Folgado exigix la canalització urgent i correcta del barranc de l’Horteta per a evitar nous desbordaments en futures avingudes
L’Ajuntament de Torrent reclama el reforç urgent de talussos en barrancs pròxims a urbanitzacions i zones residencials per a evitar riscos estructurals
L’alcaldessa es mostra satisfeta, davant la informació de convertir la pedrera de Calicanto, iniciativa molt reivindicada pel consistori, en un depòsit d’aigua controlat per a laminar cabals i protegir Torrent de futures riuades
• L’Ajuntament i la CHJ acceleren obres d’emergència i preparen noves licitacions per a reforçar la protecció hidràulica de Torrent
• Torrent es posiciona en el centre del nou Pla Estatal d’Inundacions amb una bateria de propostes tècniques i urbanístiques
• Torrent convida a associacions i veïns a participar amb suggeriments en la consulta pública del Pla Estatal de Resiliència enfront d’Inundacions
• Folgado: “Torrent està patint molt amb la Dana i no podem permetre’ns que els danys es repetisquen”
L’alcaldessa Amparo Folgado, acompanyada del regidor d’Urbanisme i Medi Ambient, José Gozalvo i quatre tècnics municipals d’Urbanisme, han mantingut una reunió amb responsables i tècnics de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), amb l’objectiu d’aprofundir en el diagnòstic dels efectes de la Dana d’octubre de 2024 en el municipi i coordinar futures actuacions dins del marc del “Pla de recuperació i millora de la resiliència enfront d’inundacions en les zones afectades per la Dana”, promogut pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Durant la trobada, que va comptar amb la presència de tècnics especialitzats de la CHJ, es va efectuar una anàlisi detallada del Pla i es van revisar els devastadors efectes de la Dana que van superar àmpliament les previsions dels plans de gestió de risc d’inundació vigents.
Un nou enfocament integral enfront del risc
La Dana d’octubre de 2023 va ser un episodi de caràcter extraordinari que va superar tots els registres històrics quant a precipitació acumulada i cabals generats. Les zones de Torrent més afectades van registrar nivells d’aigua superiors als tres metres d’altura, com van constatar els mesuraments de l’Institut Valencià de l’Edificació. El barranc de Poio, segons els models desenrotllats pel CEDEX, va suportar un cabal superior als 3.500 m³/s, la qual cosa va duplicar els valors previstos per a una avinguda de 500 anys. El comportament hidràulic del sistema va revelar que, si bé el llit principal a Torrent té capacitat per a canalitzar fins a 3.000 m³/s, el col·lapse es va produir pels fluxos laterals, els desbordaments en zones urbanitzades sense canalització i les barreres físiques creades per infraestructures viàries. Esta situació va generar una pressió sense precedents aigües avall, afectant greument municipis veïns com Picanya, Paiporta, Alcàsser, i Massanassa.
En la reunió es va explicar detalladament el nou pla específic avançat pel Ministeri per a afrontar els efectes de la Dana, que, segons va traslladar la CHJ, ja està en fase de consulta pública fins al pròxim 23 de juliol. Este document estratègic inclou mesures hidràuliques, normatives, de planificació territorial i d’adaptació urbana amb un clar objectiu: reduir l’exposició, la vulnerabilitat i la perillositat davant futures crescudes extremes.
Amparo Folgado va destacar la importància que “este pla no es quede en el paper, sinó que es traduïsca en actuacions concretes a Torrent, on s’han viscut situacions dramàtiques, amb desbordaments que han afectat especialment la zona nord del municipi i a l’entorn del barranc de l’Horteta, on és urgent intervindre”.
La pedrera de Calicanto i el barranc de l’Horteta, zones estratègiques d’actuació
Una de les zones analitzades amb major profunditat va ser la pedrera de Calicanto, localitzada en el barranc de l’Horteta. S’estudia el seu aprofitament com a zona d’emmagatzematge controlat d’aigua (ZAC), la qual cosa permetria laminar els cabals màxims i reduir la pressió sobre el nucli urbà en cas de fortes pluges. Segons es va explicar durant la trobada, el subsol calcari de la pedrera permet la filtració natural de l’aigua en pocs dies, encara que s’advoca per establir un disseny tècnic que optimitze el moment d’entrada i abocament del cabal per a maximitzar la seua eficàcia com a infraestructura de protecció.
Els tècnics de la Confederació van destacar que les zones d’emmagatzematge lateral -com la pedrera de Calicanto- són preferibles a les preses tradicionals pel seu menor risc estructural. A diferència de les preses de materials solts, el trencament dels quals podria tindre conseqüències catastròfiques, les zones de laminació aprofiten depressions naturals del terreny, amb brins baixos o excavacions, per a alentir i contindre els cabals màxims. En el cas concret de la pedrera, el seu ús com a “banyera hidràulica” permetria reduir les puntes de cabal que arriben al nucli urbà, retardant el temps de concentració de l’avinguda i permetent una evacuació més controlada.
En paral·lel, es van analitzar els problemes d’aterramiento del llit del barranc de l’Horteta en el seu tram alt, amb acumulacions de sediments de fins a 10 metres que limiten la seua capacitat hidràulica i augmenten el risc de desbordaments amb precipitacions menors. Folgado va insistir que “la retirada de sediments, la restauració del llit i la creació d’infraestructures verdes han de ser prioritàries”.
