Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Josefa Pascual Navarro, primera llauradora de l’any de la història de Torrent

23/05/2017

En l’acte de commemoració a sant Isidre es va reconéixer, per primera vegada, la labor agrícola de les dones, que han dedicat la seua vida als cultius del camp

El divendres passat, durant la celebració en honor a sant Isidre, el Consell Agrari Municipal va fer lliurament del guardó al llaurador de l’any. Enguany, per primera vegada en la història, el guardó se li ha donat a una dona. Després de tota una vida dedicada al camp, s’ha reconegut la labor de Josefa Pascual Navarro, Pepica, amb este premi en un acte familiar i emotiu que es va celebrar en la seu del Consell Agrari Municipal després de la missa oferida en la parròquia de Montsió.

La festa de Sant Isidre és una cita especial per als llauradors i llauradores de la ciutat, ja que es reconeix el treball que ha sigut la base econòmica i alimentària de multitud de famílies de la ciutat durant molts anys. Com va indicar l’alcalde, Jesús Ros, en la celebració: “enguany fem un acte de justícia, ja que reconeixem per primera vegada des del consistori la labor de les dones, de les dones llauradores que han dedicat la seua vida al camp, com és el cas de Pepica. Fins ara sempre s’havia nomenat un home llaurador de l’any, però la realitat és que les dones han portat les cases i han treballat en un plànol d’igualtat amb els hòmens, però mai se’ls ha reconegut el treball al camp amb este guardó. Queden poques dones com Pepica, que amb 80 anys dediquen encara la major part del seu temps al camp; per este motiu, cal reconéixer esta labor”, assenyalava l’alcalde en l’acte.

De família llauradora, Pepica ja anava de jove a treballar al camp amb els seus pares i els ajudava a vendre el gènere en el mercat central. Des que es va casar amb Francisco Carratalá, qui va ser recordat en nombroses ocasions tant en el vídeo projectat com en l’acte, l’agricultura va passar a ser la font d’alimentació i d’ingressos familiars.

Als 80 anys d’edat, Pepica continua acudint cada matí al camp on treballa els cultius que després ven als veïns i veïnes de la plaça de Sant Jaume, a qui oferix productes naturals de Torrent.

Té dos filles, tres néts i una néta, i són els dos néts majors els qui s’ocupen actualment de les labors agrícoles. Tots ells recorden la seua vida vinculada al camp i als ensenyaments de sa mare i àvia Pepica, de qui continuen aprenent hui en dia.

Pepica sempre ha tingut dos passions: la primera, el camp, i la segona, brodar. Durant el seu temps lliure s’ha encarregat de brodar els vestits de noces de les filles, vestits de fallera i fins i tot va ser la brodadora del vestit de reina de l’Encontre de Rosa Moncholí l’any 1991. Un extracte de la seua vida es va poder vore en el vídeo realitzat pel Gabinet de Premsa de l’Ajuntament de Torrent i Publicacions Municipals, que es pot visualitzar en el següent enllaç: https://www.youtube.com/watch?v==ogjdvvsay0k.

La llauradora de l’any 2017 va estar acompanyada per amics, familiars i la corporació municipal, que van voler estar al costat seu en un dia tan especial, i va rebre el guardó en este acte tan emotiu i únic que fou retransmés per primera vegada en directe pel canal de Youtube i Facebook: Ajuntament de Torrent.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.