La ciutat afronta amb esforç col·lectiu els reptes d’una recuperació que abraça des de la reconstrucció d’infraestructures fins a l’atenció dels familiars de les víctimes i dels que ho han perdut tot
El 29 d’octubre passat, la comarca de l’Horta Sud va viure una de les catàstrofes naturals més devastadores de la seua història recent. Una DANA de pluges intenses va causar el desbordament dels barrancs de l’Horteta i del Poyo, deixant al seu pas destrucció, pèrdues humanes i materials. Torrent, com un dels municipis afectats, va patir un impacte devastador amb la pèrdua d’onze vides localitzades al terme municipal, d’un total de 222 morts a tota la província de València, i extensos danys en infraestructures, habitatges i serveis. Un mes després, la ciutat treballa intensament a la recuperació, enfrontant els reptes que planteja una reconstrucció a gran escala.
L’alcaldessa ha volgut agrair a totes les persones que s’han implicat en l’atenció i la recuperació de la ciutat, “Moltíssimes gràcies als veïns, voluntaris, associacions, empreses i entitats de Torrent que s’han bolcat a ajudar durant este mes. Sense el seu esforç, hauria estat impossible atendre totes les necessitats urgents que ens ha deixat esta tragèdia. També vull destacar la immensa solidaritat que hem rebut des de tot Espanya. Ha sigut un exemple d’humanitat i de país que no oblidarem mai”.
Impacte immediat a Torrent
Els barris del Xenillet, el polígon industrial Mas del Jutge i el Molí, juntament amb urbanitzacions com El Pantà, la Carrasquera, Colònia Bonestar i el Mas del Jutge, van ser els més afectats degut a la seua proximitat al barranc de l’Horteta. La força de l’aigua va arrasar alguns carrers, vivendes i negocis, i va deixar milers de veïns incomunicats i sense servicis bàsics com aigua i electricitat.
Des del primer moment i abans de produir-se, l’Ajuntament de Torrent, liderat per l’alcaldessa Amparo Folgado, va reaccionar amb rapidesa. A les 11.00 hores del 29 d’octubre, es va celebrar la Junta Local d’Emergències i es van emetre avisos a través de xarxes socials i WhatsApp municipal des de les 12,15h. Es van suspendre les classes, es van tancar parcs, centres esportius, de majors i els passos inundables a tot el terme municipal. A més, es van desplegar 24 agents de Policia Local i membres de Protecció Civil per garantir la seguretat dels veïns, instant la població a allunyar-se de les riberes dels barrancs. Avisos que es van seguir emetent durant tota la jornada i fins i tot perdre les connexions d’internet que no es van recuperar fins al 30 d’octubre a la nit.
Refugis i assistència immediata
Aquella mateixa nit, l’Ajuntament va habilitar un Centre d’Acollida al Pavelló El Vedat, on més de 800 veïns i desplaçats van trobar refugi. Entre ells, hi havia moltes persones sorpreses per la riuada en carreteres properes. També es van establir centres logístics als pavellons El Toll i l’Alberca i Anabel Medina per distribuir ajuda i allotjar els cossos d’emergència voluntaris desplaçats a Torrent i els seus voltants.
D’altra banda, a tocar de la Torre, es va obrir un centre de coordinació per a voluntaris, facilitant equips i organització en les tasques de neteja i distribució d’ajuda solidària. Esta resposta inicial va ser clau per atendre les necessitats urgents de la població afectada.
L’alcaldessa Amparo Folgado ha assenyalat que “No estarem mai prou agraïts als veïns, voluntaris, empreses i cossos d’emergència que es van bolcar des del primer minut. Esta tragèdia ha tret el millor de tots”, destaca Folgado.
Durant les primeres hores i dies, l’esforç es va centrar en el rescat de persones i la cerca de desapareguts. A més de recuperar els accessos als veïns que van quedar aïllats. Durant el mes s’han fet 21 sessions del CECOPAL que ha coordinat totes les accions de l’Ajuntament de Torrent, presidits per l’alcaldessa i amb la participació de tots els agents implicats.
