entusiasme el formatger de Lugo.
Amb una visió global i una passió indestructible pel formatge, la Formatgeria Daniberto continua conquistant mercats i defenent la importància de la qualitat artesanal. Una empresa que ha sabut combinar tradició i innovació per a oferir al consumidor una experiència gastronòmica única.
L’alcaldessa, Amparo Folgado ha declarat que “estem molt orgullosos que Torrent es convertisca en un punt de referència per a la gastronomia artesanal. La presència de productes com la Formatgeria Daniberto no sols enriquix la nostra fira, sinó que també permet als veïns i visitants gaudir de productes únics i de gran qualitat d’Espanya”.
“Des de l’Ajuntament continuarem apostant per esdeveniments com la Fira del Xocolate, que a més d’impulsar el comerç local i donar a conéixer productes d’alta qualitat, fomenten la trobada entre productors i consumidors, posant en valor la tradició i l’esforç dels artesans. I esperem que Torrent continue sent un destí clau per a esta mena de productes artesanals”, ha expressat l’alcaldessa.





