L’agermanament de les ciutats s’ha dut a terme en el marc del programa europeu For Roma, with Roma de la Comissió Europea
El municipi de Torrent ha rebut esta setmana els representants de la ciutat romanesa de Harghita, ciutat amb la qual el nostre municipi s’ha germanat en el marc del projecte europeu For Roma, with Roma, l’objectiu principal del qual és l’intercanvi de bones pràctiques en benestar social amb la població gitana de la localitat per a eliminar la discriminació d’esta ètnia.
La sala de juntes de l’Ajuntament va acollir la recepció oficial dels representants romanesos, on Francesc Carbonell, regidor de Benestar Social els va donar la benvinguda acompanyat de diversos membres de la corporació municipal.
Durant els tres dies de visita a Torrent la comitiva ha visitat diferents escoles municipals i el centre social del barri del Xenillet, on més població gitana residix. Gloria, la dona gitana que ha seguit un procés de tutorització i apoderament este estiu a través d’un itinerari sociolaboral integrat d’IDEA’t, els va acompanyar en les visites al Xenillet per a explicar-los la seua experiència personal en el barri.
Visitaren el col·legi Joan XXIII, centre educatiu públic d’atenció singular, que té com un dels fins principals garantir l’escolarització en condicions d’igualtat d’oportunitats de l’alumnat amb necessitats de compensació educativa. Cada classe té el doble de professors, adaptats als diferents nivells dels alumnes de l’aula, per a aconseguir una educació més eficaç. Els representants de la ciutat de Harghita van poder veure de primera mà el funcionament d’este col·legi, el sistema de treball del qual incidix en la col·laboració i la participació de les famílies en l’educació dels fills i els fa comprendre que l’escola és una cosa positiva.
Este mateix sistema de treball és l’utilitzat en l’escola infantil municipal Ciutat Jardí gestionada per Casa de la Caritat, les instal·lacions de la qual també van ser visitades. Esta ONG gestiona un total de quatre escoles, dos de les quals es troben a Torrent, i cadascuna atén 30 xiquets i xiquetes del barri amb la col·laboració econòmica de la Delegació de Benestar Social de l’Ajuntament.
Tota l’educació pública obligatòria es complementa amb les activitats extraescolars que es duen a terme en el Centre Social Municipal del Xenillet. Este centre social és el cor del barri, ja que la majoria de les persones que hi residixen van al centre per a fer diferents tràmits, sol·licitar ajudes o rebre cursos de formació. El Centre Social del Xenillet atén vora 6.000 persones l’any i té unes instal·lacions polivalents preparades per a tot tipus d’activitats.
Ahir de vesprada els representants de Harghita juntament amb la Delegació de Benestar Social i IDEA’T de Torrent van assistir a un acte organitzat a la Casa de la Dona, on el secretari autonòmic d’Inclusió Social, Alberto Ibáñez, hi va voler ser present per a exposar les polítiques en matèria d’inclusió social que es posen en pràctica per la Generalitat Valenciana. Durant la seua intervenció va destacar el valor del poble gitano per a la nostra societat: “El poble valencià no es pot entendre sense la comunitat gitana. Forma part de la nostra societat, que és plural i diversa”. El regidor de l’Àrea d’Atenció a les Persones Francesc Carbonell els va transmetre la intenció del consistori de participar en tota classe d’iniciatives que afavorisquen la inclusió social i també presentà a Gloria Torres, dona gitana torrentina que representarà Torrent a la fi d’octubre en la conferència final del projecte For Roma, with Roma, que tindrà lloc a Brussel·les.
Durant la conferència es va explicar el funcionament dels servicis socials de la ciutat així com les actuacions del programa For Roma with Roma, els resultats de les quals ja havien observat en les diferents visites al Xenillet. En acabant es va projectar el vídeo que es va gravar sobre Gloria, en què es mostrava el seu dia a dia, i després contestà algunes preguntes dels assistents. A la Casa de la Dona també s’hi exposaren els diferents treballs d’artesania tèxtil realitzats per grup de dones Roma Intercultural Women, que han participat en els tallers de les accions locals emmarcades en este programa europeu.
Segons el que s’havia previst, el Centre Integra’t va donar la benvinguda als visitants de Harghita, que van comprovar en persona les activitats que s’executen en este centre i interactuaren amb els participants de les classes d’anglés i els membres de la Xenillet Band. Després d’una visita a l’església evangelista situada en el barri es van dirigir al camp de futbol de l’Alter, on, gràcies a l’esport, es du a terme una important tasca social a través d’uns valors de respecte, esportivitat i germanor.
Esta reunió de treball i d’intercanvi de bones pràctiques a Torrent també els va oferir l’oportunitat de conéixer la ciutat i la seua gastronomia. Els representats de Romania van rebre una visita guiada a la Torre, on van poder contemplar tota la ciutat des d’un dels monuments amb més història de Torrent.