La col·laboració estratègica amb la Càtedra d’Infància i Adolescència ha permés impulsar i desenrotllar noves iniciatives i programes
L’ajuntament de Torrent, impulsat per la regidoria de Família i Infància juntament amb la Càtedra d’Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València, han col·laborat estretament en diferents iniciatives i activitats que han beneficiat a xiquets i adolescents a Torrent.
Càtedra d’Infància i Adolescència de la UPV
El 2 de desembre de 2013 es constituïa, a la Universitat Politècnica de València (UPV), l’Aula d’Infància i Adolescència, que seria l’embrió de l’actual Càtedra, nascuda a l’octubre de 2020. Al maig de 2021 naixia la Xarxa d’Universitats per la Infància i Adolescència, conformada per trenta-dos universitats espanyoles, i a elles se suma, com a universitat col·laboradora, la Universitat de Panamà.
En l’actualitat, conformen la Càtedra, dirigida pel professor Dr. Vicente Cabedo Mallol, les següents entitats: la Conselleria de Servicis Socials i Igualtat, els ajuntaments d’Ayora, Nules, Vila-real i Torrent, i la Fundació “La Caixa”, el Grup Choví, el Caxton College, el Centre associat a la UNED de Vila-real, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana (COEESCV), l’Associació Valenciana de Famílies Nombroses (AVAFAM), el Col·legi Educatio, la Fundació Iniciativa Social, entre altres.
La Càtedra d’Infància i Adolescència té com a finalitat la promoció i desenrotllament, des d’un enfocament interdisciplinari, d’activitats de formació, d’investigació i de divulgació i transferència del coneixement sobre la infància i l’adolescència. Entre les activitats que desenrotlla la Càtedra destaquen els àmbits: formatiu, d’investigació i divulgació i transferència de coneixement.
Torrent i UPV, junts per la infància i adolescència
L’objectiu principal de la cooperació entre l’Ajuntament de Torrent i la Universitat Politècnica de València ha sigut establir una col·laboració per a promoure i desenrotllar activitats relacionades amb la infància i l’adolescència, des d’un enfocament interdisciplinari. Això ha inclòs la formació especialitzada, la impartició de tallers i la participació en jornades per a professionals, amb la finalitat de contribuir al benestar i desenrotllament dels drets dels xiquets i adolescents.
El treball conjunt s’ha centrat en la formació, la capacitació i la sensibilització sobre els drets de la infància i l’adolescència. Amb especial atenció al dret dels xiquets i adolescents a una atenció de qualitat en els servicis públics i al foment de la participació social en la seua protecció. A través de formació, conferències i tallers sobre temes d’interés per a famílies i professionals que treballen amb infància a Torrent.
La col·laboració conjunta s’ha centrat en quatre eixos principals:
• Formació i capacitació: La UPV aporta ponents per a les jornades anuals que l’Ajuntament organitza per a professionals que treballen amb xiquets i adolescents. També s’oferirà formació especialitzada a associacions que atenen este col·lectiu.
• Tallers i conferències: S’han impartit tallers dirigits a xiquets, pares, i altres familiars, a més de conferències obertes a la ciutadania sobre temes rellevants com la nutrició infantil. Estes activitats s’emmarquen en les programacions de l’Ajuntament en matèria de família i infància.
• Assessorament en polítiques públiques: La Càtedra d’Infància i Adolescència de la UPV brinda assessorament a l’Ajuntament en el desenrotllament de polítiques públiques que beneficien a la infància i adolescència.
• Divulgació de Drets: Fomentar la sensibilització a la societat sobre els drets dels xiquets i adolescents, així com les conseqüències de la seua violació, promovent la mobilització social en pro d’este col·lectiu vulnerable.
Activitats realitzades
Al maig, es van celebrar les II Jornades Professionals d’Infància i Adolescència, com a punt de trobada per a professionals que treballen en este àmbit. Una oportunitat que va suposar compartir experiències, analitzar l’aplicació de la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància enfront de la Violència (LOPVIVI) en diferents contextos i oferir ferramentes als professionals per a afrontar situacions de violència i desprotecció en la infància.
En el mateix mes de maig, es va realitzar una jornada gastronòmica juntament amb els Col·legis Lope de Vega, Antonio Machado i Joan XXIII, on els xiquets van aprendre a cuinar receptes saludables amb productes frescos de la nostra terra i van conéixer la importància d’una dieta sana i equilibrada per a la seua salut.
Este mes de desembre, en el Teatre-Llar Antoniana s’ha celebrat l’espectacle ‘*Equilibrium. L’art de dansar sobre la vida’ de dansa, dedicat als drets de la infància i l’adolescència.
I en el dia d’ahir, es va celebrar ‘Ciutat Laberint’, un joc intergeneracional que genera un espai de relació de trobada. Una instal·lació per a descobrir i participar en el procés de disseny i creació de la construcció tant física com conceptual i simbòlica d’una ciutat.
La regidor de Família i Infància, Mª Ángeles Lerma, ha manifestat que “vull agrair sincerament l’ajuda i disposició de la Càtedra, esta col·laboració estratègica de col·laboració representa un compromís concret per a reforçar i millorar el benestar de la infància i l’adolescència en l’el nostre municipi. Aportant la seua experiència acadèmica, el seu enfocament interdisciplinari i la seua capacitat per a generar coneixement i transferir-ho a la societat. Es tracta d’un clar exemple de com la col·laboració entre institucions, pública i acadèmica de prestigi, aprofitant les sinergies i els recursos de cadascuna, pot generar un impacte positiu a Torrent, especialment als nostres menors i joves”.
“Este acord busca enfortir la cooperació entre totes dues entitats, promovent iniciatives i programes que beneficiaran als menors de Torrent, creant i generant entorns protectors per a xiquets i adolescents. Un pas més de Torrent, ciutat ocupada i preocupada en la defensa i protecció dels nostres xiquets i adolescents, posant el focus en les polítiques que redunden en el seu benestar”, ha afegit la regidor.