28 restaurants participen en el primer Concurs Cassola de Sant Blai Ciutat de Torrent
El 5 de febrer tindrà lloc esta cita gastronòmica amb la presència de restauradors de reconegut prestigi culinari
Dins del marc de les activitats del mes de febrer que s’han programat amb el títol “El febrer més llarg”, es troba el primer Concurs de Cassola de Sant Blai, Ciutat de Torrent, que tindrà lloc el dia 5 de febrer en els salons El Pino. Esta competició culinària, organitzada per l’Associació Gastronòmica de la Cassola de Sant Blai, en col·laboració amb Comer en Valencia i l’Ajuntament de Torrent, ha sigut presentada este matí en la tradicional trobada amb els mitjans de comunicació. Es tracta d’una activitat que continua després que Torrent participara en Fitur la setmana passada, on l’associació va cuinar este típic plat torrentí.
La convocatòria està dirigida a professionals del món de la restauració. En total s’hi han inscrit 28 restaurants, tres dels quals són torrentins: Restaurant La Rueda, Bar Restaurant La Plaza i Restaurant Los Abetos. Entre els participants s’inclouen reconeguts cuiners per la seua trajectòria professional: el xef Amadeo, campió internacional de fideuà de Gandia; el Restaurant Miguel y Juani, campions del món de paella valenciana; Restaurante Rossinyol, que té huit premis internacionals de paella i fideuà; Casa Granero i Goya Gallery, els dos guanyadors del Concurs Nacional Paella de Cullera; Restaurant Avenida 2.0, primer premi en dos ocasions del Concurs de Caça i Bolets de Bocairent; el Restaurant Nazaret de la platja de Puçol; Restaurant Gambrinus i Restaurant El Racó de Meliana, guanyadors del Concurs de Putxero de la Comunitat Valenciana; Restaurant Picanterra, amb nombrosos premis de paella i arròs caldós; Restaurant Palace Fesol, restaurant històric de 106 anys i que ha editat El gran libro de la paella y los arroces de la Comunidad Valenciana; Restaurant Evenser Restauración, precursor del concurs de l’arròs del senyoret; i La Mar Salà, premiat dos vegades en el Concurs Arròs del Senyoret Ciutat de Bétera.
El regidor de Recursos i Modernització, Andrés Campos, ha argumentat que la demostració que es féu a Fitur per part de l’Associació de la Cassola de Sant Blai va ser tot un èxit: “Amb la visita a la fira portem un tros de la nostra ciutat, tradicions i teixit associatiu a l’exterior; és el primer pas per a consolidar Torrent com una ciutat turística, que siga visitada i coneguda per la qualitat de tot allò que oferim”.
Com a convidat especial d’esta primera edició hi assistirà Paco Franco, organitzador del primer concurs d’arròs rossejat, que es convocava fa en l’Hotel Lido. Els cuiners es dividiran en dos torns per a cuinar i mantindre la qualitat del producte final. Els cinc primers finalistes rebran un pergamí emmarcat i a tots els participants se’ls donarà un diploma acreditatiu. A més, els tres primers premis rebran una dotació econòmica: el primer de 1.500 €, el segon de 600 € i el tercer de 300 €.
El jurat està format per huit persones de prestigi reconegut: Bernd Knoller, xef del restaurant Riff i estrela Michelin; Alejandro del Toro, xef del restaurant del mateix nom i estrela Michelin entre els anys 2003 i 2007; Adolfo Cuquerella, xef del restaurant La Granja, que és l’únic restaurant espanyol que oferix 64 arrossos diferents en la carta; Jesús Melero, xef del Restaurant Ri-Ra i coordinador del Concurs Internacional de Paelles de Sueca; Joan Climent, xef i formador del CdT València; Rafael Mármol, xef i escriptor gastronòmic de molt de prestigi amb múltiples llibres de gastronomia editats; Emili Piera, periodista i escriptor que ha editat diversos llibres sobre gastronomia tradicional; i per a acabar, una experta cuinera local representant d’este plat tan típic de Torrent.
En representació de l’associació, el cuiner Diego Gallego del restaurant La Plaza Torrent ha explicat que es tracta d’una iniciativa molt treballada i que es va iniciar fa anys “ja que és un plat que representa les nostres tradicions i cultura. Amb la Torre i este plat podem arribar a l’altra part del món”. Per la seua banda, Raúl Royo, de Malavesat, ha fet referència al fet que “la cassola és un plat típic arrelat a les nostres vides, i pel qual sentim un gran orgull; i este és l’objectiu del concurs: donar a conéixer-lo, no solament a València, sinó a tota Espanya”.
Antonio Serrano ha explicat que la primera edició ja és tot un èxit en participació. “Pròximament tenim pensat crear una guia per a informar dels noms dels restaurants torrentins que cuinen la cassola de sant Blai, perquè la gent puga conéixer tots els llocs on podem tastar este extraordinari menjar, que ja es poden trobar en la nostra web: www.cassoladesantblai.com”.