Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Folgado torna a exigir al Govern un Pla Sud urgent per a frenar el risc d’inundacions en els barrancs de Poio i l’Horteta

14/04/2025

L’alcaldessa reclama la necessitat urgent de la constitució d’una taula interadministrativa per a actuar amb immediatesa i abordar l’amenaça estructural constant dels barrancs a l’Horta Sud

Folgado: “L’amenaça és real, el perill és constant i la inacció és ja injustificable. Necessitem solucions estructurals i un pla integral per a protegir a quasi un milió de ciutadans”

“Han passat més de cinc mesos i mig, des de la DANA, i ni el Govern ni la CHJ han obert un debat urgent, seriós i real sobre la planificació integral que necessitem”

L’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado, ha tornat a fer un pas al capdavant, insistint en la denúncia que ja va realitzar el 6 de març, per a exigir de manera ferma i sense ambages al Govern d’Espanya la posada en marxa d’un Pla Integral d’intervenció en els barrancs de Poio i l’Horteta, que s’inspire en l’històric Pla Sud de València de 1973, i que responga a la urgència real que viu l’Horta Sud i altres comarques limítrofes davant el risc constant.

Ha insistit, com ja va fer al març, en la convocatòria immediata d’una taula de treball entre el Ministeri per a la Transició Ecològica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments afectats, amb l’objectiu d’acordar, impulsar i executar actuacions definitives i estructurals que erradiquen la vulnerabilitat crònica dels municipis davant els episodis de pluges torrencials.

“Han passat més de cinc mesos i mig, des de la DANA que va devastar esta comarca el 29 d’octubre, i ni el Govern ni la CHJ han obert un debat seriós, real i urgent sobre la planificació integral que necessitem. A què esperen? Quantes alertes més fan falta per a prendre’s de debò este problema?”, ha declarat amb contundència l’alcaldessa.

Folgado proposa un pla inspirat en el model del Pla Sud de València

Enfront d’este escenari de risc continuat, l’alcaldessa de Torrent ha reclamat l’adopció d’una estratègia estructural i ambiciosa, inspirada en l’exitós Pla Sud de València impulsat després de la riuada de 1957, que va permetre canalitzar i desviar els cabals del Túria fora del nucli urbà de València, evitant amb això futures catàstrofes.

Folgado ha proposat que esta planificació contemple tres grans línies d’actuació:

1.   Infraestructures de contenció i laminació aigües amunt, com a zones de retenció, assuts i basses naturals en els trams alts dels barrancs.

2.   Un enfocament comarcal i integral, que tinga en compte la totalitat de la conca i no es limite a intervencions locals o parcials.

3.   Coordinació efectiva entre administracions, amb compromisos pressupostaris i cronogrames clars.

“No n’hi ha prou amb actuar en trams aïllats o posar pegats xicotets trams. Netejar llits o canalitzar zones urbanes és necessari, però insuficient. La solució passa per retindre l’aigua on naix, no sols on arriba. Necessitem una solució estructural i ambiciosa, un pla que pense en gran i que entenga que això no va de política, ací estem parlant de la seguretat de quasi un milió de persones.”, ha insistit Folgado.

Una taula de treball urgent per a un problema territorial

L’alcaldessa ha reiterat la necessitat que es constituïsca una taula interadministrativa, on es reunisquen el Ministeri per a la Transició Ecològica, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la Generalitat Valenciana i els municipis afectats. Este fòrum ha de servir per a establir prioritats tècniques, definir projectes estratègics, assegurar el finançament i coordinar la seua execució.

“Este és un problema territorial, no municipal. Un problema estructural que afecta més de 900.000 persones des de Chiva fins a València. Es requerix altura de mires i sentit d’Estat. No és una qüestió de competències, sinó de responsabilitat compartida”, ha declarat.

La reclamació de Torrent afecta a tota la conca del Poio

L’alcaldessa de Torrent, com a màxima representant del municipi capital de l’Horta Sud ha subratllat que l’amenaça s’estén al llarg de tota la conca del Poio, des de Chiva, Godelleta i Turís, fins a Quart de Poblet, Xirivella, Alaquàs, Aldaia, Picanya, Paiporta i València.

“No estem demanant privilegis. Estem reclamant justícia i protecció per a les nostres famílies. Cada dia que passa sense actuar és un dia més que juga en contra de la seguretat dels nostres ciutadans”, ha remarcat.

Folgado ha manifestat que “L’amenaça és real, el perill és constant i la inacció és ja injustificable. Necessitem solucions estructurals i un pla integral per a protegir a quasi un milió de ciutadans”,

La pressió dels veïns i la urgència política

Des de la DANA d’octubre, i després de la primera exigència pública realitzada per l’alcaldessa el passat 6 de març, l’Ajuntament de Torrent ha rebut multitud de queixes i reivindicacions, a més de traslladar la preocupació i incertesa per part de veïns que reclamen actuacions immediates. Comerciants, famílies i associacions veïnals han manifestat la seua preocupació per la falta d’avanços concrets.

Cada vegada que el cel amenaça pluja, la por s’instal·la en els barris de Torrent i de molts municipis aigües avall. El perill no és abstracte, és real”, ha alertat la regidora.

“La pressió que sentim els alcaldes és insuportable. Som l’administració més pròxima i la primera a donar la cara quan hi ha problemes, però no podem sols. No podem continuar suportant el silenci dels qui tenen la competència per a actuar”, ha lamentat Folgado.

Del drama a la solució, una oportunitat històrica per a fer bé les coses

L’alcaldessa ha fet una crida a la responsabilitat institucional i a la memòria històrica: “La riuada de 1957 va canviar per sempre la relació de València amb l’aigua. Hui, quasi set dècades després, és el moment de prendre una decisió de la mateixa envergadura per a Torrent i tota la seua comarca. L’oportunitat és ací. Només falta voluntat política”.

“No cessarem en la nostra reivindicació. Acudirem on faça falta, a alçar la veu amb els veïns i a posar tots els recursos tècnics i humans al servici d’una solució real. Perquè això va de protegir la vida, el benestar i el futur de la nostra ciutat”, ha conclòs l’alcaldessa de Torrent, Amparo Folgado.

Artículos Relacionados