Primeres accions de recuperació
Amb l’avanç dels dies, Torrent es va bolcar en la neteja i retirada de fang als carrers i vivendes, especialment a zones com el Xenillet, el Pantà i el Mas del Jutge. Els veïns, molts amb les seues pertinences destruïdes, van rebre suport per desfer-se de mobles i estris danyats.
Restabliment de servics bàsics:
- Aigua potable: La xarxa de subministrament va patir greus danys, deixant a nombrosos habitatges sense aigua a causa de la manca de pressió. Aigües de l’Horta va instal·lar fonts provisionals al nucli urbà i va aconseguir reconstruir en temps rècord un aqüeducte sobre el barranc de l’Horteta. Tot i això, les àrees rurals i disseminades, dependents de pous privats, encara enfronten dificultats. A Font de la Teula, es va instal·lar un tanc de 75.000 litres gràcies a la donació d’una empresa madrilenya, mentre es reparen les canonades danyades i el consistori reposarà canonades a mesura que es reposin els passos inundables desapareguts.
- Electricitat: Iberdrola va desplegar generadors elèctrics a les zones més afectades per restablir el subministrament, especialment en urbanitzacions aïllades on els pals van ser arrasats.
Col·laboració des de tota Espanya
Infinitat d’empreses, ajuntaments de tota Espanya, associacions i particulars van fer enviaments d’aliments, aigua potable, productes d’higiene i neteja, així com eines i maquinària que en els primers moments va ser decisiva.
Les associacions de Torrent es van bolcar a ajudar tant des del Centre Logístic de Distribució al Toll i l’Alberca, com al Centre d’Acollits del pavelló El Vedat. Parròquies i Col·legis també es van bolcar aportant els seus locals i magatzems juntament amb empreses de Torrent, per acollir tota la solidaritat rebuda a la ciutat, que a través del voluntariat s’ha anat repartint en lots per més de 30 municipis afectats per la DANA, així com als nuclis de població disseminada de Torrent i als diferents punts de repartiment d’aliments que es van crear les primeres setmanes.
L’alcaldessa Amparo Folgado ha agraït així la tasca dels voluntaris, falles, filaes i comparses, germandats de Setmana Santa, empleats municipals, empreses i associacions que han estat col·laborant durant tot el mes, tant als espais habilitats per a l’ajuda com als seus casals i seus, acollint voluntaris i preparant aliments per ajudar altres poblacions
Cossos i Forces de Seguretat han estat treballant a Torrent
La Policia Local de Torrent i l’Agrupació de Voluntaris de Protecció Civil han estat treballant des del minut u per atendre els múltiples llocs on han hagut d’anar durant tot el mes. Un esforç col·lectiu a què s’han sumat Creu Roja, la UME, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Bombers del Consorci Provincial i membres de la Policia i Protecció Civil de tot Espanya. Torrent mai no estarà prou agraïda a l’ajuda i col·laboració que es va prestar des del primer minut i que se seguix fent.
Infraestructures:
El col·lapse de diversos ponts i passarel·les va deixar Torrent parcialment incomunicada. Entre les infraestructures danyades destaquen els ponts de la CV33, CV36 i CV403, així com dues passarel·les de vianants clau: la que connecta el centre de la ciutat amb el polígon Mas del Jutge i la del Xenillet al CEIP Joan XXIII. La Generalitat Valenciana ha treballat per reobrir trams provisionals a estes carreteres, mentre s’avança en la reconstrucció definitiva. A més, ha assumit la reconstrucció de les dues passarel·les de vianants.
Transport i mobilitat
Per alleujar la situació, l’Ajuntament ha habilitat una nova línia de TorrentBus cap al polígon Mas del Jutge, facilitant l’accés als treballadors. Per part seua, la Generalitat va establir dues línies llançadora: una entre Torrent i València, amb freqüències de cinc minuts, i una altra que connecta Torrent amb Picanya i Paiporta, complementant el servei de Metrobus i la línia 170.
Ajuda i solidaritat
La solidaritat d’institucions i de ciutadans ha sigut crucial en la recuperació de Torrent. La Fundació Amancio Ortega va donar 4,3 milions d’euros per donar suport als veïns afectats, i l’Ajuntament treballa en la creació de bases per a la distribució d’estes ajudes, seguint les bases marcades per la fundació.
