Icono Icono Versió accessible es altres idiomes

Torrent digitalitza 25.000 documents històrics obrint les portes del passat als investigadors

20/09/2024

En esta nova fase destaquen els cabreus, llibres de lluïsmes, censos d’habitants, padrons de rendes, llibres de festes i de Setmana Santa, així com la Revista Torre

L’Ajuntament de Torrent, a través del seu Arxiu Municipal, ha començat una nova fase de digitalització del seu valuós patrimoni documental. Este ambiciós projecte, anomenat DocuTorrent, té com a objectiu preservar i posar a l’abast de tots els ciutadans els documents històrics que donen forma a la identitat de la ciutat.

En esta segona fase, es digitalitzaran més de 25.000 imatges corresponents a diversos fons documentals, entre els quals destaquen Cabreus de l’Encomana de Torrent i Picanya del 1783 al 1802 que van quedar pendents l’any anterior, Llibres de Lluismos de l’Encomana de Torrent i Picanya de 1700 a 1789, Llibres de Quindenis de 1767 a 1775, Llibres d’escriptures i arbitris de 1776 a 1785, Cens d’habitants de Torrent i Picanya de 1754 a 1779, Padró de rendes de 1812, Llibrets de Festes de 1968 a 1973, Llibres de Setmana Santa de 1944 a 1973 i la Revista Torre de 1948 a 1959 completa. Estos documents, que abasten des del segle XVIII fins al XX, permetran a investigadors, estudiants i ciutadans en general conèixer en profunditat la història de Torrent i la comarca.

Esta iniciativa, que es durà a terme a les instal·lacions de l’Arxiu Municipal durant els propers dos o tres mesos, ha sigut possible gràcies a una subvenció de la Generalitat Valenciana sense cap cost per al consistori. L’objectiu és que, pel 28 de novembre, coincidint amb el 776è aniversari de la Carta de Població de Torrent, estiga disponible un arxiu digital accessible a través del web municipal.

El regidor de Cultura, Falles, Turisme i Participació, Aitor Sánchez ha assenyalat que “estem molt satisfets de poder posar en marxa este nou projecte, que ens permetrà preservar la nostra història i posar-la a l’abast de tots. Convidem a tots els ciutadans a descobrir les riqueses documentals de Torrent.”

Amb este projecte es pretén protegir els documents originals del deteriorament, permetent a un nombre més gran de persones consultar els documents, sense necessitat de desplaçar-se a l’arxiu, facilitant la tasca a investigadors en l’estudi de la història de Torrent.

L’Arxiu Municipal de Torrent està duent a terme diverses accions per apropar la història als ciutadans, com ara jornades de portes obertes, visites guiades i la recent obertura de l’Hemeroteca Històrica Local. Amb esta nova iniciativa de digitalització, es consolida com un referent en la preservació i la difusió del patrimoni documental de la comarca.

Artículos Relacionados

This site is registered on wpml.org as a development site.