Coordinació institucional i participació ciutadana
El Pla de recuperació i millora de la resiliència enfront d’inundacions en les zones afectades per la Dana, elaborat pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, es troba actualment en fase de consulta pública fins al pròxim 23 de juliol de 2025. Este pla incorpora un conjunt de mesures hidràuliques, normatives i territorials destinades a reduir el risc d’inundacions en la Comunitat Valenciana, amb especial incidència en municipis com Torrent, un dels més afectats. El document complet pot consultar-se a través de la pàgina web oficial del Ministeri: https://www.miteco.gob.es/es/agua/participacion-publica/consulta-publica-plan-resiliencia-dana-valencia.html i els ciutadans poden remetre les seues observacions o suggeriments al correu electrònic habilitat: Bzn-ayudas-dana@miteco.es.
La Confederació va valorar molt positivament l’actitud de l’Ajuntament de Torrent, que des del primer moment ha col·laborat amb estudis tècnics propis i amb propostes per a incloure en el pla estatal. Es va destacar la necessitat que totes les aportacions municipals siguen canalitzades a través de la consulta pública habilitada en la web del Ministeri.
Des de l’Ajuntament de Torrent s’anima a tota la població, associacions veïnals, entitats cíviques i professionals de l’àmbit tècnic i ambiental a participar activament en este procés d’escolta pública, aportant propostes que ajuden a construir un pla més sòlid, just i adaptat a les necessitats reals del territori.
L’alcaldessa va avançar que “Torrent presentarà al Pla una bateria de propostes detallades per a millorar les infraestructures existents, ampliar zones de laminació, actualitzar els mapes de perillositat i protegir els entorns urbans més exposats”, destacant el treball del consistori al costat d’universitats, enginyers hidràulics i tècnics del CEDEX.
En paral·lel, s’està tramitant un nou Reial decret de gestió del risc d’inundacions que endurirà les condicions urbanístiques en zones potencialment inundables i actualitzarà el reglament del domini públic hidràulic. Esta normativa vindrà acompanyada d’una revisió profunda de la cartografia de perillositat i risc, a través d’un grup de treball liderat pel CEDEX, el CSIC i la Universitat Politècnica de València. En el cas de Torrent, s’inclouran trams que fins ara no figuraven en els mapes oficials i que van ser durament colpejats per la DANA. “El nou marc legal ha de garantir que els errors del passat no es repetisquen i que ningú construïsca en llocs que estan cridats a inundar-se amb una certa recurrència”, va declarar Folgado.
Obres en marxa i pròximes licitacions
Durant la reunió també es va fer seguiment de les obres d’emergència ja iniciades, com les actuacions d’estabilització i restauració del llit del barranc de l’Horteta, que estan permetent recuperar part de la seua capacitat de desguàs. A més, es va assenyalar que diversos projectes clau, com el de la zona de la Saleta, es troben en fase final d’adaptació i podrien licitar-se abans de finalitzar l’any.
Així mateix, es preveu la convocatòria de concursos per a la redacció de nous projectes hidràulics durant els pròxims mesos, dels quals eixiran les intervencions a executar durant els pròxims anys, en funció del que arreplegue el pla de resiliència.
Amparo Folgado va subratllar que “este treball conjunt amb la Confederació és l’única via per a previndre noves tragèdies. Hem d’actuar sobre els punts crítics del territori amb base tècnica, anticipació i planificació rigorosa. Torrent ha sigut una de les ciutats més colpejades per la DANA i no podem permetre’ns que es repetisquen els danys”.
“Torrent necessita un nou Pla Sud adaptat a la realitat climàtica actual i escenaris de risc hidrològic que ja estem vivint, que oferisca solucions estructurals, coordinades i eficaces per a protegir a tota la comarca davant episodis com la Dana”, va reivindicar l’alcaldessa.
Per part seua, des de la CHJ es va reafirmar el compromís de coordinar amb totes les administracions implicades -Govern d’Espanya, Generalitat Valenciana, Diputació de València i ajuntaments- l’execució de les accions del pla, incloent-hi adequacions de llits, creació de zones d’emmagatzematge controlat, actualització normativa i ajudes directes a vivendes vulnerables.
Pròxims passos
L’Ajuntament de Torrent continuarà treballant en la identificació de punts crítics, com els trams baixos del barranc de l’Horteta, les zones del Pla de Quart, la connexió amb el barranc de Poio i altres entorns amb acumulacions de cabal no resoltes. Així mateix, s’estudiarà la possibilitat d’habilitar zones d’ús públic amb funció inundable, com a parcs inundables, i es mantindrà la interlocució constant amb la CHJ i el Ministeri per a garantir que Torrent siga un exemple de municipi resilient.
La reunió també va servir per a revisar conjuntament les actuacions ja previstes en la planificació hidrològica local, com els projectes de protecció de les indústries del Polígon Mes del Jutge i les seues connexions i la revisió de tot el llit i talussos dels barrancs de l’Horteta i el Pedrís. L’alcaldessa va insistir que “la ciutat no pot quedar fora de cap actuació rellevant” i va demanar a totes les administracions implicades “màxima flexibilitat i sentit comú per a incorporar obres que, encara que no estigueren inicialment en el pla, són imprescindibles després de l’aprés amb la Dana”.
Va concloure Amparo Folgado: “Volem que este pla no sols repare els danys del passat, sinó que ens prepare per a un futur més segur, més verd i millor planificat per a tots els torrentins”.