Des de l’inici de la crisi, es van habilitar tres punts d’informació per tramitar ajudes públiques i oferir suport psicològic a les víctimes i familiars, centralitzant-se actualment al C/Ramón i Cajal, 7. A més, es va obrir un punt al Consell Agrari per recollir informació sobre danys en cultius i propietats agrícoles, amb vista a futures ajudes.
Reubicació de desplaçats
El Pavelló El Vedat, gestionat per Creu Roja, ha estat fonamental per atendre els desplaçats. El 26 de novembre, va tancar les portes després d’haver reubicat totes les famílies afectades. Tot i això, persisteixen desafiaments relacionats amb habitatges declarats en ruïna, per als quals el consistori busca solucions permanents al costat de la SAREB i la Conselleria.
Des de l’Ajuntament de Torrent es requereix la col·laboració del govern d’Espanya i de la Generalitat Valenciana per poder donar una solució definitiva i no només temporal a les persones de Torrent que ho han perdut tot.
Així com també, cal l’esforç de totes les administracions públiques per poder donar solucions urgents a les empreses del Polígon Mas del Jutge i el Molí, que ha patit danys greus amb una superfície afectada aproximadament d’un milió i mig de metres quadrats.
Camí cap a la reconstrucció
Tot i que Torrent ha avançat significativament, el procés de reconstrucció està lluny de completar-se. La reparació de camins rurals, com el pas inundable del Clot de Bailón, és crucial per reconnectar nuclis disseminats com ara la Piràmide, la Font de la Teula i el Corral de Manyet. El pas inundable del Clot ja s’està reconstruint i es treballa al costat de la Conselleria d’Agricultura per recuperar un altre pas important sobre el barranc de lHorteta.
Altres camins, com Xarcos Secs, han estat reoberts de forma provisional, gràcies al Consell Agrari Municipal i empreses locals contractades.
Tot i els recursos limitats, l’Ajuntament continua treballant en la reconstrucció amb l’únic suport de la Generalitat. Tot i això, la falta d’intervenció directa de l’exèrcit en la neteja de passos inundables, camins rurals i garatges ha deixat el consistori amb gran part de la càrrega.
Els barrancs de l’Horteta i del Poyo són punts crítics que requereixen una intervenció urgent. Cal un projecte integral i reforç dels talussos que han quedat greument afectats, així com un pla continu de neteja i conservació, per a la qual cosa cal el suport del Govern, a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Per esta raó, des del consistori ha sol·licitat una reunió al president de la CHJ, Miguel Polo, amb l’objectiu de traslladar i abordar les necessitats i les preocupacions del municipi. L’alcaldessa ha afirmat que “Sol·licitem amb urgència el Govern central i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que atenguen les nostres demandes. Sense la seua col·laboració, la reconstrucció dels barrancs i d’altres infraestructures crítiques serà impossible”.
Una ciutat resilient
La tornada a la normalitat a Torrent no és una tasca senzilla, ja que la magnitud del desastre ha afectat múltiples àmbits, des d’infraestructures fins al teixit econòmic, social i emocional. Els desafiaments a curt termini abasten moltes àrees, des de la reparació d’infraestructures fins al suport emocional als veïns i cerca d’habitatges, passant per ajudes econòmiques urgents i directes, les necessitats del municipi són clares i urgents i requereixen una resposta coordinada entre institucions públiques i ajuntament.
La recuperació i reconstrucció dependrà de la implicació i la injecció econòmica dels diferents governs de la nació, autonòmic i local, perquè com més prompte millor la ciutat al complet puga tornar a una normalitat raonable.
“Encara que ens queda molt per fer, tinc la certesa que junts, amb esforç i determinació, ens en sortirem i farem de Torrent una ciutat encara més forta i unida”, conclou Folgado.
La tragèdia ha posat a prova la fortalesa i la solidaritat de Torrent. Veïns, voluntaris i Ajuntament han unit esforços per superar els desafiaments i avançar cap a la recuperació. Tot i que queda un llarg camí per fer, la ciutat ha demostrat la seua capacitat per enfrontar l’adversitat amb determinació i esperança. Un mes després, Torrent seguix dret, mirant al futur amb optimisme i treballant per reconstruir el seu present.