La Comissió Europea va triar l’estratègia de ciutat de la localitat com a referent a escala nacional entre més de 80 ciutats espanyoles
L’Ajuntament de Torrent ha sigut una de les quatre ciutats triades per a exposar el seu projecte a Barcelona en el taller “peer review” (d’avaluació col·legiada d’experts)
L’Ajuntament de Torrent ha participat en el taller “peer review” sobre estratègies integrades de desenvolupament urbà sostenible a Espanya dut a terme a Barcelona dijous i divendres perquè s’ha triat l’EDUSI de Torrent com una de les millors estratègies de desenvolupament urbà sostenible de ciutat espanyola. Torrent, juntament amb Albacete, Aranjuez i Santa Coloma de Gramanet, han sigut les quatre ciutats espanyoles seleccionades com a referent a escala espanyola. El regidor de Gestió de Recursos, Andrés Campos, ha sigut l’encarregat d’exposar davant tots els presents l’estratègia que el consistori torrentí ha desenvolupat per al període 2014-2020.
El taller, organitzat per la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea a través de la Xarxa de Desenvolupament Urbà, té com a objectiu oferir suport directe a les ciutats espanyoles que desenvolupen estratègies sobre la base de l’article 7 del FEDER, és a dir, als ajuntaments que tinguen EDUSI seleccionades per a ser desenvolupades amb ajuda del FEDER. El projecte seleccionat en la 1a convocatòria d’ajudes es du a terme gràcies al 50% de cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, mitjançant el Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible (POCS).
Amb una metodologia dinàmica i participativa, 70 ajuntaments de tota Espanya han participat en estes jornades i s’han distribuït en grups de treball per a debatre i discutir sobre les estratègies de desenvolupament urbà sostenible de les ciutats estudi triades. Torrent ha presentat les seues estratègies de desenvolupament urbà sostenible a la resta de ciutats inscrites en el taller a fi que totes puguen analitzar i debatre conjuntament qüestions d’interés mutu. D’esta manera, es pretén que les estratègies de les ciutats en estudi siguen debatudes en petits grups per a assegurar intercanvis dinàmics, retroalimentar de forma directa els casos presentats i afavorir la intercomprensió dels desafiaments i les solucions adoptades per les ciutats.
Les ciutats participants han sigut convidades a participar-hi activament analitzant críticament les estratègies presentades per les quatre ciutats en estudi i contribuint, a més, amb les seues pròpies experiències a enriquir els casos presentats. Es tracta de generar aprenentatges conjunts, fruit de la interacció, de la comparació i de les contribucions de totes les ciutats a partir de les seues pròpies experiències, tant bones com males pràctiques.
Les ciutats participants complixen, així, una vertadera funció d’“amics crítics” de les quatre ciutats en estudi. D’esta manera, totes les ciutats presents complixen un paper específic en el debat, en la reflexió i en les respostes a les preguntes i desafiaments exposats. Durant el taller cap ciutat no serà un mer expectador o observador, sinó que haurà de contribuir des de la seua perspectiva i experiència als temes exposats per les quatre ciutats per a contribuir de manera efectiva en l’experiència de l’aprenentatge col·lectiu entre ciutats.
Amb les conclusions i resultats d’estes jornades, la Comissió Europea treballarà en la producció i distribució d’una sèrie de documents que arreplegaran els aspectes més rellevants dels intercanvis, les reflexions, les informacions i les conclusions generades durant els dos dies dels tallers, que donaran lloc a la publicació d’un document amb orientacions sobre este tema per a tindre en compte en les futures convocatòries d’ajudes per a estratègies.
Segons declaracions d’Andrés Campos, regidor responsable d’Assumptes Europeus de l’Ajuntament, “és una satisfacció que de nou la Comissió Europea pare atenció al nostre ajuntament i ens trie com a ciutat model per a presentar davant més de 70 ciutats espanyoles la pràctica i metodologia de la nostra Estratègia DUSI, la qual cosa demostra que l’esforç de l’Ajuntament va ben encaminat i que hi ha vertadera consciència de contribuir a millorar la cohesió social de les regions espanyoles mitjançant la correcció dels principals desequilibris regionals amb enfocaments integrals com els de l’EDUSI TORRENT 2015-2025”.